Dimecres, 26 Febrer 2020

El concert de Sant Esteve de l’Orfeó Català oferirà quatre estrenes i reflexionarà sobre el drama al Mediterrani

Tots els cors del Palau de la Música compartiran un repertori que combina obra nova amb composicions tradicionals i contemporànies

|

El concert de Sant Esteve de l’Orfeó Català arriba aquest any amb la voluntat de ser un aparador per a noves composicions d’autors catalans i alhora recuperar patrimoni musical. “Un dels concerts amb més tradició del món”, ha assegurat aquest dilluns la presidenta de la Fundació Orfeó Català, Mariona Carulla, comptarà amb quatre estrenes de compositors com Carles Prat, Joan Magrané amb lletra de Blanca Llum Vidal, Marian Màrquez i Josep Vila. Amb les entrades exhaurides des de fa dos mesos, el concert, dirigit per Simon Halsey, aprofitarà les cançons que parlen del camí cap a Betlem per reflexionar sobre els èxodes que s’estan produint arreu del món. “Les nadales són molt festives però al Mediterrani els objectius d’emprendre un camí no sempre es compleixen i cal fer una reflexió”, ha explicat el director principal de l’Orfeó, Pablo Larraz.
“Va mes enllà d’un concert de Nadal i vol apostar per la creativitat i mostrar obra nova”, ha dit el director del Palau de la Música Catalana, Joan Oller, en la presentació d’una cita que reuneix la família coral de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau. Amb aquest objectiu, es presentaran quatre estrenes: ‘Cant dels joves’ de Carles Prat; ‘Inventar el naixement’ de Joan Magrané amb lletra de Blanca Llum Vidal; ‘Camí de Nadal’ de Marian Màrquez; i ‘Una estrella cau al prat’ de Josep Vila i Casañas.

A més, es repetirà el ‘Poema èpic de Nadal’ de Marc Timón que Oller assegura que va causar “impacte” el Sant Esteve passat, i que s’ha adaptat aquest any a la formació instrumental del concert. L’espectacle està concebut en format televisiu perquè serà retransmès un any més per TV3, i és Dani Coma l’encarregat de dirigir escènicament el concert per tercer any consecutiu.

Publicitat

A més de les estrenes, s’interpretaran temes d’altres compositors catalans com Antoni Nicolau (amb l’obra ‘Captat’), i d’altres de contemporanis com Arvo Pärt, Bob Chilcott o György Orbán. No faltarà un fragment de la tercera cantata de l”Oratori de Nadal’ de Johann Sebastian Bach.

Nadal de contrastos

Moltes de les nadales i cançons que s’interpretaran aquest dijous 26 parlen del camí cap a Betlem. És per això que s’ha cregut oportú traslladar el sentit d’èxode en situacions actuals com la del Mediterrani. Així com “no tots els camins arriben a Betlem”, el drama que moltes persones viuen cada dia al Mediterrani i d’altres processos de fugida volen fer notar el contrast que representa el Nadal.

Els encarregats de dur-ho a escena seran els cors de l’Escola Coral que cantaran la nadala de Manuel Oltra ‘Cap a Betlem van dos minyons’ i ho enllaçaran amb el tema ‘La mia stella’, que Ivo Angognini va escriure recordant la imatge d’un nen mort a la platja de Lampedusa. “Serà un moment culminant i de reflexió per a tots”, ha assegurat Pablo Larraz.

Més de 300 cantaires

La cita s’obrirà amb una actuació de tots els cors junts, és a dir més de 300 cantaires dalt de l’escenari, tots sota la direcció del director principal del Cor de Cambra, Xavier Puig. A continuació, actuaran els diferents cors i tornaran a pujar tots a l’escenari en acabar la primera part per cantar l’estrena de Josep Vila i Casañas, peça que dirigirà Pablo Larraz.

Seran els cors de l’Escola Coral, que apleguen més de 200 infants i joves, els que obriran la segona part de l’espectacle. Ja en l’últim tram, Simon Halsey dirigirà a totes les formacions juntes en el ‘Poema èpic de Nadal’ de Marc Timón, així com els habituals ‘El cant de la senyera’ i ‘Els segadors’. El concert se celebra des del 1913 i l’any passat el van seguir més de 180.000 persones per TV3 i el Canal 33.

En un concert que clourà l’any 2019, el director del Palau, Joan Oller, ha assegurat que aquest any ha estat “especialment brillant” per l’activitat coral de la casa, amb fites com l’actuació de l’Orfeó Català i el Cor Jove en el prestigiós festival de clàssica BBC Proms de Londres o el debut del Cor de Noies de l’Orfeó a l’auditori de la Berliner Philarmonie.

Publicitat