20.11.2013 10.49h
S’amplien de 3 a 4 el nombre de concerts, que s’inicien el 21 de novembre amb música de sitar
[dropcap]L[/dropcap]a Índia serà present en la 2a edició del festival Músiques del Món que se celebrarà a Lleida, del 20 al 24 de novembre i que organitza l’Orfeó Lleidatà i la regidoria de Drets Civils de la Paeria. Mongòlia també serà present en aquest festival que es clourà amb un concert de cants occitans. El Festival Músiques del Món s’emmarca dins del cicle Música Íntima, que l’Orfeó Lleidatà organitza en col·laboració amb el Museu de Lleida, que cedeix l’emblemàtica església de Sant Martí com a escenari. Enguany s’oferiran quatre concerts, un més que l’any anterior. El festival s’ha presentat aquest dimarts a l’església de Sant Martí i ha comptat amb la participació d’un intèrpret de sitar, el belga Bert Cornelis
La cultura índia serà la protagonista dels dos primers dies del festival, amb un curs de cuina gratuït a càrrec del xef Antoni Rúbies el dia 20 a les 19.30 h i un concert de sitar i tabla l’endemà a les 21.00 h a l’església de Sant Martí. El belga Bert Cornelis, virtuós del sitar; i l’indi Nabahkur Bhattachrya, prestigiós percussionista de tabla; fan una parada a Lleida en el marc de la seva gira europea. Prèviament al concert, Bert Cornelis oferirà un taller de cant i música índia a l’Orfeó Lleidatà obert a tothom (no es requereixen coneixements musicals).
El tercer dia del festival estarà dedicat a Mongòlia, amb el grup Amar Mende, que integra cants mongols i catalans de la Sibèria i la Mediterrània amb la cantant Oyuna Baturova, nascuda en una tribu siberiana. Sorprenentment, Oyuna Baturova combina el repertori de la seva cultura nativa amb la cançó tradicional catalana. Dins de les activitats paral·leles del festival, abans del concert es projectarà a l’Orfeó Lleidatà el documental ‘Latcho Drom’, de Tony Gatlif, un recorregut pels pobles nòmades a través de la seva música.
Dissabte 23 de novembre serà el torn de Merope, un grup multicultural format per intèrprets de cinc països diferents i liderat pel lituà Jean Christophe Bonnafous. Merope fusiona músiques tradicionals d’arreu del món amb jazz i textures electròniques.
Per cloure el festival, el diumenge 24 a les 19.00 h l’església de Sant Martí acollirà un concert de cants occitans. ‘Troubadors Art Ensemble’ portaran a Lleida la poesia dels trobadors amb arranjaments contemporanis. Un enfocament personal i original de la poesia en llengua d’oc, arrel de la tradició literària pròpia. Abans del concert, la professora de literatura provençal i experta en trobadors de la Universitat de Lleida, Isabel Grifoll, oferirà una xerrada sobre els trobadors occitans.