Setmanari digital i cultural

Dissabte, 20 abril 2024

La cultura catalana envaeix ‘Borough Market’ per Sant Jordi

ACN

|

A més de roses i llibres, tallers culinaris, Jocs Florals i castells protagonitzen la celebració de la Diada a Londres

Catalunya i Anglaterra comparteixen el mateix patró, Sant Jordi. Una coincidència que ajuda a presentar la Diada al públic britànic que, des de fa set anys, veu com la cultura catalana envaeix el ‘Borough Market’ de Londres el 23 d’abril. “El que nosaltres intentem és unir les dues tradicions”, ha explicat el delegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén, que ha assegurat que cada vegada més britànics “coneixen el Sant Jordi català”. “Diades com la d’avui ens fan sentir com a casa”, ha detallat Jordi Giudici, president del Casal Català de Londres. Com a novetat d’aquest any, l’escriptora Teresa Solana, guanyadora del premi Roc Boronat 2017 per ‘Matèria Gris’, ha signat la seva obra en anglès i català.
Milers de persones han passat aquest diumenge pel ‘Borough Market’, un icònic mercat al centre de Londres, que a més de parades i llibres ha volgut oferir una imatge completa i variada de la cultura i la societat catalanes aprofitant la Diada de Sant Jordi. “Englobem a totes les entitats catalanes que hi ha al Regne Unit”, ha explicat Sergi Marcén, que ha destacat que per primer any s’hi hagi afegit l’ANC England. “El moment polític que viu Catalunya desperta interès i com a entitat amb una gran base social creiem important que hi participi”, ha afegit Marcén. D’altres entitats, com l’Institut Ramon Llull o el Departament de Turisme, fa anys que formen part de la celebració de Sant Jordi a Londres, juntament amb el Casal Català ‘Catalans UK’. L’escola catalana de Londres i d’altres grups com els ‘Castellers of London’ s’han afegit a la festa en els darrers anys.

Precisament, l’actuació dels castellers ha estat un dels moments àlgids del Sant Jordi londinenc. Després de l’èxit de l’any passat, els ‘Castellers of London’ han volgut repetir l’experiència i sumar-se als actes de la Diada. “Completa un dia màgic”, ha assegurat en Marc, un dels membres de la colla. El públic ha rebut especialment entusiasmat el moment en què l’enxaneta ha llançat una rosa a l’audiència. “Mai he vist res semblant”, confessa en Jason, un fotògraf britànic que no s’ha volgut perdre l’actuació.

4de6 dels Castellers of London (Foto @CLDN)

Tot i això, les roses i els llibres continuen sent els protagonistes indiscutibles per Sant Jordi, també a la capital britànica. “Fa molts anys que visc aquí i veure tot això és com tornar a ser a casa”, explica la Clara, que fa més de quatre anys que viu a Londres. Enguany, s’han venut prop de 500 roses durant tota la jornada i traduccions de llibres com ‘Jo Confesso’, de Jaume Cabré, ‘Incerta Glòria’, de Joan Sales o ‘Vida Privada’, de Josep Maria de Segarra, atrauen l’interès del públic. “Li he regalat ‘Private Life’ i ell m’ha donat aquesta rosa tan bonica”, diu l’Anna, valenciana resident a Londres i que te un xicot escocès.

“Coneixia la tradició d’un viatge a Barcelona, però m’encanta veure-ho reproduït a Londres”, explica la Vivianne, periodista britànica. “La comunitat catalana a Londres és molt nombrosa”, explica el delegat de la Generalitat al Regne Unit, Sergi Marcén, que veu com la festa és rebuda amb entusiasme pels catalans i catalanes que viuen fora de casa però també pels anglesos, que cada vegada coneixen més Sant Jordi.
“El Sant Jordi britànic és més tradicional”, diu Marcén que assegura que sovint es vincula amb un nacionalisme “més dur”, mentre que la diada “és molt més amable i oberta”, afegeix. “Creant lligams reforcem la relació entre la comunitat catalana i la britànica”, explica Marcén. De fet, el Sant Jordi londinenc acull també folklore britànic i les lectures, els contes i les representacions de la llegenda es fan combinant l’anglès i el català.

Publicitat

Una de les novetats d’aquest any ha estat la presència d’un escriptor català al ‘Borough Market’. En aquest cas, l’escriptora Teresa Solana, guanyadora del premi Roc Boronat 2017 per ‘Matèria gris’. “Li estem molt agraïts; és difícil treure un escriptor de Barcelona en un dia com avui”, confessa Marcén.

“És la primera vegada que celebro Sant Jordi a Londres i estic encantada”, diu Solana en un moment lliure entre la signatura de llibres. “El públic pot trobar aquí tant els meus llibres en català com en anglès”, explica l’escriptora, que considera “un honor” tenir tres de les seves obres traduïdes a l’anglès. “El mercat anglosaxó publica poques traduccions”, assegura Solana, que valora la “fidelitat” dels lectors anglesos.

Una altra de les novetats d’enguany ha estat la celebració d’uns Jocs Florals. L’Escola catalana de Londres, conjuntament amb Catalans UK i la Delegació han fet entrega de diversos premis, en categoria d’infantil i adults, reconeixent les diferents propostes de narrativa, poesia i dibuix.

Publicitat