El FineArt converteix Igualada en la capital de la fotografia

ACN

0
Vistes generals de la mostra d'Eugeni Forcano, 'Atrapar la vida', al Museu de la Pell d'Igualada.
Fins el 20 de març la ciutat exposarà centenars d’imatges de diferents gèneres aplegades en 45 exposicions
33 fotògrafs, 45 exposicions, més d’un miler d’imatges i 15 espais. Aquestes són les dades de la quarta edició del FineArt Igualada, que arrenca aquest divendres i s’allargarà fins el 20 de març. Un festival que ha aconseguit consolidar-se com un referent en el món de la imatge i que té per objectiu apropar la fotografia al públic general. Els noms propis d’aquesta edició van des del francès Yann-Arthus Bertrand, fins al premi nacional de fotografia 2012 Eugeni Forcano, passant pel peruà Mariano Zuzunaga i les catalanes Lola Montserrat i Montse Campins. El director del FineArt, Ramon Muntané, ha explicat que el festival s’ha anat fent gran i s’ha mostrat satisfet del fet que “quan anem a trucar portes, se’ns obren, i això és bo”.

Amb l’objectiu d’acostar la disciplina de la fotografia a tots els públics, el FineArt ha projectat 45 exposicions que es podran veure en una quinzena de punts de la ciutat, com el Museu de la Pell, el Mercat de la Masuca, la Cotonera o la Biblioteca Central. El FineArt compta en aquesta edició amb noms reconeguts a nivell internacional com el francès Yann-Arthus Bertrand, el peruà Mariano Zuzunaga o el premi nacional de fotografia 2012 Eugeni Forcano. Pel que fa als artistes catalans que també participen a la mostra, s’hi pot trobar l’obra de Manel Úbeda, Lola Montserrat o Montse Campins.

El director del FineArt, Ramon Muntané, ha relatat que es tracta d’una mostra molt completa, ja que “toca gairebé totes les temàtiques” i s’hi poden trobar “des de fotos clàssiques fetes amb els mètodes antics, fins a d’altres més modernes”. Muntané ha explicat que en aquesta quarta edició no s’hi ha donat una visió tant internacional, tot i que es compta amb la participació de fotògrafs d’arreu del món.
A més, com s’ha fet en cada edició, també hi ha espais dedicats als fotògrafs igualadins. Aquest any es compta amb les obres d’Albert Clotet, David Ribera i Roger Velàzquez, que mostrà a la Rectoria obra seva de gran format. Clotet, en una entrevista amb l’ACN, ha explicat que presenta una sèrie de fotografies que va fer a la dècada dels anys 60 i 70 i que mostren aspectes de la vida quotidiana. Totes les imatges, de format 30×40, són en blanc i negre. “En aquella època només hi havia blanc i negre, però han passat gairebé cinquanta anys i es conserven bastant bé. Per tant, això vol dir que en aquella època es revelava bé i es feia un treball molt acurat”, ha explicat Clotet.

L'exposició 'Catalunya des del cel', de Yann Arthus-Bertrand, es troba situada al pati del Museu de la Pell d'Igualada. Imatge del 26 de febrer de 2016.(Horitzontal)
L’exposició ‘Catalunya des del cel’, de Yann Arthus-Bertrand, es troba situada al pati del Museu de la Pell d’Igualada

L’esdeveniment també ofereix als visitants imatges de diferents escoles de disseny i fotografia de Catalunya, així com també del col·lectiu Perpignan Photo Culture en Catalonge. El president d’aquest col·lectiu, Jean Saleilles, ha relatat la importància de festivals com el d’Igualada per “fer pinya i intercanvi”. Per ell, el més important és “compartir al voltant d’una fotografia”. El col·lectiu ha fet una tria d’imatges “suaus” que han volgut donar-li el nom de ‘Variacions poètiques’.

Paral·lelament a la mostra fotogràfica, s’organitzen activitats culturals al voltant d’aquesta temàtica, com xerrades, taules rodones, visites guiades, com la de Daniel Giralt (comissari de l’exposició d’Eugeni Forcano), projecció de pel·lícules, com ‘Human’ de Yann-Artus Bertran, i tallers infantils perquè els més menuts aprenguin, per exemple, com enfocar.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here