Diumenge, 5 Abril 2020

El 33è Tradicionàrius desbordarà els marges de la música d’arrel amb diverses estrenes de fusió

El festival homenatja Kepa Junkera, recuperat ja de l'ictus que va patir l'any passat, i li ofereix el concert inaugural

El 33è Festival Tradicionàrius obrirà el teló aquest divendres amb un concert que homenatja Kepa Junkera, un clàssic de la cançó folk i del propi festival que enguany li “dedica” l’edició, després que el músic s’hagi recuperat d’un ictus. La nova ronda del certamen convocarà un any més una representació de músiques d’arrel d’aquí i d’arreu, amb 14 presentacions de discos, 11 estrenes d’espectacles i un total de 70 activitats. Socarrel, espectacle de dansa i polifonia tradicional i el concert a l’Església de Santa Maria de Gràcia d’Orgue i Cornamusa són alguns dels destacats d’una edició que dona cabuda a aquests i altres espectacles que transiten pels marges de la música d’arrel, com la fusió de rumba i rock de Josep Maria Ribelles, Germà Negre i Sons Essencials o l’espectacle de cloenda ‘El flabiol rumbeja’.
El gruix de la programació del Tradicionàrius 2020 seran la presentació de discos i nous espectacles dels 49 grups i artistes programats en més de 70 activitats. Un total de 14 treballs discogràfics recent (de Joana Gomila i Laia Vallès, Marala, La Marta Rius, Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre, Os Chotos, La Coixinera, etc.) i 11 espectacles (Quico el Célio, el Noi i El Mut de Ferreries, Sis Veus, Quartet Brossa, Cor País Meu) seran els encarregats d’amenitzar les nits de dijous, divendres i dissabtes fins al 3 d’abril.

Destaquen dues propostes de fusió i innovació de la música d’arrel amb altres disciplines. El concert Cornamusa i Orgue, gratuït i des de l’Església de Santa Maria de Gràcia, l’interpretaran Josep Mateu i Francesc Sans, serà un espectacle eclèctic en què s’exploren les possibilitats interpretatives d’aquest singular duet.

Publicitat

‘Socarrel’ és la segona proposta de fusió d’aquesta edició del Tradicionàrius, un concert en què la dansa de Roberto Olivan i Magí Serra balla amb la polifonia tradicional occitana de Vox Bigerri i l’electroacústica de Laurent Delforge.

A més, durant aquesta edició, el Tradicionàrius acull 3 estrenes absolutes. Espectacles que traspassenels marges tradicionals de la música d’arrel amb la fusió de: rumba i roc’k’roll, arpes neogòtiques i folkRock, i flabiol i rumba. Són les estrenes de ‘#3’, de Josep Maria Ribelles, l’espectacle ‘La Moreneta’ de Germa Negre i els Sons Essencials i per tancar el festival, l’espectacle ‘El flabiol rumbeja’.

Una altra novetat de l’edició és l’estrena del cicle ‘Concerts arran d’escenari’, amb concerts de proximitat entre públic i artistes, concerts minimalistes i de nova creació que se celebraran a la platea del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT, l’epicentre del festival). Els artistes d’aquesta primera edició del cicle seran Arnau Obiols, Jordi Molina i Joan Díaz, Marc Egea i Quirze Egea, la Companyia MINIMÍssima, i Manu Sabaté.

Tampoc faltaran en aquesta edició les ‘Nits de ball folk d’arreu d’Europa’ , amb sis propostes al llarg del festival que recorren la música de ball d’aquí i d’allà. Començant per El Pont d’Arcalís i La Portàtil FM, i passant per les danses gregues de Banda Taximi, les italianes de Na Fuoia, o els occitans de Duo Absynthe, i el ball de gralles amb So Nat i Els Quatrevents.

Una altra novetat d’enguany, són les dues propostes d’espectacles per a tots els públics durant el mes de febrer. Així comptarà amb la presentació del disc de NEWCAT, ‘Bestiari’, un espectacle amb poemes de Josep Carner i música original de Joan Díaz; i amb la proposta ‘Bon dia i bon sol’ de la Cia. de teatre Dani Caracola, amb un viatge musical per les cançons més emblemàtiques de Xesco Boix.

D’altra banda, el 33è Tradicionàrius celebrarà els 10 anys de RIU, un dels grups que en el seu moment va revolucionar l’escena folk catalana. També homenatjarà els 40 anys de la formació Grallers de l’Acord, pioners en anar un pas més enllà amb la gralla, amb el concert Tribut a l’Acord amb Criatures, Inxa Brass Band i Quatre Quart. Per últim, el certamen recordarà els “25 anys de vacances d’Ovidi Montllor” amb el concert del grup Valencià El Diluvi i la presentació del seu últim disc ‘Junteu-vos’.

Publicitat