Atorgats els premis Sardana de l’Any 2016

0

Porta-la amb tu” d’Olivier Marquès, Premi Popular; “De Figueres a Portlligat” d’Antoni Ros Marbà, Premi de la Crítica; i “Sardana num. 5” de Xavier Ventosa, Premi Joventut

Imatge del concert de les 10 sardanes finalistes / Font: Confederació Sardanista de Catalunya

La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2016, a través dels vots directes del públic que va omplir ahir a la tarda el Teatre de La Passió d’Olesa de Montserrat, ha guardonat la sardana Porta-la amb tu del compositor de la Catalunya Nord Olivier Marquès amb el Premi Popular.

La sardana De Figueres a Portlligat, del reconegut director d’orquestra Antoni Ros-Marbà ha obtingut el Premi de la Crítica. El jurat, format els músics Enric Ortí, Xavi Pinyol, Joan Druguet, Joan Gibert, Joan Francesc Vidal, Joan Vila Safont, Eduard Sendra i Jordi Figaró,  ha atorgat 3, 2 o 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les propostes presentades.

L’accèssit del Premi Popular ha estat per a “Els rossinyolets de l’àvia” de Lluís Pujals, i “Lo pont de Balaguer”, de Daniel Gasulla, accèssit del Premi de la Crítica.

Premi Joventut

El premi, creat per fomentar les composicions de de compositors menors de 30 anys, s’ha lliurat a Sardana núm. 5 de Xavier Ventosa i l’accèssit ha sigut per a “Corona de mans”, de Martí Villegas, la qual també ha estat classificada per a la Final del Premi Popular. El jurat i el mètode de puntuació han estat els mateixos que en els del Premi de la Crítica.

Les 10 finalistes a la 1a part

Les cobles La Principal del Llobregat i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona han estat les encarregades d’interpretat les 10 sardanes finalistes. Aquestes obres s’han triat segons les votacions dels oients de les més de 30 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots rebuts a la pàgina web oficial del concurs www.lsda.cat.
Aquest any, com a novetat,  cada finalista ha creat un introit de flabiol diferent i personalitzat per a la seva sardana.

Seguidament, a la mitja part, els assistents han pogut votar a les tres obres que més els havien agradat atorgant a cadascuna 3, 2 o 1 punt.

Estrena musical de ‘La Passió d’Olesa’

El públic assistent ha gaudit a la segona part de l’estrena dels arranjaments que ha fet el compositor Jesús Ventura per a dues cobles, cors, piano i percussió de diversos fragments de “La Passió d’Olesa” de Josep Maria Roma. A part de les  cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i La Principal del Llobregat, hi ha intervingut també l’Escolania i Cor Jove de la parròquia de Santa Maria d’Olesa de Montserrat i la Coral Sant Esteve de Sant Esteve Sesrovires.

Per cloure l’acte l’Esbart Olesa ha presentat l’espectacle “Catalunya”,  en un final de festa participatiu.

Fragment de La Passió adaptada per a dues cobles, veus, piano i percussió / Font: Confederació Sardanista de Catalunya

La Gala ha comptat amb la presència de Lluís Puig, director general de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya; Pilar Puimedon, Alcaldessa d’Olesa de Montserrat; Xavier Rota, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat; Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya i Pere Salvador, president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Olesa Sardanista.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here