Gràcia accelera els seus treballs per guarnir els carrers de cara les festes

ACN

0
‘La història interminable’, els 100 anys de la Revolució Russa o les ‘Mil i una nits’ són alguns dels temes escollits
Quan falten menys de dues setmanes per la Festa Major de Gràcia els veïns dels 22 carrers i places, que guarneixen les seves vies, acceleren els seus treballs per tenir-ho tot apunt pel dia 15, quan es donarà el tret de sortida a les celebracions. Aquest no és un any qualsevol ja que es commemora el bicentenari de la Festa Major de Gràcia i els veïns en són ben conscients. Oriol Ramberg, del carrer Fraternitat de Dalt, ha admès, en declaracions a l’ACN, que el bicentenari de les festes simbolitza més pressió per fer-ho millor però també gaudeixen més del seu treball pel que representa aquesta efemèride. ‘La història interminable’, els 100 anys de la Revolució Russa, la immigració durant els anys 40, 50 i 60 a Espanya, la metamorfosi de la papallona o les ‘Mil i una nits’ són alguns dels temes que han escollit els veïns.

Els treballs dels guarniments dels carrers de Gràcia ja fa dies que dura, fins i tot molts mesos, però aquesta setmana s’està accelerant força. De fet, és fàcil veure aquests dies els seus veïns treballant, retallant, pintant, cosint, polint els objectes… El dia 5 es tallaran els carrers i començarà l’embranzida final. En total són 22 carrers i places que es transformaran entre el 15 i el 21 d’agost.

Entre les novetats d’enguany es guarnirà de nou el carrer Gran de Gràcia, com s’havia fet dècades enrere, i es recuperaran les enramades vegetals al carrer Francisco Giner. A més, aquest any s’afegeixen dos espais a la festa, el carrer Maspons i el carrer Jesús.

L’Associació de Veïns del Carrer Fraternitat de Dalt s’han endinsat de nou en un món fantàstic. Després d’haver creat per a l’edició anterior el guarnit ‘Joc de tronats’, enguany han optat per ‘Neverending fratern’, un guarniment que s’inspira en ‘La història interminable’. Els visitants hi podran veure escenes i personatges “mítics” de la pel·lícula, des de les esfinxs i el cargol fins als protagonistes del relat. “Sempre volem que la gent pugui reconèixer el guarnit que fem”, ha afirmat Oriol Ramberg, membre de l’Associació.

El guarniment del Carrer Verdi del Mig és difícil d’explicar fins i tot pels seus propis creadors. ‘Atmos(feres)’ pretén, com el seu nom indica, traslladar el públic a espais únics a través dels sentits. “Quan crees un concepte nou és difícil definir-lo” ha explicat, també en declaracions a l’ACN, Susana Font, veïna del carrer. I és que aquest guarniment parteix d’una idea, però s’ha anat construint a partir dels materials reciclats que els veïns han anat trobant, mudant la seva pell constantment.

Per a Font el fet que enguany se celebri el bicentenari resulta emocionant: “Et remou per dins perquè penses en tothom que ja no hi és però que ha sigut partícip d’aquesta història”. De fet, gairebé totes les mares i els pares dels veïns que col·laboren en la construcció del guarnit van formar part de la primera junta del carrer. Segons aquesta veïna, el premi no és important per a ells. “Per a nosaltres l’únic sentit és mantenir viva la festa major”. Fins i tot ha destacat la importància de la presència de les noves generacions en el treball dels guarniments i creu que se’ls hi ha de traslladar aquesta il·lusió.

Al carrer Progrés han decidit fer memòria d’un altre aniversari: el centenari de la Revolució soviètica de 1917. Segons Dani Vázquez, membre de la Comissió de Festes, han volgut recordar “el sorgiment d’una nova societat per a trencar amb l’opressió i les desigualtats”. Per a representar aquesta efemèride, han escollit les figures més rellevants en la revolució: a una banda del carrer, la pagesia i el camp, amb tractors, granges i més eines; a l’altra banda, els obrers i el món de la indústria. Per a unir totes dues parts, diverses figures intercanviaran eines al llarg del carrer, començant per la falç i el martell. Segons Vázquez, el seu repte ha estat fer un guarnit “agradable i simpàtic per a tothom a partir d’un procés revolucionari i bèl·lic”.

Aquest veí ha explicat que, durant el procés de creació i construcció del guarniment, han buscat el consens i han treballat de manera assembleària, donant veu a tothom. “Cada any es crea una nova família”, ha afirmat.

Una festa més ecològica, inclusiva i “antimasclista”

Aquest 2017 la festa serà més ecològica, amb l’ús exclusiu per primera vegada d’un got reutilitzable, més inclusiva, amb un programa específic per a persones amb diversitat funcional, i més “antimasclista” amb l’aplicació del nou protocol. En total, la festa acollirà 990 activitats, de les quals 705 diürnes i 285 nocturnes.

A través del mural a la façana de l’edifici de l’Ajuntament a la Plaça de la Vila, el Districte ha volgut sumar-se a la celebració del bicentenari. L’obra escollida reprodueix l’estampat d’un paper de paret de lliris i mostra el procés de guarniment dels carrers, tot homenatjant-lo. També s’ha creat una ruta històrica per carrers i places guarnides que permetrà veure fins a 40 fotografies històriques a través de codis QR.

Pel que fa a l’accessibilitat de la festa, s’ha creat un programa específic de la Festa Inclusiva, amb activitats adaptades per a infants i adults amb diversitat funcional, com ara contes sensorials o visites guiades amb audiodescripció o intèrpret de signes. A més, l’aplicació WHERIS farà accessible els programes de la festa pera persones amb discapacitat visual.

Pel que fa a la neteja, aquest any hi haurà 115 cabines sanitàries 11 més que l’any anterior, 22 de les quals seran adaptades i 4 punts d’urinaris. A més, el personal dels dispositius de neteja ha augmentat en un 125% i s’ha reforçat la presència de papereres.

La campanya solidària d’enguany se centra en la crisi de persones refugiades i col·labora amb l’organització Proactiva Open Arms. A tots els carres guarnits hi haurà un punt d’informació on es podran fer donatius de tres euros comprant una xapa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here