Roger Jiménez
Follow @RRogerjimrem
La bicicleta és la teva companya de viatge al Maresme, la comarca de les flors i el vi, dels americanos i del rom, del mar, l’horta i la muntanya… En pocs quilòmetres, el paisatge marítim es transforma en conreus de flors, vinyes, tomàquets i enciams i, cap amunt, en pinedes i roca granítica que es desfà en sauló.
Puja dalt de la bicicleta, travessa el Besòs i comença la teva aventura cap el nord… Primer, l’elegant passeig marítim de Badalona, més enllà la «muntanya del gat», Montgat, la voreges per la dreta, la banda de mar, i segueixes el teu camí cap el nord. Atura’t a descansar una estona i, si fa molta calor, aparca la bici i fica’t a l’aigua. Eixuga’t estirat sobre la sorra, sota el sol. També pots optar per una petita incursió fins a Tiana, un bell racó amagat en una petita vall. Aquest i la cartoixa de Santa Maria de Montalegre en justifiquen l’esforç.
Un cop a El Masnou, et toca una mica de pujada per una de les nombroses rieres de la comarca, que transporten el sauló, la sorra desfeta de la roca granítica de la serralada Litoral, fins les platges de manera regular i cíclica, especialment i massivament amb els aiguats de finals d’estiu. La teva destinació és Alella, municipi de renom vinícola, fins i tot amb denominació d’origen pròpia, la DO Alella. Entra a la Cooperativa Vinícola i fes un tast del fresc i aromàtic vi blanc característic de la comarca. Si ets un enamorat de l’enologia, et proposem una ruta enoturística que et durà a les vinyes de la vall d’Alella, al peu de la serralada Litoral. Slow Food Maresme t’ofereix la possibilitat de fer-te amb una ampolla de vin ecològic amb DO Alella!!! Si ets finals d’estiu, viu la verema amb els alellencs.
Torna a la façana litoral i segueix el teu viatge per l’antic camí Ral, o encara la més antiga via Augusta dels romans, amb el Mediterrani sempre a la dreta i el sol de migdia a la teva esquena, acaronat per la fresca marinada que atempera la calor. Ocata, Premià de Mar… I per fi Vilassar de Mar: una de les viles més emblemàtiques del Maresme.
El seu llegat arquitectònic i cultural, fortament arrelat a les antigues colònies d’ultramar, és ben visible a les torres modernistes de la façana litoral, al carrer de Sant Pau. La toponímia dels carrers —Buenos Aires, Cuba, Montevideo, Rosa de Lima…– també et transporta als temps passats, quan gairebé una quarta part de la població va marxar a fer les Amèriques. Només els més afortunats van tornar amb diners, que van transformar en belles mansions senyorials d’estil colonial: El Gran Chaco, Can Bisa, el Xalet d’en Marimon, etc.
Les flors, en particular el mercat de Flor i Planta Ornamental, són un altre dels elements característics de Vilassar, i també del Maresme en el seu conjunt. Val a dir que la major part dels centenars de milers de roses de la diada de Sant Jordi són del Maresme. Prova de plantar-ne alguna orquídea en algun dels nombrosos hibernacles, o com a mínim, emporta’t alguna flor a casa teva. D’altra banda, els amants dels ocells podien fains fa uns anys gaudir de la seva música i colors al parc de les Aus, actualment tancat. A la veïna Cabrils hi és el Mas de Baix, encissadora masia del segle XVII d’estil provençal on hi trobes descans.
L’endemà fes el «vermut» a la taverna de L’Espinaler i continúa el teu camí cap el nord. Ben aviat, deixa la costa i enfila cap a l’interior tot seguint la via Augusta, en direcció Cabrera de Mar. Puja fins la plaça de l’Església, bell i encissador raconet que fa les funcions de mirador. Si encara vols tenir una perspectiva més bona, atreveix-te amb les rampes del castell de Burriac. També pots aparcar la bici i pujar-hi caminant per senders i corriols, a poc a poc. Un cop a dalt, la recompensa en forma de vistes a vol d’ocell és impagable. L’elegant i sòlida torre de l’Homenatge presideix amb orgull l’indret i marca un dels punts més elevats de la comarca. L’indret de Cabrera, lloc de pas dels antics, també destaca per les nombroses restes romanes.
Desfés el camí fins la primera rotonda i gira a l’esquerra, cap a Argentona. Uns quatre quilòmetres més i ja hi ets a una altra de les senyorials viles maresmenques, lloc d’estiueig de la burgesia barcelonina de principis del segle XX, que hi anava a tastar les seves famoses aigües medicinals.
Fes una parada al «rovell de l’ou», la plaça de l’Església: a mà esquerra la imponent casa Gòtica, a mà dreta, l’església de Sant Andreu, i tot just davant teu, el museu del Càntir. Aquesta peça de ceràmica, el càntir, ha estat i encara és un objecte d’ús quotidià entre els argentonencs, que els baixaven plens de l’aigua medicinal de la Font Picant. Actualment, s’hi celebren la Fira de Ceràmica i la Festa del Càntir…
Fes un àpat a El Celler d’Argentona o a Lasal del Varador, al passeig marítim de Mataró, el punt i final del teu viatge al Maresme sud. Més enllà hi ha un altre Maresme, que deixem per a una altra ocasió. Gira cua amb la bicicleta o, si vols descansar tot contemplant el mar, amb el tren. Que tinguis un bon viatge de tornada!!!