Dimarts, 28 Gener 2020

El Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9 Barris torna amb una mirada tragicòmica sobre les tradicions familiars

Marcel Vidal i Marine Fourteau lideren la nova producció d'una cita nadalenca que ja suma 24 edicions

El Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9 Barris torna un any més, i ja en són 24, amb una proposta de circ contemporani batejada com ‘Sopa i el que el vent no s’emportà’. La nova producció d’aquest ja clàssic nadalenc a Barcelona l’han dirigit Marcel Vidal i Marine Fourteau (acròbates i directors de la companyia belga ‘Marcel et ses drôles femmes’) que fan una mirada a la cara més “oculta” de les tradicions familiars nadalenques, la intrahistòria de cada casa, a vegades dramàtica, altres més còmica, que no s’explica i que malgrat tot es repeteix cada any. Per Marcel, que fa deu anys havia militat al circ juvenil de l’Ateneu, poder tornar-hi per dirigir un espectacle així és tot un “regal”, ha explicat a l’ACN.

‘Sopa i el que el vent no s’emportà’ és un espectacle de circ contemporani, on l’element narratiu hi té tant de pes com els números de circ. L’obra s’inspira en el text teatral ‘El llarg dinar de Nadal’, de Thornton Wilder, i a partir d’aquest “argument narratiu” els creadors han desenvolupat el muntatge.

“Amb la base del Nadal volíem parlar de les tradicions i d’aquelles coses que continuem fent, i preguntar-nos perquè les continuem fent”, exposa Marcel Vidal. “Més que un cantó fosc volem mostrar allò que no solem ensenyar, coses que no són sempre de color de rosa. I malgrat tot continuem tirant endavant, fent dinars de Nadal, repetint les tradicions i fent família”, reflexiona.

El llenguatge de circ funciona a l’espectacle com una “metàfora” i subratllador de les emocions que travessen els personatges. Trapezi i altres números d’acrobàcia conviuen amb un dinar familiar que es va repetint al llarg de l’obra, com un bucle, i emfasitzen “les gravetats o desequilibris emocionals”, explica l’artista.

Marcel Vidal va estudiar circ a l’escola Rogelio Rivel, lligada a l’Ateneu de 9 Barris. Després va marxar per continuar els seus estudis a França i finalment va fundar la companyia ‘Marcel et ses drôles femmes’ (2013) amb Marine Fourteau. Per això, tornar allà on es va iniciar en aquesta disciplina artística deu anys després no és una ocasió qualsevol per a ell.

“És una súper oportunitat, i un regal, poder fer aquesta direcció”, diu. A més, destaca les condicions gairebé úniques que ofereix: 12 setmanes d’estada per la creació de l’espectacle i fins a 28 funcions, a partir del dimecres 14 de desembre i fins el 19 de gener.

‘Sopa’ és fruit d’un llarg procés de creació col·lectiu amb seu a l’Ateneu Popular de 9 Barris que compta amb cinc intèrprets: Agnès Sales, Gines Belchi, Gewn Buzxkowski, Marta Camuffi i Mila Martínez. I fins a sis disciplines diferents: corda volant, corda fixe, capil·lotracció, acrobàcia, trapezi i acrobàcia en moviment amb break dance.

Pel que fa al Circ d’Hivern, va sorgir l’any 1996 al mateix Ateneu per fomentar la creació de companyies estables professionals relacionades amb el circ i oferir propostes inèdites a un públic ampli, i no només familiar o infantil. Enguany aquesta i altres activitats vinculades al circ i promogudes des de l’Associació Bidó de Nou Barris (que gestiona l’Ateneu de 9 Barris) els han valgut el Premi Nacional de Circ del Ministeri de Cultura i Esports.

Quant als creadors que han signat les produccions del Circ d’Hivern dels darrers anys, destaquen noms com Marcel Escolano (Los Galindos), Quim Girón, Jordi i Adelaida Perillós, Leandre o Silvestre (Los Excéntricos).

Segueix-nos a les xarxes socials: