S’escenificaran diversos moments de la vida d’aquest patriota català per recordar la seva figura
Laura Busquets | Roda de Ter
[dropcap]A[/dropcap]quest dissabte 2 de novembre es compliran 300 anys de la traïció i mort a la forca de Francesc Macià i Ambert, conegut com a Bac de Roda. El personatge va ser un militar que durant la Guerra de Successió va lluitar com a cap dels Miquelets entre els anys 1707 i 1713. Roda de Ter -el seu poble natal-, Masies de Roda i Vic commemoren el tricentenari de la mort i homenatjaran la seva figura amb diversos actes. Durant tot el dia s’escenificaran moments clau de la vida del patriota català a Vic i a Roda de Ter. El director escènic de l’espectacle, Joan Roura, ha avançat que durant la crida pública d’ordre i recerca de Bac de Roda a la Plaça Major de Vic, “comptarem amb la presència d’un regiment borbònic”
Els Ajuntaments de Roda de Ter i Masies de Voltregà, amb la col·laboració de la comissió 2014 d’Osona, commemoren el tricentenari de la mort de Francesc Macià i Ambert, Bac de Roda, en un seguit d’actes i escenificacions de la vida del personatge que tindran lloc el proper 2 de novembre. La programació s’iniciarà a les 12 del migdia a la Plaça Major de Vic. El director escènic de l’espectacle, Joan Roura, ha explicat que coincidint amb el mercat setmanal dels dissabtes es podrà assistir a la crida de l’ordre de cerca i captura de Bac de Roda. La crida anirà a càrrec del pregoner de la ciutat, qui serà escortat per un regiment borbònic.
Roda de Ter i Masies de Roda reprendran l’homenatge a les sis de la tarda amb l’acte institucional, que tindrà lloc al Mas Bac de Roda, i que estarà presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. L’historiador Jordi Vilamala farà una aproximació històrica al personatge, i una ofrena floral clourà l’homenatge.
L’alcalde de Roda, Jordi Serra, ha assenyalat que per la comarca d’Osona “Bac de Roda va ser un personatge important que es mereix aquest homenatge de record i que els ciutadans coneguin la seva vida i, a més, coincidint amb el moment polític i de país que estem vivint”. El coneixement de la seva història, ha afegit, “ens ha d’ajudar a no ser porucs i tirar endavant”.
A dos quarts de set de la tarda, els actes continuaran amb la Marxa de Torxes. En total seran 300 torxes que recordaran que fa 300 anys Bac de Roda va ser penjat a la forca. L’associació cultural dels Miquelets de Catalunya, una entitat que recrea els milicians i soldats que van defensar els drets, les llibertats i les institucions catalanes des de 1704 fins el 1714, acompanyaran la marxa, juntament amb un seguici musical encapçalat pel grup del Toll.
A les set del vespre començarà la representació ‘Francesc’, que és un espectacle itinerant que tindrà lloc per diferents racons de Roda de Ter. L’escenificació, que acabarà al Teatre Eliseu, recordarà els moments més importants de la vida de Bac de Roda i que permetran al públic conèixer com era aquest personatge. Roura ha explicat que “l’espectacle vol ser una recreació històrica per acostar el personatge nascut a Roda de Ter al públic, més que no pas retratar el personatge bèl·lic, polític i militar”.
L’obra es divideix en tres parts: la primera retrata el Francesc d’abans de casar-se i la representació tindrà lloc a Can Quel, la casa on es creu que va néixer Bac de Roda. La segona part retrata un Francesc adult i que s’ha convertit en líder aglutinador de masses i transcorre a la plaça Major de Roda de Ter. Finalment, l’obra acaba al Teatre Eliseu quan Francesc està a punt de morir i se sent traït. A l’obra hi participen 12 actors. La recreació ha comptat amb l’assessorament de la historiadora rodenca Maria Ocaña.
Diumenge 3 de novembre Maria Ocaña dirigirà la Ruta Bac de Roda que tindrà inici a la Plaça Major de Roda. A través d’aquesta visita es podran descobrir llocs on hi ha la presència de Bac de Roda. Els actes de diumenge acabaran amb el concert de la Nova Euterpe, amb l’espectacle ‘La cançó d’en Bac de Roda i el cas dels catalans al Teatre Eliseu.