Els actes de la festa major de Vilafranca del Penedès que no et pots perdre

Guia per conèixer els actes més emblemàtics de la festa major "Més típica" de Catalunya

0

1La Tronada

Els trons, a punt d’avisar l’inici de la Festa Major (Foto: festamajorvilafranca.cat)

29 d’agost a les 12h

Encara falten uns minuts per les 12 del migdia i la Rambla de Sant Francesc ja està plena a vessar. Ningú es vol perdre la Tronada que encendran els 5 administradors de torn. Són boi 2 minuts d’esclat pirotècnic que recorren la rambla de punta a punta per donar el tret de sortida de la festa major Més típica de Catalunya.

2La Cercavila

El drac de Vilafranca (Foto: Josep Torreño)

A continuació de la tronada

El Drac de Vilafranca, la peça de bestiari més antiga documentada d’Europa, encapçala la Cercavila que recorrerà els principals carrers del centre fins a arribar a la plaça de la Vila. El seguirà el divers ventall dels balls folklòrics, les colles castelleres, els Falcons i finalment la banda de música.

3La Processó

Els vespres del 29 al 31 d’agost

Durant els tres dies centrals de la festa la imatge del patró de Vilafranca, Sant Fèlix, surt de processó pels carrers de la vila acompanyat per tots els balls, castellers, falcons i la banda, en direcció la Basíl·lica de Santa Maria, on se celebrarà la novena i els goigs en el seu honor. Allà passarà les nits del 29 i 30 d’agost, mentre que el 31 i fins la festa major de l’any vinent es repartirà per les cases dels administradors de la festa.

4
Els millors castells, a la plaça més castellera

Del 29 al 31 d’agost

La capital de l’Alt Penedès forma part del triangle històric Valls-Tarragona-Vilafranca, les localitats amb més història d’aquesta tradició. Per això no és d’estranyar que s’hi facin castells des de fa més de 200 anys, i 69 des de que compta amb colla pròpia. Els vilafranquins estan acostumats a fer pinya ja des dels antics Xiquets de Valls, que trobaven a la vila un escalf molt important, clau fins i tot per la supervivència de les torres humanes, avui Patrimoni de la Humanitat. El 30 d’agost hi actuen 4 de les millors colles en un espectacle que cap aficionat casteller es pot perdre, i enguany, no serà per menys. És un dels actes més importants i més mediàtics de la festa. La Colla Vella i Colla Joves dels Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca, alçaran Castells, torres i pilars a partir de les 12.15h a la Plaça Més Castellera.
Si vols més castells no te’ls acabaràs. Els Xicots i els Castellers de Vilafranca també actuen els dies 29 i 31. Si les vols ajudar a les seves pinyes trobaran un lloc per a tu.

5
L’Entrada de Sant Fèlix

Entrada de Sant Fèlix (Foto: Wilfred Llimona)

30 d’agost abans de mitjanit

La processó del 30 d’agost, el dia central de la festa en honor a Sant Fèlix, culmina amb l’entrada del patró de la Vila a la Basíl·lica de Santa Maria. Moment en que la plaça restarà a les fosques, esclatarà el castell de focs i tots els balls del folklore actuen a la vegada, i entre la seva música i l’esclat, veuràs com s’alcen els pilars de les colles castelleres i dels falcons en una imatge que realment fa posar la pell de gallina.

6
Festival Gloriós

Del 27 d’agost al 2 de setembre

Com en tota festa major no pot faltar la música i els seus concerts, que a partir d’aquest 2017 s’engloben sota el Festival Gloriós. Hi passaran grups com Dorian, Joan Miquel Oliver, Joan Rovira, Ramon Mirabet, Els Amics de les Arts, Guille Milkiwai (La Casa Azul) i una llarga llista de noms. El festival donarà el tret de sortida el diumenge 27 d’agost i és gratuït.

7
Ball de Gralles

Ball de gralles

La matinada del 30 al 31 és per la música de gralla. Apropa’t a la plaça de la Vila i veureu com ho peta aquest instrument de la cultura popular i tradicional. I si no pregunteu perquè des de fa uns anys van haver de canviar l’emplaçament. Qualsevol cançó, de les de tota la vida fins al temut Despacito, estaran versionades pels diferents grups de grallers que desfilaran per l’escenari.

8
XXVI Mostra d’espectacles de carrer

Circ, titelles, teatre… Volta pels carrers del centre buscant algun dels espectacles itinerants amb motiu d’una nova edició de la Mostra. Enguany hi actuaran la companyia Sabanni-Familiar i el seu espectacle Amb P de Pallasso, Marionetes Nòmedes presentarà El vacio, mentre que Teatre Niu Itinerant portarà a la Vila el seu Somnis d’Alícia i finalment Tal Teatre-Circ presentarà The Incredible Box.

9Exhibició dels Balls

El 31 al migdia el protagonisme és pels Balls de la festa major. Damunt l’empostissat situat al centre de la plaça de la Vila hi desfilaran tots els elements folklòrics locals on podreu apreciar les seves exhibicions. El Drac, Diables, Ball d’en Serrallonga, l’Àliga, els gegants Ferragut i l’Elisenda, els Nans, Capgrossos, les Cotonines, Panderetes, Pastorets, Cercolets, Ball de Bastons, Figuetaires, Panderos, i el Ball de les Gitanes. No us perdeu la sàtira dels versots dels Diables i l’actuació dels Falcons. A l’acabar, darrera actuació castellera amb dues de les colles vilafranquines, Verds i Xicots. 

10Ball de Foc

2 de setembre a la nit

És un espectacle teatral i un correfoc, a la vegada, que narra l’obsessió d’un alquimista per dominar el foc infernal dels diables. Ho aconseguirà? Sigueu testimonis d’aquesta història que transcorre pels carrers més cèntrics de la vila i que culmina a la Basíl·lica de Santa Maria. La batalla està servida!

 

11Festa Major dels Petits

1 de setembre

La continuïtat dels balls de la festa major està més que assegurada. D’això s’encarrega la pedrera de la festa major infantil. L’1 de setembre els més petits celebren una actuació castellera al migdia i per la tarda els protagonistes surten en cercavila després de la tronada infantil.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here