Amb aquesta producció pròpia el Jove Teatre Regina estrena la temporada de teatre per adults
Barcelona | ACN
[dropcap]E[/dropcap]l Setge de Barcelona, que va culminar l’11 de setembre de 1714, ha quedat plasmat als llibres d’història, ha estat font d’inspiració artística i ha generat literatura. Aquells fets, però, no havien pujat mai dalt d’un escenari, no almenys amb la música com a part implicada. I això és el que ‘1714. Crònica d’un setge’ significa: el primer musical dedicat a l”11 de setembre’, que veurà la llum el 12 de setembre al Jove Teatre Regina. És una producció pròpia -i modesta- del teatre, que no vol emular els grans musicals i a la qual escau més l’etiqueta “teatre musicat”, com subratlla la nova directora artística, Mariona Campos. Amb aquesta obra el teatre recupera la programació de teatre per adults.
L’acció se situa a Barcelona la matinada de l’11 de setembre de 1714, moments abans de l’inici de l’assalt definitiu de les tropes de Felip V sobre la ciutat. Un grup de barcelonins, defensors de la ciutat assetjada, esperen l’atac i en aquesta llarga estona de vetlla cada un dels personatges explica les seves motivacions, “i tots convergeixen en la defensa dels seus drets com a catalans, i en evitar que Catalunya acabi subjugada al govern de Castella”, remata Mariona Campos.
Ella és la directora artística del Teatre Regina des del mes de maig, a més d’una de les actrius participants en l’obra. En primer lloc, no es tracta d’un musical a l?ús. “Vam tenir clar que seria un espectacle musicat, però no un musical en sentit estricte”, aclareix. “Aquí hi ha actors que canten i ballen, però intentem fugir dels estereotips, i hem intentat buscar l’originalitat en tot”.
A diferència dels musicals més populars, aquest muntatge és una obra “de text”, en el qual hi ha monòlegs, diàlegs, escenes corals i, també, música i coreografies per acompanyar-ho tot. La composició musical és obra de Ferran González, conegut per la seva participació en altres espectacles del gènere, com el popular ‘Pegados’ a l’estat espanyol. Els textos i les lletres de les cançons són de Macià G. Olivella, una persona lligada al teatre des del seu inici. I la direcció és de M. Agustina Solé, una altra ànima del Regina i mare de l’actual directora artística del teatre.
Nous reptes
Campos confessa que quan van tenir el text “calent” a les mans la companyia va sentir un cert vertigen. “Són uns fets molt grossos, i teníem molta responsabilitat”, recorda. Però al final li van donar la volta, i ara explica convençuda que han vist un paral·lelisme entre la seva tasca i la història que han volgut explicar. “Ara fa 300 anys hi va haver una gent que va decidir sobreviure i tirar endavant. No sé si nosaltres aguantarem 300 anys, però aquest ens semblava un espectacle a fer, perquè cassaven les dues idees”.
La nova directora artística del Jove Teatre Regina es refereix, en part, al canvi de rumb que pren el teatre en aquesta nova etapa, en què ha decidit recuperar la programació teatral per adults i no restringir-la només a l’oferta infantil i juvenil. De fet, ‘1714. Crònica d’un setge’ és l’espectacle que inaugura la temporada per adults, una temporada “estable” que de moment ja està programada fins al mes de juny.
I és que si “el cavall de batalla” del teatre ha estat durant molts anys “fer del Regina un espai per dignificar el teatre infantil”, l’actual crisi econòmica i la manca de subvencions han forçat a reorientar la filosofia del projecte.
Començar amb un musical sobre l’11 de setembre de 1714 ha estat una decisió ambiciosa. Ho reconeix Campos quan afirma: “Hem creat un text pel (teatre) Nacional que hem dut al Regina”.
