La Coordinadora de Trabucaires denuncia les restriccions del nou reglament d’explosius

ACN

0
Ball d'en Serrallonga de Vilafranca
  • L’entitat reclama la rectificació amb caràcter d’urgència de la normativa i que es creï una normativa específica per ells

La Coordinadora de Trabucaires de Catalunya denuncia les restriccions que el Reial Decret 130/2017 sobre Reglament d’explosius pot provocar en l’activitat trabucaire. A través d’un comunicat difós aquest divendres, l’entitat ha denunciat que aquesta normativa “no té present la realitat de la seva activitat, es fonamenta únicament en criteris administratius i prohibeix de facto la seva pràctica. Els trabucaires consideren que “limita extraordinàriament l’ús de la pólvora en els actes festius”, ja que “prohibeix dotar a cada trabucaire amb més d’1 quilo de pólvora negra i exigeix a les entitats que acreditin una quantiosa garantia financera”. A més, afirma que és “excessiu” el volum de documents que qualsevol colla ha de presentar per fer una galejada amb 30 dies d’antelació (fins ara s’havia d’entregar 15 dies abans). Per tot plegat, l’entitat reclama la rectificació amb caràcter d’urgència de la normativa i que es creï una normativa específica per aquest col·lectiu.

La XXXV Trobada Nacional de Trabucaires, que se celebrarà a Taradell el 27 i 28 de maig, debatrà quines accions emprendre davant l’enduriment del nou reglament d’explosius. “La redacció del nou Reglament sobre explosius no ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora de Trabucaires, ni ha tingut present la realitat de la seva activitat”, ha denunciat l’entitat, que ha denunciat que “es fonamenta únicament en criteris administratius, i en prohibeix de facto la seva pràctica”.

Les galejades estan documentades a Catalunya des de 1687. Per tal d’impedir la fi d’una expressió cultural amb 430 d’història, i que actualment segueix vigent gràcies a la dedicació de 51 colles disseminades arreu del territori, la Coordinadora Trabucaire de Catalunya reclama la rectificació amb caràcter d’urgència del nou Reglament sobre explosius i la creació d’una normativa específica pels trabucaires catalans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here