L’exposició fotogràfica “El Gran Desfile del Fuego” arriba a Vilafranca

0
El Drac de Vilafranca actuant a "El Gran Desfile del Fuego" de Granollers el 1957

«El Gran Desfile del Fuego» va ser una cercavila de dracs i balls de diables que es va celebrar l’any 1957 a Granollers, durant el marc de les Fires de l’Ascensió. En aquesta cercavila van participar un gran nombre de grups de foc que hi havia en aquells moments a Catalunya

El proper divendres 1 de desembre a les 8 del vespre s’inaugurarà al Centre Artístic del Penedès, l’Agrícol, l’exposició fotogràfica «El Gran Desfile del Fuego». Aquesta exposició fotogràfica ha estat produïda per l’Associació granollerina l’Olla dels Pobres i la seva estada a Vilafranca l’organitza l’Associació de Cultura Popular COET i el mateix Centre Artístic del Penedès, l’Agrícol.

A la inauguració assistirà Paco Cruz, membre de l’Olla dels Pobres, i Ramon Felipó, qui va estar present a la gran desfilada que es va fer durant les fires de l’Ascensió de Granollers del 1957. Cruz i Felipó faran una visita comentada de l’exposició. També assistirà algun portador del Drac de Vilafranca que va participar en aquesta cercavila i hi haurà plantat el Drac de Vilafranca.

«El Gran Desfile del Fuego» va ser una cercavila de dracs i balls de diables que es va celebrar l’any 1957 a Granollers, durant el marc de les Fires de l’Ascensió. En aquesta cercavila van participar un gran nombre de grups de foc que hi havia en aquells moments a Catalunya: el Drac i els Diables de Vilafranca, les Maces i la Guita grossa de Berga, el Drac i els Diables de Sitges, el Drac de Vilanova i la Geltrú, els Diables de l’Arboç, el Drac d’un barri d’Igualada i el Drac d’Arenys de Munt.

Segons Paco Cruz, la cercavila es va realitzar per diversos carrers cèntrics de Granollers. Al migdia alguns balls de diables, com el de Vilafranca, van representar el seu ball parlat. A la nit també és va realitzar un Salt de Plens de Patum. Aquesta cercavila es va organitzar perquè el jutge de Granollers de l’època, Ramon Felipó, pare de Ramon Felipó, i l’alcalde de Granollers, Carles Font, van assistir el 1956 a una trobada de gegants a Manresa. En aquesta trobada va néixer la idea de fer el «Gran Desfile del Fuego» a Granollers. La família de l’alcalde Carles Font, era de Sitges, i per tant coneixedors del folklore penedesenc. Possiblement per aquest motiu, bona part dels balls i peces participants eren de la zona del Penedès.

L’exposició consta de diverses fotografies en blanc i negre i color, de gran qualitat artística. Aquestes fotografies provenen de tres arxius diferents: l’arxiu dels fotògrafs Brangulí, el fons fotogràfic de l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’arxiu fotogràfic de la família de Montserrat Mas.

L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres, de les 17.00 h fins les 20.00 h, al mateix Centre Artístic del Penedès, Passatge Alcover número 2, fins al dia 31 de desembre.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada