Diumenge, 31 maig 2020

Elogi del malentès, quan deixar-se d’entendre fa el món més gran

Nova exposició itinerant de la Diputació de Barcelona

|

+Notícies

La Patum de Berga se suspèn definitivament després que s’hagués ajornat al setembre

La cancel·lació s'ha acordat per unanimitat durant la sessió ordinària del Patronat

Exhaurides les 190 entrades per a la primera sessió d’auto cinema a Golmés

Es posa en marxa dissabte i es farà tots els caps de setmana de juny al costat de la desapareguda discoteca Big Ben

La Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers anul·la l’edició del 2020 per la crisi de la covid-19

La magnitud de l'esdeveniment podia posar en risc els assistents, segons l'Ajuntament

Rosa Talamàs: «El periodisme és donar veu a tothom i, sobretot, a qui se’l sent poc»

Llicenciada en Economia i Periodisme, Rosa Talamàs ha format part dels equips de programes de TV3 com 'Valor afegit' i 'De Vacances', i després d'una època com a redactora en cap, actualment és corresponsal de la televisió pública a l'Alt Pirineu. Amb ella hem volgut parlar sobre periodisme i del que pensa de la seva professió.

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

Guim Puig: “He escrit 5 cançons, tard o d’hora sé que les voldré ensenyar”

Actualment interpreta a en Lluc Ferrer a la sèrie Les de l’hoquei (TV3). En aquesta entrevista ens ha fet alguna confessió ben curiosa. Té...

+Llegits

Aquest dissabte s’estrenarà el primer auto cinema de Catalunya

S'inaugurarà dissabte amb una pel·lícula sorpresa i part de les entrades es destinarà a la lluita contra la covid-19

El Maldà comença el ‘Dilluns de merda’ i el DocsBarcelona encara la seva segona setmana, continua la cultura des de casa

El filòsof i teòleg català Francesc Torralba participa en una trobada organitzada per Pagès Editors

Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes

Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’

L’últim disc de Txarango es titularà ‘De vent i ales’

L'anunci s'acompanya d'un documental amb les claus del nou projecte a través de viatges i escenaris que els han inspirat

Berga vol destinar la meitat del pressupost de la Patum a l’emergència social i econòmica derivada de la covid-19

El consistori agraeix que la decisió de suspendre definitivament la festa hagi estat unànime

Els raiers de Coll de Nargó i la Pobla demanen suport a institucions, entitats i població per ser patrimoni de la Unesco

Polònia lidera una candidatura que aglutina associacions de l'antic ofici situades a Àustria i Alemanya, entre d'altres

“Durant molts segles hem cregut que era possible saber-ho i entendre-ho tot. En el moment en què ens deixem d’entendre, el món que compartim es fa més vague, però també més gran. Com deia el poeta Jacint Verdaguer: ‘Allà on tu veus lo desert, eixams de mons formiguegen’”. Amb aquestes paraules, l’escriptora i investigadora independent Joana Hurtado Matheu descriu l’esperit de la nova exposició de la qual és comissària, Elogi del malentès, una mostra col·lectiva produïda per Cultura de la Diputació de Barcelona, a través del Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística, i 9 municipis de la demarcació que n’acullen la itinerància fins al gener de 2022. La podeu veure a partir del 14 de setembre a la Sala d’Exposicions Can Palauet de Mataró.

La proposta d’Hurtado, actual directora de la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació de Barcelona, és una invitació a reflexionar sobre el conflicte que destapa el malentès i l’oportunitat que proporciona per descobrir un punt de vista alternatiu. Per a la comissària, “en un moment com l’actual, en què el desacord es fa evident als carrers i molts conflictes socials no troben respostes polítiques (…) l’art contemporani ofereix un veritable espai de debat, una multiplicitat de veus crítiques des d’on qüestionar l’ordre establert”. I afegeix que “donar la benvinguda al malentès és obrir un nou escenari de relacions en què art i política es troben, no per buscar una solució, sinó per repensar les lliçons apreses i permetre la trobada amb aquest món altre que canviarà per sempre el nostre”.

Publicitat

Les 14 cares del malentès

Aquesta confrontació amb les convencions que regeixen el nostre entorn és el relat que proposa aquesta mostra que dona veu a 14 artistes de diferents disciplines. “Sense anunciar-se, el malentès irromp per dinamitar les nostres coordenades” -afirma Joana Hurtado- “per això l’exposició comença deixant un espai de dissens i reflexió per a cada obra (Mariona Moncunill), és a dir, obrint-se ella mateixa al malentès i convidant el visitant a fer la seva pròpia lectura. A partir d’aquí, com l’ull que s’adapta a la foscor, ens caldrà anar ajustant la nostra mirada a cada malentès, sigui en forma d’error (Anna Dot), metàfora (Mar Arza), il·lusió semiòtica (Andrea Gómez) o òptica (Alexandra Leykauf)”.

Andrea Gómez, Illusion (detall). 2018

- Publicitat-

Perquè “acceptar que la visió, com el pensament, és quelcom actiu i conflictiu, implica reconèixer la nostra responsabilitat. Aquest és el pas que donen les artistes que decideixen entrar a escena i prendre partit, exposar-se per exposar-nos els límits del que és comú i assajar noves maneres d’aproximació a la realitat. Les seves intervencions destapen els malentesos que hi ha darrere d’allò que ens uneix, siguin somnis, amor, sexe o amistat (Pilvi Takala, Núria Güell, Mireia Sallarès, Lúa Coderch). Hem passat d’assenyalar l’esquerda a entrar-hi de ple, de la sensació de buit a la trobada imprevista amb els altres, entre les coses (Cabello/Carceller). El descobriment de la diversitat (Batia Suter) és també el de la nostra incapacitat de dir (Dora García) o fixar res (Lúa Coderch), tot el que ens queda és experimentar-ho i compartir-ho (Kajsa Dahlberg)”.

Cabello/Carceller, Sujetos Imprevistos (After Carla Lonzi). VEGAP, Barcelona, 2019

El malentès com a espai de coneixement

Elogi del malentès es pot visitar a Can Palauet de Mataró fins al 17 de novembre de 2019 i, posteriorment, itinerarà pels municipis següents: Vilafranca del Penedès (Sala dels Trinitaris, 17 de gener – 8 de març de 2020), Vilanova i la Geltrú (Centre d’Art Contemporani la Sala, 13 de març – 14 de juny de 2020), Manresa (Centre Cultural el Casino, 27 d’agost – 25 d’octubre de 2020), Badalona (Sala Josep Uclés. Centre Cultural El Carme, 6 de novembre 2020 – 17 de gener 2021), Granollers (Museu de Granollers, 22 de gener – 21 de març de 2021), Martorell (Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis, 25 de març – 20 de juny de 2021), Sant Cugat del Vallès (Centre d’Art Maristany, 17 de setembre – 14 de novembre de 2021) i Terrassa (Sala Muncunill, 19 de novembre de 2021 – 22 de gener de 2022).

Núria Güell, Ayuda Humanitaria. 2008-2013

Les exposicions d’art contemporani que conceptualitza i produeix el Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona, a més d’implicar els ens locals, tenen una inequívoca intenció educativa i participativa, i per això ofereixen eines i recursos que contribueixin a la comprensió del món que ens envolta i que alhora consolidin i creïn nous públics. Elogi del malentès disposa, doncs, d’un servei educatiu específic, dissenyat per a diferents segments i tipologies de públic: alumnat de primària, secundària i d’educació especial, famílies, adults i grups de persones amb Alzheimer, així com els seus familiars i cuidadors. Així mateix, també s’han previst activitats vinculades a l’exposició, com ara tallers, conferències, espectacles, taules rodones, cursos i altres activitats específiques per a cada municipi, dissenyades a partir dels seus interessos i necessitats. Trobareu més informació sobre tota la itinerància, el servei educatiu i les activitats vinculades de cada sala d’exposicions al web www.diba.cat/oda/elogidelmalentes i a les xarxes socials amb l’etiqueta #ElogiDelMalentès.

- Publicitat-