Diumenge, 29 Març 2020

Exposicions

El Born CCM homenatja Jaume Perich i el seu humor “mordaç, satíric i incisiu” a través d’una retrospectiva

L'exposició, que mostra l'obra i el procés creatiu del dibuixant, es podrà visitar des d'aquest dijous al 16 d'agost

|

Una retrospectiva homenatja el popular dibuixant Jaume Perich al Born CCM. En declaracions a l’ACN, el comissari de la mostra i dibuixant Jaume Capdevila Kap ha dit que l’objectiu de ‘Perich 1941-1995. Humor amb Ulls de Gat’ és que l’espectador descobreixi “la força de l’humor a través de l’humor mordaç, satíric i incisiu de Perich, que és més vigent que mai”. La mostra, que recull l’obra, alguna inèdita, i el procés creatiu del dibuixant, reivindica el poder transformador de l’humor dels dibuixos i frases de Perich. L’exposició es podrà visitar des d’aquest dijous al 16 d’agost de 2020 i es realitza 25 anys després de la mort de Jaume Perich. L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona conserva el seu llegat amb més de 10.000 documents.
Capdevila ha dit que l’exposició és “un gran homenatge a Perich”. En aquesta, ha indicat, “hi haurà molta gent que descobrirà vinyetes sobre el món i sobre ell mateix i tothom trobarà una vinyeta en la qual no hi estarà d’acord perquè l’humor també forma part d’això, que ens assenyalin i ens diguin coses que a vegades no ens ve de gust que ens diguin”.

El treball de Perich que es pot veure va de poc després de finals de la Guerra Civil espanyola i les acaballes del segle XX i el gran gruix són una nombrosa selecció de dibuixos originals de Perich.

‘Perich 1941-1995. Humor amb Ulls de Gat’ mostra facetes “desconegudes” del dibuixant, situa a Perich en la tradició satírica catalana i s’exposen obres d’altres autors com Apel·les Mestres, Opisso, Cesc o Muntañola. L’exposició, a més, també incorpora material inèdit, mai vist pel públic fins ara i fa visible part del procés creatiu de Perich, mitjançant guions, esbossos i altres elements de treball. En aquest sentit, Capdevila ha explicat que “la censura i la llibertat” va preocupar molt a Perich i a l’exposició “hi ha una part d’obres seves que no es van arribar a publicar mai i no perquè ell no volgués, sinó per la censura”.

El comissari de la mostra ha dit que Perich és “el gran referent, el gran mestre que marca una manera de ser i de fer i ha influït a tots els que es dediquen a aquesta professió perquè va trencar els motllos en un moment determinat”.

Els inicis de Perich

Per la seva part, Raquel Perich, filla del dibuixant, ha apuntat que els visitants a la mostra descobriran els inicis del seu pare quan ell en aquella època volia estudiar periodisme i no se li va permetre. “Es veu com ell sol va haver d’espavilar-se sortint d’una escola de capellans amb una educació molt repressora i s’ha de buscar els seus mestres per obrir-se camí en aquell món” de la il·lustració.

Ha reconegut que “el Perich públic i el Perich pare eren molt semblants. Era una persona amb un sentit de l’humor molt gran, molt culte i mordaç i amb un sentit molt gran de la ironia i tenia punts molt tendres també”.

A la presentació que s’ha realitzat aquest dimecres al Born hi ha acudit Miquel Ferreres, Toni Batllori, Tom, Romeu, Fer, Jose Luís Martín, Raquel GU, Kim, Joma, Ant, Azagra, Mariel, Jaume Bach i Maribel Carod.

Publicitat