La història d’un muntanyenc català represaliat pel franquisme busca mecenes per un documental

Avui es dona el tret de sortida a la campanya de micromecenatge pel documental de l’excursionista Josep Milà, represaliat pel franquisme per deixar targetes amb proclames catalanistes

Josep Milà en una captura del documental

Josep Milà i Atzet és un pagès vilafranquí de 95 anys d’edat que és història viva de l’excursionisme català de postguerra. Es va enamorar de la muntanya durant la guerra civil, on hi va participar com a voluntari al cos de muntanya de la Columna Durruti al Pirineu Lleidatà. Quan va acabar la guerra, sense haver complert els 18 anys, va passar uns mesos al camp de concentració francès de Vernet de Ariege. Després del camp de concentració, en Josep Milà va tornar a la Vilafranca ocupada per les tropes feixistes, el setembre de l’any 1939. Un cop a Vilafranca es negà a anar, els diumenges, a les misses de campanya organitzades per la Falange, i juntament amb uns quants vilafranquins més, comencen a fer excursions per les muntanyes del Penedès. Fruit d’això, va arribar a ser soci – fundador de la Joventut excursionista Vilafranquina l’any 1944.

verkami-mila-1

L’Any 1949 durant unes ascensions a diferents cims del Pirineu va tenir una topada amb uns falangistes de Barcelona. Va ser apallissat, detingut i jutjat per haver deixat targetes amb la senyera i estrofes dels segadors, entre altres proclames catalnistes dalt de diferents cims dels Pirineus. És per aquest fet que la Federación Española de Montañismo el va expulsar a perpetuïtat de qualsevol entitat excursionista. Això volia dir que no podia obtenir llicències federatives per escalar muntanyes fora de l’estat espanyol. No obstant això, l’any 1961 va pujar per primera vegada el Montblanc, i l’any 1962 el Cerví. També va acabar fent muntanya a més de 150 països de tots els continents del món, pujant els cims més alts de tots els països d’Europa.
La passió per la muntanya la combinava amb el món casteller,  i és que també va formar part dels Castellers de Vilafranca, des de la reorganització de la colla a l’any 1957. Encara avui dia se’l pot veure en algunes actuacions de la colla o anant a la vinya amb l’inseparable bufanda verda dels seus castellers.

A part de la desobediència efectuada per en Josep Milà, la seva casa ha estat durant molts anys un punt de trobada pels excursionistes vilafranquins, molts dels quals es van iniciar a la muntanya gràcies a ell.

Micromecenatge per produir el documental

Ara l’Associació Esportiva Correm per la Terra i Nebraska Produccions, han engegat una campanya de micromecenatge pel documental que tractarà sobre la vida d’en Josep Milà i Atzet. Aquesta campanya s’ha presentat avui i estarà activa fins el 18 de gener, a la plataforma de micromecenatge Verkami en aquest enllaç: http://www.verkami.com/projects/16527-documental-mila-resistencia-a-la-muntanya

El documental, que es vol presentar en públic el setembre del 2017, narra la vida d’en Josep Milà i comptarà amb les intervencions de personatges com Francesc Roma, professor d’història a diverses universitats de Catalunya i autor del llibre «Josep Milà. L’amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra. Editorial Cossetània», Fèlix Masachs, membre del Centre Excursionista del Penedès i Núria Picas, la campiona de la copa del món d’Ultra-Trail l’any 2012 i campiona de la copa del món d’Ultra-Trail amb la selecció catalana l’any 2011.

L’objectiu d’aquest documental és fer un petit homenatge a la vida d’en Josep Milà i que les futures generacions puguin tenir constància de la repressió franquista i les petites desobediències efectuades per la població.