El Mercat Medieval de Vic presenta novetats

0
El regidor de Ciutadania, Josep Ramon Soldevila, el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga i els dos nous directors artístics de 'L'Assalt de l'Altarriba', Pep Tines i Cacu Prat (Foto ACN)

El certamen, que se celebrarà del 3 al 6 de desembre, manté l’aposta per la cultura amb la representació teatralitzada d’un fet històric rellevant per la ciutat, “L’Assalt de l’Altarriba”

El Mercat Medieval de Vic ja escalfa motors per tirar enrere en el temps i traslladar la ciutat sencera en plena edat mitjana. Des de dissabte dia 3 i fins al proper dimarts, els carrers i places de la capital d’Osona s’ompliran d’estendards, combats entre cavallers i una àmplia oferta gastronòmica. El regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, ha explicat que pel que fa a les novetats d’aquesta edició el mercat incorporarà un campament medieval a la zona de les Adoberies que comptarà amb una vintena de tendes i més de 50 personatges que faran una recreació de la vida i els costums a l’edat mitjana. Una altra de les novetats és el fet que la decoració que permet que el casc antic llueixi com una autèntica ciutat medieval enguany ha estat encarregada a vuit associacions de Vic que han elaborat a mà part de l’ornamentació. El certamen manté l’aposta per la cultura amb la representació teatralitzada d’un fet històric rellevant per la ciutat, “L’Assalt de l’Altarriba”. En aquesta ocasió s’han incorporat tres espais nous per a les escenes i Pep Tines i Cacu Prat han passat a encapçalar la direcció de l’espectacle.

Els carrers del centre històric de Vic es tornaran a traslladar a l’edat mitjana durant quatre dies amb la principal novetat de la instal·lació d’un campament medieval a la zona de les Adoberies, on més de 50 persones faran una recreació de la vida i els costums d’aquella època. El regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, ha explicat que els visitants del campament podran veure en directe demostracions de forja tradicional, entrenaments amb armes, tallers d’escriptura gòtica, una recreació de les cerimònies dels templers o exhibicions d’esgrima, entre d’altres.

Enguany, bona part de la decoració ha estat realitzada per diverses associacions de la ciutat que han elaborat a mà i a partir de material reciclat bona part de l’ornamentació que es podrà veure pels carrers. D’aquesta manera, banderoles, rams, retolació i altres objectes de l’atrezzo han estat fets en tallers per l’Associació Casal Claret de Vic, l’Associació de Vídues de Vic i Comarca, el Casal de la Get Gran de la Rambla, l’Associació Tapís, Càrites, l’Associació per a la Sostenibilitat Humana, Ecològica i Social, l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO) i Osonament. El regidor de Ciutadania, Josep Ramon Soldevila, ha explicat que la participació de les associacions en la preparació del mercat és perquè es vol aconseguir que “se’l facin seu”.

Es manté la xifra d’expositors

En la vessant comercial, es comptarà amb 353 expositors repartits per tot el nucli antic, una xifra similar a les de les darreres edicions, i tres zocos d’inspiració àrab, situats a la Plaça Santa Eulàlia, el Parc Jaume Portell i la Rambla Hospital. Benjamí Dòniga ha destacat que l’oferta comercial és àmplia i variada amb articles de decoració, joieria, cremes, herbes medicinals, complements de roba, embotits, formatges, pastisseria, conserves i xocolates, entre molts altres productes.

La majoria dels expositors provenen de Catalunya, però també es comptarà amb artesans de Castella-Lleó, Castella La Manxa, Madrid, Galícia, Andalusia, València i Euskadi, Portugal i França.

A la zona de les Adoberies també hi haurà un espai destinat als productes locals, amb catorze parades de productors agroalimentaris de la comarca d’Osona, on es podrà comprar embotits, cerveses artesanes, vi, formatges i pastisseria artesanal.

A banda, hi haurà nombrosos llocs on menjar i tavernes. A més, alguns restaurants de la ciutat oferiran menús especials durant els dies de mercat.

En aquesta edició es continua apostant per la millora de la gestió dels residus i es distribuiran gots reutilitzables. Tenint en compte que la ciutat rep al voltant de 100.000 persones durant el Mercat Medieval, s’evitarà la generació de 500 quilos de residus plàstics i es millorarà la neteja de les places i carrers.

Contents amb el format de quatre dies de mercat

El regidor Dòniga ha assenyalat que el format de quatre dies de Mercat Medieval és l’òptim. Després de consultar-ho amb els agents implicats i amb l’experiència dels darrers anys, s’ha arribat a la conclusió que per qüestions d’assistència i rendibilitat el més adequat era mantenir la fira en quatre dies i no allargar-la durant tot el Pont de la Puríssima.

D’altra banda, l’any passat es va apuntar que s’estudiaria la possibilitat d’ampliar el nombre d’expositors que acull el mercat, però Dòniga ha explicat que aquest aspecte encara està en fase d’estudi. “No farem grans ampliacions perquè el mercat funciona bé així, tot i que com a molt es podria arribar a créixer un terç en nombre d’expositors, no gaire més”, ha assenyalat.

El nou ‘Assalt de l’Altarriba’

‘L’Assalt de l’Altarriba’ tornarà a endinsar els visitants en una història basada en uns fets històrics que van passar a Vic al segle XV que escenifiquen una història d’amor, odi, traïció i sang. Enguany la direcció ha anat a càrrec de Pep Tines i Cacu Prat, en substitució de Pep Simon. A l’obra hi participen més de 40 actors i l’escenificació recorre set espais emblemàtics de la ciutat. Com a espais nous hi haurà l’Escola d’Arts i Oficis, la Plaça de la Catedral i la Pietat.

Pep Tines ha explicat que enguany s’han incorporat dos nous actors a mode de fil conductor de la història i que enllacen les escenes que es realitzen pels diferents punts de la ciutat. A més, amb aquests personatges es porta l’obra “fora al carrer” i es farà participar els visitants, ha explicat Tines. D’altra banda, el codirector ha assenyalat que la incorporació d’aquests dos personatges ajudarà a la comprensió global de l’espectacle “i li donarà un to festiu propi del Mercat Medieval”.

L’oferta comercial i cultural del mercat es complementa amb diverses activitats paral·leles per a totes les edats. Per exemple, les activitats infantils es concentraran a la Plaça dels Màrtirs. Així, la música, els balls i els espectacles de carrer ompliran Vic per crear una atmosfera que ajudi a imaginar com celebraven les festes els ciutadans de l’edat mitjana.

Mobilitat i seguretat

Per evitar els problemes d’aparcament, Dòniga ha explicat que s’han previst zones d’aparcament gratuït a El Nadal, l’Avinguda Olímpia i l’Era d’en Sallés. A més, també hi haurà un pàrquing a la zona de la Calla, amb un preu únic de cinc euros al dia, i els pàrquings privats de la ciutat.

Pel que fa a la seguretat durant el mercat, Benjamí Dòniga ha destacat que els visitants notaran més presència policial, tant de Mossos d’Esquadra com de Guàrdia Urbana, en relació al fet que el país es troba al nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterrorista. L’esdeveniment acostuma a aplegar uns 100.000 visitants.

Mapa

Aparca-hi

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here