Divendres, 29 maig 2020

Com reobriran els cinemes: entrades online, indicadors de distancia, dispensadors de gel i mampares a les taquilles

Els exhibidors calculen que les restriccions d'aforament vinculades al desconfinament els faran perdre 43,5MEUR mensuals

|

+Notícies

Rosa Talamàs: «El periodisme és donar veu a tothom i, sobretot, a qui se’l sent poc»

Llicenciada en Economia i Periodisme, Rosa Talamàs ha format part dels equips de programes de TV3 com 'Valor afegit' i 'De Vacances', i després d'una època com a redactora en cap, actualment és corresponsal de la televisió pública a l'Alt Pirineu. Amb ella hem volgut parlar sobre periodisme i del que pensa de la seva professió.

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

Guim Puig: “He escrit 5 cançons, tard o d’hora sé que les voldré ensenyar”

Actualment interpreta a en Lluc Ferrer a la sèrie Les de l’hoquei (TV3). En aquesta entrevista ens ha fet alguna confessió ben curiosa. Té...

La 54a edició de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell s’anul·la a conseqüència del coronavirus

L'organització diu que les restriccions fan inviable poder-ne controlar l'aforament i garantir les mesures de seguretat

El 33 reactiva la graella amb l’estrena de dos programes amb visió feminista, ‘Correspondències’ i ‘Bàlsam’

La caiguda en publicitat obligarà TV3 a prescindir d'alguns continguts previstos per als propers mesos

Els centres CaixaForum reobriran les portes l’1 de juny

L'accés als equipaments es farà a través de la venda d'entrades en línia

+Llegits

El Maldà comença el ‘Dilluns de merda’ i el DocsBarcelona encara la seva segona setmana, continua la cultura des de casa

El filòsof i teòleg català Francesc Torralba participa en una trobada organitzada per Pagès Editors

La segona edició del Festival Instants comptarà amb David Carabén, Èric Vinaixa i Maria Jaume Martorell

L'esdeveniment, de petit format, combina música, degustacions gastronòmiques i visites al celler Carol Vallès

L’últim disc de Txarango es titularà ‘De vent i ales’

L'anunci s'acompanya d'un documental amb les claus del nou projecte a través de viatges i escenaris que els han inspirat

Els raiers de Coll de Nargó i la Pobla demanen suport a institucions, entitats i població per ser patrimoni de la Unesco

Polònia lidera una candidatura que aglutina associacions de l'antic ofici situades a Àustria i Alemanya, entre d'altres

Els centres CaixaForum reobriran les portes l’1 de juny

L'accés als equipaments es farà a través de la venda d'entrades en línia

Aquest dissabte s’estrenarà el primer auto cinema de Catalunya

S'inaugurarà dissabte amb una pel·lícula sorpresa i part de les entrades es destinarà a la lluita contra la covid-19

La federació estatal de cinemes ja ha elaborat un protocol d’actuació per adaptar les sales a les condicions de reobertura -en la fase 2 de la desesescalada, anunciada dimarts pel govern espanyol-. Més enllà del control obligat de l’aforament a un terç de la seva capacitat, els exhibidors preparen mesures com fomentar la venda online d’entrades, l’eliminació del seu tall físic a l’entrar, el reforç de la taquilla amb mampares, dispensadors de gel hidroalcohòlic i indicadors de distància a tota la instal·lació i, excepcionalment, facilitar l’agrupació de persones que conviuen. Els cinemes calculen que la reducció de l’aforament suposarà pèrdues mensuals de 43,5 milions d’euros, i demanen a l’Estat ajudes “proporcionals a les restriccions”.
Els cinemes, teatres i auditoris podran reobrir a partir del 25 de maig amb seient assignat i limitant l’aforament a un terç, coincidint amb la fase 2 de desconfinament anunciada ahir pel govern de Pedro Sánchez. Al respecte, laa Federació de Cinemes d’Espanya (FECE) exposa que en el moment en que les sales puguin tornar a obrir les portes hauran de fer front no només a les pèrdues acumulades durant les setmanes de tancament sinó als costos que tindrà la implantació d’aquest protocol de seguretat i especialment la limitació de l’aforament a un terç, que estimen en 43,5 milions d’euros mensuals. També avisen que “el període de transició” des de la reobertura fins a l’estabilització del mercat a nivells previs al tancament implicarà un nivell d’ingressos baixos.

Per aquesta raó demanen a l’Estat “ajudes proporcionals a les restriccions d’aforament” que imposa el govern. En concret, la FECE (que agrupa un 80% de les sales) sol·licita que s’adaptin els ERTO per força major a la limitació de l’activitat mantenint les cobertures extraordinàries establertes durant l’estat d’alarma, ja que en aquestes condicions no podran reincorporar tots els seus treballadors.

Publicitat

Així mateix demanen un fons “específic i finalista” que ajusti el cost de mantenir els cinemes tancats al que tindrà la limitació de l’activitat “a llarg termini”; lloguers proporcionals a l’aforament disponible; ajudes directes de compensació als costos del protocol de reobertura; “fons autonòmics de rescat”; i mesures en l’àmbit local que contemplin la bonificació i exempció del pagament d’impostos com l’IBI i l’IAE.

Protocol d’actuació

- Publicitat-

Quant a l’adaptació dels cinemes per a la reobertura parcial, la FECE ha elaborat un decàleg de mesures. El protocol inclou el “foment” de la venda d’entrades online com a via principal, així com el pagament amb tarja si es fa físicament. A les taquilles, reforçades amb mampares, se substituirà l’habitual trencament de l’entrada pel control visual de la mateixa. Es col·locaran carells informatius (a sales i webs) indicant les mesures sanitàries a complir i la distància física a respectar. En aquest sentit, els establiments col·locaran indicadors de distància al terra, s’espaiaran els passis de pel·lícules i s’esglaonaran els horaris d’accés. A més, es distribuiran dispensadors de líquid hidroalcohòlic, s’incrementarà la freqüència de neteja.

Quant al control d’aforament, s’instarà i es vetllarà pel respecte de la distància física en tot moment i s’establirà la restricció de públic d’acord amb la capacitat de cada sala per complir amb el terç del total obligat. L’única excepció serà per les persones que convisquin (“agrupació de convivents”), als quals es facilitarà assistir junts i a menor distància a la sala, sempre mantenint la distància respecte la resta dels espectadors.

“Llum al final del túnel”

Des del Gremi d’Exhibidors de Catalunya, el seu president Camilo Tarrazon explica a l’ACN que amb la possibilitat de reobrir sales comencen a “veure la llum al final del túnel”. L’exhibidor destaca que és una bona notícia que els cines estiguin inclosos a la fase 2, però amb matisos. D’una banda, apunta que el calendari anunciat “s’anirà concretant” en funció de l’evolució de la pandèmia. De l’altra, que reobrir “en aquestes condicions”, amb “limitacions”, amb la “incertesa” de la resposta del públic i “sense pel·lícules”, farà que el rendiment sigui molt més baix.

D’aquí els 43 milions llargs en pèrdues mensuals que calcula el sector sobre aquesta reobertura a mig gas i amb despeses afegides.

Les darreres setmanes els exhibidors han estat treballant en el protocol de mesures per reobrir, exposa Tarrazon. Ho han fet, diu, per estar “preparats”, treballant conjuntament per assegurar tots que quan es pugui obrir, “anar als cinemes sigui tan segur com ho ha estat sempre i també el màxim de confortable per als espectadors”.

- Publicitat-