Setmanari digital i cultural

Dimarts, 28 gener 2025

El Programa.cat per a la contractació d’espectacles incorpora les festes majors i el teatre escolar i de públic familiar

La consellera de Cultura destaca que el relaxament de restriccions és "un pas important" per reactivar el sector

|

El Programa.cat per a la contractació d’espectacles, que aquest divendres obre convocatòria, incorporarà les festes majors d’arreu de Catalunya i el teatre escolar i de públic familiar. Per a la consellera, Àngels Ponsa, aquesta mesura, juntament amb les darreres resolucions aprovades pel Govern com l’ampliació de la mobilitat a l’àmbit comarcal i l’obertura de les llibreries, permetrà una “intensificació” de l’activitat cultural a partir d’aquest cap de setmana. La consellera ha destacat que, en conjunt, aquestes resolucions representen un “pas important” per a la reactivació del sector cultural i pal·liar els efectes de la covid.

En primer lloc, la “flexibilització” del Programa.cat està impulsada pel departament i les diputacions catalanes per facilitar la programació professional d’arts escèniques i música, finançant una part de la seva contractació i reforçant conjuntament les polítiques de difusió artística i de promoció cultural dels municipis catalans. Com a novetat, aquest divendres s’obre la convocatòria 2021, que incorpora les festes majors i el teatre escolar i familiar en el catàleg, fet que “amplia considerablement” tant les possibilitats dels programadors municipals com les propostes culturals.

Segons ha detallat el departament, la dotació de la convocatòria és de 2.230.000 euros, dels quals 1.400.000 euros els aporta el Govern; 560.000 euros, la Diputació de Barcelona; 90.000 euros, la Diputació de Girona; 60.000 euros, la Diputació de Tarragona i 120.000 euros, la Diputació de Lleida.

Publicitat

Es poden beneficiar del programa els ens que estiguin integrats o que hagin presentat la sol·licitud d’integració al Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM) com a equipaments escènics i musicals bàsics (E2) o com a altres espais escènics i musicals (E1); també se’n poden beneficiar els municipis de menys de 5.000 habitants que no disposin d’equipaments escènics i musicals; i els ens que estiguin adherits al Protocol del Circuit de la Xarxa d’Espais Escènics Municipals de la Diputació de Barcelona.

La flexibilització del Programa.cat, així com les línies d’ajuda per la compensació d’aforaments, tenen com a “desencadenant” la declaració institucional per a la protecció de la cultura que Govern i entitats municipalistes van signar el passat 24 d’octubre, on es van comprometre a apostar fermament pel manteniment de la programació cultural amb l’aplicació “imprescindible i rigorosa” de tots els protocols de seguretat i salut, com a millor garantia dels drets culturals de la ciutadania i de suport al sector cultural.

1.373 activitats programades a 207 municipis durant el 2020

El 2020 ha estat un any especialment difícil per al sector cultural a causa de la crisi sanitària. Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la situació de crisi generada per la covid-19, el segon semestre del 2020 es van establir mesures de flexibilització perquè més municipis es poguessin beneficiar dels ajuts. En total, 207 municipis catalans i 1.373 activitats d’arts escèniques i música (espectacles i concerts) s’han beneficiat de l’ajut de Programa.cat durant el 2020. Enguany, 91 municipis han programat 215 activitats: 145 de teatre, 55 de música, 10 de circ i 5 de dansa. D’aquestes activitats, 81 són espectacles familiars.

D’altra banda, en la reactivació cultural que tindrà lloc a partir del cap de setmana, el departament ha fet referència a la darrera resolució del Procicat que permetrà, a partir de dilluns 8 de febrer, el pas del confinament municipal al comarcal, fet que “reactivarà” tota la xarxa d’equipaments escènics i musicals del territori i afavorirà el consum cultural, a més d’apropar la cultura a la ciutadania. Així mateix, per al departament també atendrà “la reivindicació de les llibreries a tornar a ser considerades servei essencial”, en permetre la seva obertura els caps de setmana.

1.373 activitats programades a 207 municipis durant el 2020

El 2020 ha estat un any especialment difícil per al sector cultural a causa de la crisi sanitària. Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la situació de crisi generada per la covid-19, el segon semestre del 2020 es van establir mesures de flexibilització perquè més municipis es poguessin beneficiar dels ajuts.

En total, 207 municipis catalans i 1.373 activitats d’arts escèniques i música (espectacles i concerts) s’han beneficiat de l’ajut de Programa.cat durant el 2020. Enguany, 91 municipis han programat 215 activitats: 145 de teatre, 55 de música, 10 de circ i 5 de dansa. D’aquestes activitats, 81 són espectacles familiars.

Per una altra banda, el departament ha fet referència a la darrera resolució del Procicat que permetrà, a partir de dilluns 8 de febrer, el pas del confinament municipal al comarcal, fet que “reactivarà” tota la xarxa d’equipaments escènics i musicals del territori i afavorirà el consum cultural, a més d’apropar la cultura a la ciutadania. Així mateix, per al departament també atendrà “la reivindicació de les llibreries a tornar a ser considerades servei essencial”, en permetre la seva obertura els caps de setmana.

Publicitat