L’espectacle vol ser “una sorpresa contínua” amb versions del cantautor català, que assistirà al concert

L’Orquestra Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya ultima els assajos abans de l’estrena aquest divendres ‘Tossudament Llach’ a l’Auditori de Girona. El concert s’enregistrarà en un doble CD que repassa els 50 anys de Lluís Llach dalt dels escenaris. A més, busca “sorprendre el públic” amb cançons interpretades per la cobla, conjuntament amb Manu Guix, Elena Gadel, el tenor Roger Padullés i Beth. En aquest sentit, el director artístic de l’espectacle, Francesc Cassú, ha comentat que el públic es trobarà una “sorpresa contínua” perquè són versions de Llach que no s’han escoltat mai. Cassú ha agraït al cantautor català -que assistirà a l’estrena- que no hagi posat cap condició a l’hora de fer els arranjaments de les cançons. “Sabem que s’ho ha escoltat i li ha agradat”, ha afegit.

La seixentena de músics que conformen l’Orquestra Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya (SCCC) fan els últims retocs abans de l’estrena aquest divendres de ‘Tossudament Llach’, a l’auditori de Girona. Una proposta sorprenent que repassa els grans èxits del cantautor català. El director de l’orquestra, Francesc Cassús, explica que la idea ha estat “donar la volta als grans clàssics de Llach”. Cassú comenta que el públic reconeixerà la cançó, però es sorprendrà amb la interpretació.

La proposta compta amb el vist i plau de Llach que ha pogut escoltar les diferents versions i, segons Cassú, n’ha quedat satisfet. Per la seva banda, el director tècnic de l’orquestra, Jaume Lleixà, ha comentat que Llach no els ha posat cap trava ni condició. “Només ens va demanar que les cançons fossin diferents a les seves”, ha explicat Lleixà.

Tot i que no han descobert el repertori, tant Lleixà com Cassú han assegurat que el públic escoltarà i reconeixerà els grans clàssics de Llac. Els directors han explicat que sonaran cançons com ‘País Petit’, ‘La Gallineta’ o ‘l’Estaca’. El repertori, de fet, ha estat triat entre els components de l’SCCC i, segons Lleixà, va haver-hi un consens ampli sobre les versions que conformaran els 90 minuts d’espectacle.

Relació molt fàcil amb els col·laboradors

Un dels punts que Lleixà ha volgut destacar ha estat la facilitat amb la que han encaixat els artistes convidats amb l’orquestra. Manu Guix i Beth ja han col·laborat en anteriors ocasions amb l’SCCC. Aquest és el tercer any que Guix participa en un projecte de la simfònica i per la Beth és el quart. Lleixà ho ha resumit dient que el fet de ser tant habitual compartir escenari fa “molt fàcil i molt àgil l’entesa amb l’orquestra”.

Pel que fa al tenir líric Roger Padullés, Lleixà ha destacat la capacitat per encaixar dins un registre que per el tenor és diferent. “Amb en Roger ja havíem fet una col·laboració plegats, i quan vam decidir fer un programa líric vam pensar amb ell”, ha comentat Lleixà.

El director tècnic de la simfònica ha agraït la predisposició de tots els artistes a l’hora de treballar. “S’han fet seves les cançons”, ha comentat Lleixà, que està convençut que el programa emocionarà els espectadors.

Les entrades ja estan a la venda des de 15 fins a 25 euros. Seguint la línia solidària d’aquest projecte musical, una part dels ingressos de les entrades es destinaran a la fundació Àstrid XXI i a Càritas – Empreses amb Cor.

Trajectòria de la SCCC

La Simfònica de Cobla i Corda és una formació musical inèdita, intergeneracional, que fusiona tradició i noves tendències, que aposta pels joves talents i que amb cada treball té voluntat d’arribar a nous públics. Neix al 2008, impulsat per l’empresa gironina Metalquimia i per la Fundació Metalquimia, com a projecte musical innovador, amb l’objectiu de crear una orquestra simfònica catalana de gran format, que uneixi els instruments de corda i percussió d’una orquestra simfònica convencional i el personal so dels instruments de vent de la cobla.

Amb aquesta idea es van fusionar els vents de La Principal de la Bisbal i la corda i percussió de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines –el projecte pedagògic de l’Orquestra de Cadaqués– per crear finalment la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.

En la seva primera etapa, la SCCC es va centrar en la música catalana en tota la seva amplitud, des de la sardana a l’havanera, des de la sarsuela al rock català, des de la cançó tradicional a la Nova Cançó, alhora que feia néixer noves composicions pensades exclusivament per a la nova orquestra. Fruit de tot això, la SCCC va enregistrar tres discos: ‘Sardanes per al Món’, ‘Inoblidables en Concert’ i ‘Amb Catalunya al Cor’, i va ser la protagonista del Concert de Cap d’Any de TV3 els anys 2010 i 2011.

Després d’uns mesos de reflexió per adaptar l’orquestra a l’actual escenari cultural català, la SCCC va tornar l’any 2012 reinventada, unint els instrumentistes de cobla de La Principal de la Bisbal amb la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG), una iniciativa de l’Orquestra de Cadaqués que té per objectiu contribuir a la formació dels joves talents musicals gironins i actuar de pont cap a la seva integració al món de les orquestres professionals.

En una segona etapa de clara internacionalització del repertori, la SCCC va crear una “Trilogia de llegendes”, que conformen els treballs ‘Llegendes del Cinema’, ‘Llegendes del Musical’ i ‘Llegendes del Pop & Rock’, enregistrats en anys consecutius (2012, 2013 i 2014) a l’Auditori de Girona. I finalment, al 2015, la formació va presentar un treball recull de les seves peces més emblemàtiques: ‘SCCC: The Very Best’.

2

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here