21.12.2014 ACN
Cada cop més famílies opten per encarregar els àpats nadalencs per manca de temps i comoditat
[dropcap]C[/dropcap]a comoditat i la manca de temps porta cada cop més a moltes famílies a deixar de banda els fogons i optar per encarregar els àpats durant les festes nadalenques. El vicepresident del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona i Comarques, Pròsper Puig, ha confirmat aquesta tendència en una entrevista a l’ACN: “Cada vegada es fan menys els canelons a casa, ja que són un plat molt laboriós i la gent vol optimitzar el seu temps a casa. Per això, cada cop hi ha més demanda de tots els precuinats, però especialment dels canelons”. El Gremi preveu que enguany es vendran més de dos milions de canelons, el que representa un increment superior a l’1% en relació a l’any passat.
“Evidentment, quan arriben aquestes dates encara hi ha més demanda de plats precuinats i canelons, sobretot per Sant Esteve i el dia de Reis”, ha explicat Puig. El vicepresident del Gremi ha previst que els consumidors “cada cop anirem més cap al precuinat. És una manera d’optimitzar el temps que tenen les famílies”.
200 anys dels canelons a Catalunya
Precisament aquestes Festes, el Gremi de la Carn celebra el 200 aniversari de l’origen de la tradició de menjar canelons a Catalunya. “A la Barcelona de la segona meitat del segle XVIII, abundaven els cuiners italians i les receptes fetes a base de pasta. És per això que molts diuen que els canelons van començar a servir-se a les taules catalanes desprès que Giovanni Ardizzi els fes populars a la desapareguda fonda Beco del Racó, inaugurada l’any 1815”, expliquen des del Gremi.
Menús tradicionals per emportar
A banda dels canelons, hi ha altres propostes per gaudir de menjars tradicionals nadalencs sense haver de passar-se el dia a la cuina. Una d’aquestes opcions és el menú de la Cuina de les Estrelles, que es compon de quatre propostes de reconeguts xefs, com Victor Quintillà, del restaurant Lluerna de Santa Coloma de Gramenet, que elabora una terrina de campanya, foie gras, tòfona negra i mel de pera.
També participen en aquesta iniciativa Oriol Rovira, d’Els Casals, que ofereix uns canelons de pollastre amb bolets i beixamel d’ametlla i tòfona; Fermí Puig, que cuina un rostit de Nadal amb pollastre de pagès, salsitxes, bolets i orellanes; i Artur Martínez, del restaurant Capritx de Terrassa, que culmina l’àpat amb unes postres de iogurt amb xirivia i vainilla. Aquest menú que proposa Vila Viniteca ofereix la possibilitat de gaudir de l’alta cuina a casa amb un format pràctic (envasat al buit), que només requereix escalfar i emplatar.