La Moixiganga de Vilanova celebrarà els 25 anys de la seva recuperació

0

Les moixigangues són representacions de religiositat popular aparegudes durant el barroc. Es van introduir al Gran Penedès cap al segle XVIII, evolucionant de manera distinta segons el lloc. Representen la Passió de Jesucrist, i ballen diversos Misteris.

La recuperació del Ball de la Moixiganga de la Geltrú s’esdevé a partir de la troballa d’una partitura original del ball a l’Arxiu Musical de la Parròquia de Santa Maria de la Geltrú. Es tractava d’una partitura de més de 150 anys d’antiguitat, que va trobar Francesca Roig, i que es va publicar el 1985. El Grup Instrumental de la Geltrú va començar a interpretar la melodia, fent-la coneguda. Un grup de la parròquia de La Geltrú va protagonitzar els dos intents de recuperació del ball, i el Diumenge de Rams de 1992, el Ball de la Moixiganga es tornava a ballar a la parròquia de La Geltrú.

Jordi Burcet, president de l’Associació i cap de colla del Ball de la Moixiganga des de la seva recuperació, explicava en l’acte de presentació que “s’havia ballat a Vilanova i la Geltrú fins a l’any 1871, quan se’n té la darrera notícia documentada.”  Per a la seva recuperació, més de 100 anys després, van caldre dos intents: un no reeixit per manca de balladors el 1987, i un l’any 1992. 
En l’actualitat, el Ball de la Moixiganga de la Geltrú té una trentena de balladors (dones i homes) d’edats compreses entre els 11 i els 53 anys.

Calendari de celebracions 

El calendari de celebracions del 25è aniversari, que es va iniciar el mes de novembre amb la presentació dels nous vestits del ball i d’una monotípia del 25è aniversari de l’artista local Bernat Soler, continua per Rams: dissabte 8 d’abril, a la rectoria de l’Església de Santa Maria de la Geltrú, inauguració de l’exposició “25 anys de la Moixiganga de la Geltrú”. Tot seguit, a la plaça de l’Assumpció, es farà un assaig obert al públic i als ex balladors i balladores.
Diumenge 9 d’abril, en acabar la missa de Diumenge de Rams, es farà la primera ballada de la Moixiganga amb el nou vestuari. Com ja es tradicional, la Moixiganga ballarà tots els misteris dins de l’Església de Santa Maria de la Geltrú.
El següent acte és dissabte 22 d’abril, amb la clausura de l’exposició, i l’actuació conjunta amb els Bordegassos de Vilanova i la Muixeranga d’Algemesí (Colla Nova) i el Ball de Valencians.

Ja dins els actes de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, dissabte 29 de juliol al vespre es farà una cercavila de la Moixiganga amb ballada final de “La Contradanza de Cetina”, de l’Aragó. Un ball on, a diferència del Crist de la Moixiganga, el personatge central és el diable.
Divendres 4 d’agost, a l’Església de Sant Antoni Abat, la Moixiganga participarà en l’ofrena de raïm a la Mare de Déu de les Neus i farà una breu ballada. Dissabte 5 participarà a l’ofici de Festa Major fent l’ofrena i una ballada, i diumenge 6 tornarà a exposar la mostra dels 25 anys durant la presa de possessió dels nous pabordes de Festa Major als Jardins de Can Papiol.
Els actes continuen durant la Festa Major de la Geltrú. Dimarts 15 d’agost, participació en l’ofici de la festivitat de Santa Maria amb l’ofrena i ball dins l’església, i participació a la Cercavila de l’Espígol acompanyats per les moixigangues del Penedès (Vilafranca i Sitges).
Finalment, en el marc de les celebracions de Santa Gertrudis, es farà un repàs a la història de les Moixigangues per part d’un historiador de la cultura popular i tradicional. Serà dissabte 18 de novembre. Diumenge 19, durant l’ofici de Santa Gertrudis, a l’església de Santa Maria de la Geltrú, es farà la clausura de l’any de celebracions amb l’ofrena a Santa Gertrudis del vestuari antic i una ballada.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here