Un espectacle únic recorre els carrers de la capital del Maresme i reinterpreta la llegenda a ritme de música i foc
ACN | Mataró
La diada de Sant Jordi s’acaba. Llibres i roses han omplert al llarg del dia els carrers de pobles i ciutats, però a Mataró el moment més màgic arriba quan cau la nit. El Drac de Mataró, les Diablesses i els Tabalers del Maresme ballen i salten per les places del casc antic en diferents voltafocs. El darrer és darrere l’Ajuntament, on la Colla del Drac reinterpreta la llegenda i dóna a la fera el paper protagonista. Sant Jordi desfà l’encanteri del boc que havia convertit l’animaló en un ésser malèfic. El Drac de Mataró allibera llavors la princesa i lidera el ‘sarau’ a la plaça. Sota les notes de La Coixinera, drac, princesa i cavaller obren el ball i donen pas a una llarga revetlla.
El Drac de Mataró torna a recórrer els carrers de la ciutat per culminar els actes de la diada de Sant Jordi en la tradicional Fogonada. Es tracta d’un espectacle únic de música i foc que adapta la llegenda de Sant Jordi i converteix el drac en el protagonista amable i entranyable de la vetllada.
Des de fa ja dinou anys, el Drac de Mataró amenitza una festa que es preludi de les grans nits d’estiu a la ciutat i que recorre els principals carrers i places del nucli antic, fent ballar i saltar els mataronins en diferents voltafocs. El drac dóna voltes al compàs de la música i treu foc per les ales, la cua i la boca.
El darrer dels voltafocs té lloc a la plaça de l’Ajuntament i esdevé punt culminant de la fogonada. Quan el drac, transformat en un animal ferotge per un encanteri del dimoni, és a punt de devorar la princesa, Sant Jordi irromp a cavall per desfer la màgia i fa tornar el drac al seu posat amable.
Sonen llavors les notes del Ball de Sant Jordi, una peça composada per Jaume Punsola, expressament per a la Fogona. És l’inici d’una revetlla que s’allarga durant la nit amb la música del grup folk mataroní La Coixinera. Unes 3.000 persones omplen la plaça després del seguici pels carrers de Mataró.