Diumenge, 31 maig 2020

El Programa d’Arts Visuals: l’aposta de la Diputació de Barcelona per l’art contemporani al territori

|

+Notícies

La Patum de Berga se suspèn definitivament després que s’hagués ajornat al setembre

La cancel·lació s'ha acordat per unanimitat durant la sessió ordinària del Patronat

Exhaurides les 190 entrades per a la primera sessió d’auto cinema a Golmés

Es posa en marxa dissabte i es farà tots els caps de setmana de juny al costat de la desapareguda discoteca Big Ben

La Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers anul·la l’edició del 2020 per la crisi de la covid-19

La magnitud de l'esdeveniment podia posar en risc els assistents, segons l'Ajuntament

Rosa Talamàs: «El periodisme és donar veu a tothom i, sobretot, a qui se’l sent poc»

Llicenciada en Economia i Periodisme, Rosa Talamàs ha format part dels equips de programes de TV3 com 'Valor afegit' i 'De Vacances', i després d'una època com a redactora en cap, actualment és corresponsal de la televisió pública a l'Alt Pirineu. Amb ella hem volgut parlar sobre periodisme i del que pensa de la seva professió.

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

Guim Puig: “He escrit 5 cançons, tard o d’hora sé que les voldré ensenyar”

Actualment interpreta a en Lluc Ferrer a la sèrie Les de l’hoquei (TV3). En aquesta entrevista ens ha fet alguna confessió ben curiosa. Té...

+Llegits

El Maldà comença el ‘Dilluns de merda’ i el DocsBarcelona encara la seva segona setmana, continua la cultura des de casa

El filòsof i teòleg català Francesc Torralba participa en una trobada organitzada per Pagès Editors

Els centres CaixaForum reobriran les portes l’1 de juny

L'accés als equipaments es farà a través de la venda d'entrades en línia

Enderrock busca la millor cançó del confinament entre una cinquantena de temes seleccionats

Sabor de Gràcia, Stay Homas, Cesc Freixas, Ebri Knight i Marina Rossell, entre els finalistes

Berga vol destinar la meitat del pressupost de la Patum a l’emergència social i econòmica derivada de la covid-19

El consistori agraeix que la decisió de suspendre definitivament la festa hagi estat unànime

Rosa Talamàs: «El periodisme és donar veu a tothom i, sobretot, a qui se’l sent poc»

Llicenciada en Economia i Periodisme, Rosa Talamàs ha format part dels equips de programes de TV3 com 'Valor afegit' i 'De Vacances', i després d'una època com a redactora en cap, actualment és corresponsal de la televisió pública a l'Alt Pirineu. Amb ella hem volgut parlar sobre periodisme i del que pensa de la seva professió.

Des del 1997, la Diputació de Barcelona dona suport a les polítiques locals d’art contemporani mitjançat el Programa d’Arts Visuals. Entre les accions i estratègies que desenvolupa l’Oficina de Difusió Artística de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports per posar en relació la creació contemporània i els públics, destaca especialment la producció d’exposicions itinerants que, en 22 anys, ha desplegat 37 projectes que han aconseguit prop de 240 itineràncies i uns 314.000 visitants. Val a dir que quasi un terç d’aquestes visites s’han aconseguit mitjançant una completa oferta de serveis educatius i d’activitats específiques al voltant de cada exposició.

Educant en i amb l’art contemporani

A partir d’encàrrecs a comissaris independents, en col·laboració amb institucions artístiques de referència públiques i privades (MACBA, Fundació Miró, Fundació Tàpies, Fundació Brossa, Tecla Sala, La Panera, CCCB, Foto Colectània…), o en conveni amb artistes, les exposicions d’art contemporani que conceptualitza i produeix el Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona impliquen sempre els ens locals i tenen una inequívoca intenció educativa, oferint eines i recursos que contribueixin a la comprensió del món que ens envolta, i que alhora creïn nous públics.

Publicitat

És per això que totes ofereixen un servei educatiu específic, dissenyat per a diferents segments i tipologies de públic: individual i en grup (escolars, esplais, gent gran, entitats, famílies…), alhora que també s’ofereixen i es promouen activitats vinculades a les exposicions, com ara tallers, conferències, espectacles, taules rodones, cursos i altres activitats específiques per a cada municipi. Així, la darrera producció del Programa d’Arts Visuals, la mostra col·lectiva «Entusiasme. El repte i l’obstinació en la Col·lecció MACBA», ha acabat tot just la seva itinerància al mes d’abril, després d’haver passat per 9 municipis de la demarcació i haver aplegat més de 13.000 visitants (ha estat la més visitada de les que s’han produït des del 2008), el 41% dels quals han realitzat la visita amb servei educatiu o activitat complementària. Cal destacar, dins de les propostes educatives, el projecte pilot Programa Alzheimer, realitzat pel CCCB i educadors locals per apropar l’art i la cultura a persones que pateixen els primers graus de la malaltia.

Exposició «Entusiasme». Foto: Eva Guillamet

- Publicitat-

Actualment, s’està preparant una nova exposició itinerant, «Elogi del malentès», sota el comissariat de Joana Hurtado, actual directora de la Fàbrica i Centre de les Arts Contemporànies de Barcelona Fabra i Coats. Aquesta mostra col·lectiva està prevista que iniciï la seva itinerància a mitjan setembre de 2019 a Mataró i que, fins al gener de 2022, visiti 9 municipis de la demarcació de Barcelona.

A banda de les exposicions itinerants, el Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona completa el seu compromís amb l’art contemporani amb l’organització de jornades de formació i laboratoris, adreçats a tècnics municipals d’arts visuals perquè actualitzin coneixements i investiguin i experimentin aquells temes que els interessen. Concretament, aquests laboratoris apliquen una metodologia de treball peer-to-peer (d’igual a igual) entre els tècnics i altres professionals convidats, és a dir, que posa l’accent en l’intercanvi, en el diàleg entre professionals i en pensar i projectar conjuntament.

Exposició « Joan Ponç. Capses secretes 1975-1980». Foto. Oscar Giralt

- Publicitat-