El Memorial Joaquim Serra enceta la temporada de concerts de cobla a Barcelona

0
Imatge del concert (foto A.C.F.Barcelona)

La celebració al Teatre Romea en dia laborable, novetats destacables de l’esdeveniment

Felip Vallejo

Dilluns es va celebrar una nova edició del Memorial Joaquim Serra, tot un clàssic de la temporada de concerts de cobla a la ciutat comtal. Organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona és, tal com indica el seu nom, un esdeveniment de record i homenatge a la figura de Joaquim Serra (Perelada 1907-Barcelona 1957),  un dels compositors catalans més importants de la primera part del segle XX i que s’especialitzà en el camp de la cobla, amb la composició de nombroses sardanes i obres simfòniques.

El Memorial J. Serra  va servir també per presentar la nova temporada de concerts de cobla a la ciutat de Barcelona, amb la novetat de l’edició d’un tríptic on es recullen ordenats per dates.

Aquesta nova temporada 2016-17 tal com hem indicat abans s’ha iniciat amb el Memorial Joaquim Serra i finalitzarà el 7 de maig a l’Auditori, en un concert dedicat a Pep Ventura dins del cicle “Els instruments del Museu”. Un total de 7 concerts que podrem gaudir en escenaris repartits per tota la ciutat.

Xavier Capelles, l’autor convidat d’enguany

Xavier Capelles (Foto: A.C.F.Barcelona)

L’acte es caracteritza per reivindicar el patrimoni  i la qualitat de la música de cobla i apropar-la a reconeguts compositors que no hagin treballat encara en aquest gènere. Així, des de l’any 2000, es convida  al compositor a presentar en rigurosa estrena una obra  seva escrita per aquesta formació.
Aquest any, l’autor convidat ha estat  el Xavier Capelles, orquestrador i jazzista de reconegut prestigi autor de diverses bandes sonores de pel·lícules i sèries de televisió, que ens ha presentat l’obra “Paies i gitanos”. Segons ens explica ell mateix, el títol és “en referència en part al ball de gitanes que jo  havia escoltat molt de petit”.  L’autor, però, aclareix que “no està basada en la música de les gitanes sinó que és una composició lliure on es pot veure que el meu llenguatge ve de diferents estils musicals, diferents als de la cobla pròpiament”.

En el concert també vam escoltar obres del propi J.Serra, J.J.Beumala, A. Guinovart, Gil i Membrado, entre d’altres. Destacant l’estrena pòstuma de la sardana “Maria Dolors”, de Martínez Comín, de la mà de dues de les millors cobles del país la Mediterrània i la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

EL PROPER CONCERT
4 de novembre, 19.30h
Cobla La Principal de la Bisbal
Conservatori Municipal de Música 

Tota la informació la trobareu a http://fed.sardanista.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here