Setmanari digital i cultural

Diumenge, 19 maig 2024

Mollerussa comença a caminar com a Capital de la Sardana 2016

|

Ramon Duran, Bernat Castillejo i Joan Antoni Ucher, guardonats als Premis Capital de la Sardana

Amb el Teatre l’Amistat ben ple el conseller de Cultura Santi Vila ha presidit aquest matí l’acte oficial de la Proclamació de la Capitalitat sardanista, tot destacant en el seu parlament, que exercir de Capital de la Sardana “vol dir ser conscient de la fortuna que és tenir la sardana com a cultura” alhora que ha indicat que “sardana és civisme, cultura i país”.

Han acompanyat al conseller l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, qui ha indicat que “la sardana simbolitza molt bé què és Catalunya pels valors intrínsecs que té; l’alcaldessa de Calella, Capital de la Sardana 2015, Montserrat Candini, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el regidor de cultura de l’Ajuntament de Figueres, Joaquim Felip, propera Capital; el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d’altres autoritats.

Publicitat

El pregó, a càrrec de Jordi Agustí Piqué, fundador de l’escola de música de Mollerussa, ha remarcat que la Sardana “no és folklore, sinó que com la nostra llengua és profunda i ens defineix i estructura”.

El traspàs de la bandera de la capitalitat i l’estrena de la sardana ‘Mollerussa Capital de la Sardana 2016’, han estat dos dels moments més emotius de la diada. Aquesta sardana, escrita per  l’Òscar Barqué, músic de la Terra Ferma, ha estat interpretada per la Cobla Jove Mollerussa 2016, creada expressament amb 11 joves de la demarcació, que minuts després tancaria la jornada matinal amb una ballada popular i que està previst que participi al llarg de tota la capitalitat a diversos esdeveniments.

Estrena de la Sardana Mollerussa Capital de la Sardana 2016 (foto:C.S.C.)

Premis Capital de la Sardana 2016

El moment amb més expectació del matí ha estat quan s’han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2016, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Enguany, els premiats amb la Medalla al Mèrit són:

– Al Mèrit Sardanista:

RAMON DURAN

Ramon Duran i Candaler, cofundador de l’aplec de la sardana de la Bisbal, impulsor de l’Escola Municipal de Música i Cobla Conrad Saló, tresorer i president de l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines i des del 1985 president d’Amics de la Sardana de la Bisbal i Comarca.

– Al Mèrit Musical:

BERNAT CASTILLEJOBernat Castillejo i Garnés, intèrpret de flabiol i flauta, director de les cobles Sabadell i Mediterrània i de la Banda de Sabadell, per la seva activitat docent tant al nostre país com a l’estranger, i pels arranjaments per a cobla del repertori de música clàssica.

– Al Mèrit de la Dansa Catalana:

JOAN A. UCHERJoan Antoni Ucher i Soto, cofundador de l’esbart Comtal, i més endavant del cos de ball de bastons, que esdevindria Bastoners de Barcelona, dels quals n’ostenta la direcció des de la seva creació fins ara i pel seu arxiu de dansa folklòrica catalana.

Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són:

– A la Dedicació:

Dolors Agustí i Raduà per haver organitzat durant molts anys l’aplec de Riba-roja d’Ebre i el d’Ascó, per la seva activitat en la difusió de la nostra dansa nacional per les terres de l’Ebre amb cursets i ballades, aconseguint amb això que la sardana sigui estimada com a símbol d’unió del nostre país.

– A la Continuïtat:

Amics de la Sardana de Tàrrega, pels seus 75 anys.

Grup de Dansa Vilanova i la Geltrú, pels seus 75 anys.

Concurs de Manlleu, pels seus 75 anys.

Aplec de Lleida, pels seus 50 anys.

Aplec del Baix Camp, pels seus 50 anys.

Cobla la Principal de Tarragona, pels seus 50 anys.

– A Mitjans Audiovisuals:

Marc Rovira i Berga, pels treballs fotogràfics de temàtica sardanista publicats de forma continuada en diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona per la publicació del doble CD de sardanes d’Enric Morera La dansa dels modernistes.

Albert Martín i Estrada per la creació i manteniment del web de la  Federació Sardanista de les comarques de Lleida

La Zona-Tele 5 Cinema per incloure la sardana com un fet normal a la pel·lícula 8 apellidos catalanes.

– A la Promoció i Difusió:

Cobla Marinada i adep.cat per la interpretació i difusió de l’obra d’Apel·les Mestres i Enric Morera La viola d’or, obra clau del Teatre Líric Català per a cobla, cor, solistes i cos de ball, estrenada a  La Garriga l’any 1914.

Grup Trias per la nova imatge de les seves capces de galetes amb la representació de la cultura tradicional i popular amb la imatge destacada d’una colla de sardanes.

Òmnium Gironès pel cicle de xerrades sobre la sardana. 4 mirades sobre la dansa més bella celebrats a Girona.

Associació de Veïns Peramàs-Esmandies de Mataró per les conferències i debats Parlem de sardanes que organitzen cada tres mesos des de fa més de tres anys.

El lliurament d’aquests premis tindrà lloc el divendres, 25 de novembre al Teatre l’Amistat de Mollerussa. 

Per la tarda, han continuat els actes, entre els que destaca l’espectacle musical “Aigua”, amb la cobla Jovenívola d’Agramunt i el Grup Sardanista Estol, tabé d’Agramunt; sota la idea i direcció d’Esteve Molero.

Espectacle “Aigua” (Foto: G.S.Estol)
Publicitat