El castell de Cardona és escollit el monument favorit dels catalans 2017

0
Visió general del conjunt patrimonial del Castell de Cardona, amb la Col·legiata de Sant Vicenç, reconeguda per l'EFA

La fortificació bagenca ha rebut prop de 50.000 vots en el concurs anual que organitza la revista Descobrir

El castell de Cardona s’ha proclamat guanyador del concurs del monument favorit dels catalans 2017 amb 46.970 vots. L’altre finalista, el monestir de Santa Maria de Ripoll, n’ha obtingut un total de 41.659 vots. Des que va començar el concurs, organitzat per la revista catalana Descobrir, la competició ha superat els 540.000 vots registrats, 150.000 més que en la primera edició, en què va guanyar el Turó de la Seu Vella de Lleida. D’aquesta manera, el castell cardoní s’ha proclamat com a icona patrimonial del país. Els organitzadors del concurs asseguren que el joc ha superat el seu objectiu de fer visible el patrimoni català i afirmen que tots els monuments finalistes han notat un sensible increment de visitants durant el pont de l’1 de maig i la Setmana Santa, el període durant el qual s’ha celebrat el concurs.
La gran final monumental entre el castell de Cardona i el monestir de Ripoll s’ha disputat entre el 2 i el 9 de maig. Les dues icones hi han arribat després de superar en semifinals el castell de Montsoriu i l’església de Sant Climent de Taüll, respectivament. En quarts de final, el castell del Bages va guanyar la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca i el monestir de Ripoll va superar la basílica de Santa Maria de Mataró. Els altres dos monuments que completen la llista dels vuit finalistes van ser les muralles de Montblanc i la cartoixa d’Escaladei.

Més visitants

El concurs, organitzat per les revistes Descobrir i Sàpiens, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i el programa Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio, ha estat un èxit de participació, amb més de mig milió de vots, i ha generat una gran expectació al voltant del patrimoni del país des del primer dia, complint l’objectiu de la iniciativa: fer més visible l’excepcionalitat dels monuments catalans. De fet, el concurs ha coincidit amb les vacances de Setmana Santa i el pont de l’1 de maig, i els vuit monuments finalistes afirmen haver notat un sensible increment en el nombre de visitants.

Cardona, la fortalesa invencible

Protagonista d’un dels episodis cabdals de la Guerra de Successió, el castell de Cardona és el símbol de la resistència i el darrer baluard de les llibertats de Catalunya. Aquest fet històric transcendental, a més de la seva monumentalitat, han fet que el castell de Cardona s’hagi proclamat vencedor en la segona edició del concurs.

La dinàmica de la segona edició del concurs

La segona edició ha presentat alguns canvis respecte a la convocatòria de l’any passat. Amb la idea de donar més veu a les preferències dels participants, la primera fase del concurs va ser una crida popular en què tothom podia dir quin monument volia que hi participés.

Els tres monuments més proposats en aquesta fase de la crida popular (la fortalesa ibèrica dels Vilars, la catedral romànica de la Seu d’Urgell i la basílica de Santa Maria de Mataró) van passar directament a formar part de la llista dels 20 monuments finalistes. Els altres 17 van ser seleccionats per una comissió d’experts en història i art a partir de les aportacions populars, i van ser: el castell de Montsoriu, Sant Pere de Rodes, el jaciment d’Empúries, el monestir de Ripoll, Sant Climent de Taüll, l’Arc de Berà, la cartoixa d’Escaladei, Santes Creus, les muralles de Montblanc, el castell de Miravet, els Reials Col·legis de Tortosa, el celler modernista de Gandesa, la Colònia Güell, la Seu d’Ègara, el castell de Cardona, Sant Miquel de Cuixà i el Recinte Modernista de Sant Pau. Durant la fase classificatòria, que es va disputar entre el 14 i el 21 de març, els 12 monuments que van obtenir menys puntuació van quedar eliminats, i els vuit finalistes van començar a disputar els quarts de final.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada