Setmanari digital i cultural

Diumenge, 29 desembre 2024

El ‘Festivitas Bestiarum’ presumeix de les bèsties catalanes a Reus

|

L’agrupació organitzadora vol que Catalunya lideri la reivindicació de fixar un Dia Europeu del Bestiari Festiu
Les bèsties de foc són les protagonistes de la ‘Festivitas Bestiarum’, que aquest dissabte celebra la quarta edició a Reus, coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana. La jornada, organitzada per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, ha començat amb una cercavila amb sis bèsties, també hi haurà balls de lluïment pels carrers de la ciutat i acabarà amb una gala conduïda per Quim Masferrer al Teatre Bartrina, on es reconeixeran diverses entitats i personatges que treballen pel bestiari i es farà ambaixadora l’escriptora Empar Moliner. L’entitat treballa perquè Europa fixi el 24 de novembre com a Dia Europeu del Bestiari Festiu per reivindicar aquestes figures. Catalunya és un dels llocs on hi ha més densitat de bestiari i des d’aquí volen liderar la iniciativa. De moment, han començat a contactar amb altres organitzacions internacionals, com les franceses.
El vicepresident de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Jordi Mullor, ha explicat que des de l’entitat intenten que el 24 de novembre sigui reconegut “a escala europea” com un dia per reivindicar el bestiari festiu i popular. Amb tot, admet que aquesta és una feina que s’ha de fer “a poc a poc”. “De moment és difícil”, reconeix Mullor, que diu que tot i la situació política convulsa van treballant-ho amb diferents entitats, principalment, de la Catalunya nord. “Són feines lentes i poc agraïdes”, ha lamentat.



La intenció de l’agrupació és liderar la iniciativa d’aconseguir un dia dedicat al bestiari com a regió amb més densitat de figures. Tot i això, de bestiari n’hi ha “per tota Europa”: “n’hi ha de molt antigues, tot i que a Catalunya tenim la xarxa associativa més clara i important”. A Itàlia, Bèlgica i França, sobretot al sud, hi ha “un bon nombre de bèsties”, per això l’Agrupació ha decidit començar per aquesta zona per iniciar els contactes.

A la gala de dissabte a la tarda, al Teatre Bartrina, s’entregaran els guardons BEST, que reconeixen persones o entitats que han treballat perquè el bestiari “trobi el seu lloc en aquest país i sigui reconegut”. A l’acte, l’escriptora Empar Moliner serà nomenada ambaixadora del Bestiari Festiu 2018 i rellevarà així el meteoròleg Tomàs Molina. Mullor està convençut que Moliner farà bé la seva feina perquè “és un pou de sorpreses”.

La Festivitis Bestiarum ha començat aquest dissabte al migdia amb una cercavila molt tranquil·la, amb música però sense foc, que han seguit desenes de nens. Quan acabi la gala, les sis figures participants oferiran unes ballades de lluïment amb la pirotècnia Estalella.

Per la seva ubicació en el calendari anual el Festivitas Bestiarium esdevé la gran festa de cloenda de la temporada d’actuacions del Bestiari Festiu d’arreu del país. Balls, actuacions i cercaviles es barregen en un acte que també vol acostar el col·lectiu a la societat premiant les millors iniciatives, personatges públics o entitats que destaquen en el foment de la cultura popular i tradicional.

Publicitat

Palmarès amb reconeixement a Lluís Puig

La quarta edició del ‘Festivitas Bestiarum’ ha premiat el dinamitzador cultural de la Casa dels Entremesos, Xavier Cordomí, amb el guardó BEST a un personatge públic. El premi a l’entitat l’ha guanyat ‘Aire Nou de Baó’, de la Catalunya Nord. La iniciativa empresarial premiada se l’ha endut el Gremi d’Escultors i Restauradors d’Imatgeria Festiva (GERIF). D’altra banda, s’ha guardonat el programa de cultura popular Fes Ta Festa i la Fédération des Totems Occitans et Catalans.

L’Ebrecorrefoc i el Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa, la Creació de l’Àliga de Cornellà, i la III Batalla de Foc de l’Associació Sociocultural Aimerics, de Ribera d’Ondara, han estat guanyadors dels Premis BEST a projectes i iniciatives impulsades per les entitats federades.

El ‘Festivitas Bestiarum’ també ha volgut recordar-se del conseller de Cultura destituït pel govern espanyol en aplicació de l’article 155, Lluís Puig, que també va ser director general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat. El jurat i l’organi’zació li han atorgat una menció especial. Algunes de les bèsties també han recordat els consellers empresonats amb llaços grocs durant la cercavila.

Publicitat