Setmanari digital i cultural

Dimarts, 15 abril 2025

Els retrats del segle XIX, les mòmies d’Egipte, la fotografia i el còmic, protagonistes de la temporada del CaixaForum

El CosmoCaixa programa una aproximació científica a la creació dels personatges de Pixar

|

Més notícies

- Publicitat -

El CaixaForum Barcelona i el Museu de la Ciència CosmoCaixa han presentat aquest dimecres la temporada 2022-2023 que proposa un viatge “al cor de l’arqueologia, l’art, la ciència, la fotografia, el còmic i el cinema”. El CaixaForum programa un recorregut per totes les facetes del retrat del segle XIX amb el Museu del Prado, un viatge per la història de la fotografia experimental amb el Centre Pompidou i l’interior de sis mòmies de l’Antic Egipte amb el British Museum. El còmic també tindrà el seu espai amb una “completa panoràmica”. Per la seva part, el CosmoCaixa oferirà novetats com una aproximació científica a la creació dels personatges de Pixar.

Sota el lema ‘Creiem en la cultura. Creixem en la cultura’ la temporada que s’ha presentat oferirà una trentena d’exposicions que es podran veure als diferents centres de l’Estat de CaixaForum i Al Museu de la Ciència CosmoCaixa, 4.000 activitats i 8 mostres que viatjaran per més de 80 ciutats d’Espanya i Portugal.

- Publicidad -

La directora general adjunta de la Fundació ‘la Caixa’, Elisa Durán, ha destacat que la nova temporada estarà marcada per la tecnologia, la ciència i la sostenibilitat. Uns elements que, ha explicat, estan presents en les temporades del CaixaForum i el CosmoCaixa, però que prenen impuls avui més que mai.

En concret, CaixaForum Barcelona oferirà les exposicions ‘Còmic. Somnis i història’, ‘Déus, mags i savis’, ‘Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides’, ‘El segle del retrat. La imatge de la societat del segle XIX’, ‘Alex Reynolds’, ‘Visions expandides. Fotografia i experimentació’, ‘La imatge humana. Art, identitats i simbolisme’, ‘Cinema i Moda. Per Jean Paul Gaultier’, ‘Digerir el món on és’ i ‘Symphony. Un viatge al cor de la música i El Bolero de Ravel’.

- Publicidad -

Una de les exposicions destacades del CaixaForum és ‘El segle del retrat. La imatge de la societat del segle XIX’, amb grans obres procedents del Museo Nacional del Prado. CaixaForum Barcelona estrenarà aquesta exposició, que serà la primera dedicada al retrat del segle XIX a Espanya i constituirà un viatge en el temps per explorar totes les facetes del retrat: des del retrat com a símbol de poder fins al retrat com a fenomen social. En la mostra s’hi podran veure obres de Francisco de Goya, Vicente López, Federico de Madrazo, Eduardo Rosales, Ignacio Pinazo, Joaquim Sorolla i Ignacio Zuloaga, entre d’altres.

La fotografia serà també protagonista amb tres estrenes aquesta temporada. CaixaForum Madrid i Barcelona acolliran la nova exposició ‘Visions expandides. Fotografia i experimentació’, resultat de la tercera col·laboració amb el Centre Pompidou. La mostra recorre la història de la fotografia experimental des de principis del segle XX fins avui a través de més de 260 obres. A través de sis seccions temàtiques exposa obres d’artistes com Man Ray, Lazslo Moholy-Nagy, Dora Maar, Wolfgang Tillmans, Barbara Morgan, Florence Henri i Brassaï, entre d’altres.

- Advertisement -

La temporada també convida a introduir-se en les col·leccions privades d’una desena de grans artistes de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ‘la Caixa’. ‘Déus, mags i savis’ permetrà gaudir a CaixaForum Barcelona i CaixaForum Madrid dels objectes més personals dels artistes Rosa Amorós, Miquel Barceló, Georg Baselitz, Luis Feito, Joan Hernández Pijoan, Manolo Millares, Joan Miró, Susana Solano, Hiroshi Sugimoto i Antoni Tàpies.

Així mateix, l’artista i cineasta basca Alex Reynolds protagonitzarà una exposició monogràfica a CaixaForum Barcelona, en el marc de la convocatòria de Suport a la Creació de la Fundació ‘la Caixa’, que té com a objectiu impulsar la carrera d’artistes per mitjà de la producció d’obres d’art.

‘Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides’

La xarxa de centres CaixaForum i CosmoCaixa acollirà altres grans exposicions que seguiran el seu camí, com és el cas de ‘Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides’. En aquesta mostra, la Fundació ‘la Caixa’ col·labora novament amb el British Museum per portar-nos a la vall del Nil entre el 800 aC i el 100 dC, i descobrir-nos les històries de sis persones que van ser momificades i de les quals ara podem saber com van ser les seves vides gràcies a una tecnologia puntera no invasiva que ha permès desembolcallar virtualment les fràgils restes de les mòmies sense danyar-les.

L’exposició ‘Còmic. Somnis i història’ s’inaugurarà aquesta temporada a CaixaForum Barcelona, Sevilla i València per reivindicar aquest art com a eina de reflexió sobre el present i el futur, i com a poderós mitjà de creació de realitats paral·leles, mons imaginaris, utopies i distopies. Reuneix obres mestres de la història del còmic creades per autors com Richard Felton Outcault, Winsor McCay, Milton Caniff, Hergé, Claire Bretécher, Alex Raymond, Will Eisner, Frank Miller, John Romita, Jack Kirby, Alan Moore, Moebius, Hugo Pratt, Quino, Francisco Ibáñez, Laura Pérez Vernetti, Purita Campos, Juanjo Guarnido, Goscinny i Uderzo, Alberto Breccia, Enki Bilal o Robert Crumb.

Amb ‘Cinema i moda. Per Jean Paul Gaultier’, la Fundació ‘la Caixa’ i La Cinémathèque Française prossegueixen la col·laboració que ha permès presentar mostres de referència sobre la cultura del cinema. Aquesta vegada, s’ha convidat el dissenyador de moda Jean Paul Gaultier a dirigir la seva mirada d’autor cap als vincles entre la moda i el cinema a partir de les col·leccions de La Cinémathèque Française i de vestits, conjunts, peces d’alta costura i accessoris de moda

CosmoCaixa

El Museu de la Ciència CosmoCaixa inaugurarà les exposicions ‘La ciència de Pixar’, ‘Els colors del món’ i ‘Nanocosmos’ de Michael Benson. ‘La realitat oculta a l’ull humà’, i seguirà oferint ‘El Sol. Vivint amb la nostra estrella’.

Així, la nova temporada s’aproparà als personatges memorables dissenyats per Pixar. Aquesta mostra, que s’estrenarà al Museu de la Ciència CosmoCaixa, està desenvolupada pel Museum of Science de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios i és eminentment interactiva. L’exposició permetrà als visitants dotar de moviment les figures de clàssics de Pixar, projectar brillantors i ombres, i treballar en la creació de mons virtuals en 3D, ha explicat Ignasi Miró, director corporatiu de l’Àrea de Cultura i Ciència de la Fundació ”la Caixa”. Una altra cita destacada és la de ‘Nanocosmos’ de Michael Benson.

CaixaForum+

Per altra banda, es posaran en marxa tres iniciatives en una temporada marcada per la unió de la tecnologia i la cultura amb l’arribada de la nova plataforma digital CaixaForum+, la guia interactiva de la Sala Univers del Museu de la Ciència CosmoCaixa i el Bosc Vertical de CaixaForum Barcelona. Durán ha remarcat el salt important que representa el CaixaForum+ i ha indicat que pretén arribar a nous públics que no tenen accés per proximitat a un centre com CaixaForum, però també vol complementar l’oferta dels centres.

CaixaForum Madrid

CaixaForum Madrid, que acollirà per primera vegada exposicions de ciència, obrirà la temporada amb una mostra dedicada al genial inventor Nikola Tesla. Per continuar aprofundint en els lligams entre art i ciència, la temporada inclourà una mostra de fotografies de National Geographic dedicada al color al Museu de la Ciència CosmoCaixa i una altra d’itinerant sobre la bellesa del nanocosmos. Destaca també la mostra que fa un recorregut pels espies més cinematogràfics i històrics amb La Cinémathèque Française, que preveu que arribi a Barcelona l’any que ve.

Balanç

Durán ha fet una valoració de la temporada anterior i ha dit que en el darrer semestre ja sense restriccions, de març a agost, han registrat un total d’1,5 milions de visitants. En el mateix període del 2019 la xifra va ser d’1,8 milions, un 18% menys respecte l’època anterior a la pandèmia. Al mes d’agost, el CaixaForum ha tingut un miler de visitants diaris i el CosmoCaixa, 3.000.

- Publicitat -