Setmanari digital i cultural

Dimarts, 7 gener 2025

L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona aposta enguany pel patrimoni musical català

|

El certamen comença el proper dimecres i s’allargarà fins el 18 d’agost amb més d’una vintena de concerts
Solsona | ACN

[dropcap]L[/dropcap]a 12a edició de l’Acadèmica Internacional de Música de Solsona aposta enguany pel patrimoni musical català amb la recuperació de dues partitures. El director artístic, Peter Thiemann, ha explicat que s’ha dut a terme un treball musicològic per recuperar la Glossa del ‘Ball dels Gegants de Solsona’, de Josep Sancho-Marraco, i els ‘Quaderns de Llibertat d’Orgue de la catedral de Solsona’. La peça de Sancho-Marraco, que compta amb els arranjaments del compositor Albert Guinovart, encapçalarà el concert inaugural. Aquesta escola de música clàssica i festival pedagògic aplegarà, a partir de dimecres, una seixantena de participants provinents d’una quinzena de països diferents com Estats Units o Brasil.
L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona ha volgut recuperar enguany part del patrimoni musical català amb la recuperació de dues partitures. El director artístic, Peter Thiemann, ha explicat que l’aposta de l’AIMS 2013 “passa per la partitura”. Gràcies a un treball musicològic, es podran escoltar durant el festival la Clossa del ‘Ball dels Gegants de Solsona’, de Josep Sancho-Marraco, i els ‘Quaderns de Llibertat d’Orgue de la catedral de Solsona, evidenciant el compromís de l’AIMS amb la cultura musical del país.

La Glossa del ‘Ball dels Gegants de Solsona’, que encapçalarà el concert inaugural del festival, suposa la recuperació d’una partitura d’inicis del segle XX de Josep Sancho-Marraco, revisada i arranjada per a l’ocasió pel compositor català Albert Guinovart. Thiemann ha explicat que tot i que avui dia Sancho-Marraco sigui poc conegut, “va ser un dels compositors catalans més importants del noucentisme”. Així, ha afegit, Marraco és considerat l’autor de música religiosa més important de la primera meitat del segle XX a Catalunya i la seva obra suma més de 500 treballs. La partitura de Sancho-Marraco, escrita originalment per a orquestra simfònica, adapta temes folklòrics a l’àmbit culte, tot vivificant la tradició des d’una perspectiva moderna.

Pel que fa als ‘Quaderns de Llibertat d’Orgue de la catedral de Solsona’, es podrà escoltar al temple el proper 11 d’agost interpretada per l’organista i professor d’improvisació de l’acadèmia, Johannes Geffert. Thiemann ha explicat que els quaderns de llibertat d’orgue són llibrets manuscrits que contenen repertori musical popular, i la majoria daten dels segles XVIII i XIX. L’organista improvisava sobre aquest repertori durant el cicle nadalenc, des de la Missa del Gall fins la diada de Reis. Les músiques, impròpies de l’església, s’utilitzaven per atreure el poble a les funcions litúrgiques nadalenques. Les partitures s’han pogut recuperar gràcies a les còpies dels manuscrits del 1872 que s’han conservat a l’Abadia de Montserrat.

Publicitat
L’AIMS més social

La vessant més social del festival, l’AIMS Social, es proposa continuar arribant als col·lectius desafavorits, oferint concerts a hospitals, centres d’acollida, centres de dia i cases particulars de persones amb mobilitat reduïda. De l’altra, la branca ‘AIMS al Carrer’ trenca igualment les barreres dels escenaris habituals tot desplaçant-se a la via pública i prenent com a escenari el casc antic de Solsona. Les actuacions d’aquests dos programes seran totes gratuïtes.

Berga i Moià s’integren al festival

Durant els tretze dies que durarà el festival s’oferiran 25 actuacions en onze municipis catalans. En aquesta edició el festival incorpora Berga i Moià, al mateix temps que consolida el seu pas pels escenaris del Solsonès, Lleida, Mollerussa, Cardona, Igualada i el Bruc. Segons el director executiu, Robert Brufau, l’AIMS manté la filosofia de l’Acadèmia d’esdevenir un projecte de “descentralització i democratització cultural” i un punt de trobada de joves talents d’arreu del món.

Entre les novetats d’aquesta edició també hi ha la incorporació al professorat de Michel Strauss, professor del Conservatori Superior Nacional de Música i Dansa de París i del Reial Conservatori de La Haia.

L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona és el projecte de més envergadura de l’any en el qual inverteix la regidoria de Cultura de la capital del Solsonès, després de la Festa Major. La inversió directa de l’Ajuntament és d’uns 30.000 euros, a la qual se suma l’aportació indirecta que representa la cessió d’equipaments.

 

Publicitat