Diumenge, 31 maig 2020

La cultura popular obre un camí alternatiu per a la integració dels MENA

Dos menors no acompanyats participen a les cercaviles de la Festa Major de Cubelles a través de les colles de gegants i timbals

|

+Notícies

La Patum de Berga se suspèn definitivament després que s’hagués ajornat al setembre

La cancel·lació s'ha acordat per unanimitat durant la sessió ordinària del Patronat

Exhaurides les 190 entrades per a la primera sessió d’auto cinema a Golmés

Es posa en marxa dissabte i es farà tots els caps de setmana de juny al costat de la desapareguda discoteca Big Ben

La Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers anul·la l’edició del 2020 per la crisi de la covid-19

La magnitud de l'esdeveniment podia posar en risc els assistents, segons l'Ajuntament

Rosa Talamàs: «El periodisme és donar veu a tothom i, sobretot, a qui se’l sent poc»

Llicenciada en Economia i Periodisme, Rosa Talamàs ha format part dels equips de programes de TV3 com 'Valor afegit' i 'De Vacances', i després d'una època com a redactora en cap, actualment és corresponsal de la televisió pública a l'Alt Pirineu. Amb ella hem volgut parlar sobre periodisme i del que pensa de la seva professió.

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

Guim Puig: “He escrit 5 cançons, tard o d’hora sé que les voldré ensenyar”

Actualment interpreta a en Lluc Ferrer a la sèrie Les de l’hoquei (TV3). En aquesta entrevista ens ha fet alguna confessió ben curiosa. Té...

+Llegits

L’últim disc de Txarango es titularà ‘De vent i ales’

L'anunci s'acompanya d'un documental amb les claus del nou projecte a través de viatges i escenaris que els han inspirat

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

El 33 reactiva la graella amb l’estrena de dos programes amb visió feminista, ‘Correspondències’ i ‘Bàlsam’

La caiguda en publicitat obligarà TV3 a prescindir d'alguns continguts previstos per als propers mesos

Berga oficialitza la suspensió de la Patum per Corpus

Un breu ple de l'Ajuntament per videoconferència acorda la cancel·lació: "La festa continuarà bategant molt fort"

La 54a edició de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell s’anul·la a conseqüència del coronavirus

L'organització diu que les restriccions fan inviable poder-ne controlar l'aforament i garantir les mesures de seguretat

El Maldà comença el ‘Dilluns de merda’ i el DocsBarcelona encara la seva segona setmana, continua la cultura des de casa

El filòsof i teòleg català Francesc Torralba participa en una trobada organitzada per Pagès Editors

La integració dels menors estrangers no acompanyats (MENA) s’està traduint en múltiples fórmules per tal d’oferir un futur millor als nanos que els darrers mesos han arribat a Catalunya sense família ni recursos. Projectes socials, educatius i laborals s’estenen a molts municipis per proporcionar-los noves oportunitats. En el cas de Cubelles (Garraf), la clau per a la integració d’aquests joves ha estat la cultura popular: una aliança entre la Fundació Diagrama i l’Agrupació de Balls Populars ha permès a dos menors acollits a la vila endinsar-se en el món dels gegants i els timbals. En Khalid i en Mamadou han debutat aquest estiu a la Festa Major plenament integrats en un entorn que, asseguren, els ha fascinat pel foc, la música i l’acollida de la gent.
La Fundació Diagrama ha trobat en la cultura popular una nova via “d’èxit” per a la integració dels MENA, segons relaten els educadors a l’ACN. Cubelles acull des d’aquest estiu deu joves sense acompanyament familiar, i dos d’ells ràpidament es van sumar a la proposta que els van plantejar els responsables de la fundació. “Volíem fomentar la seva integració al poble i a la cultura, i l’Agrupació de Balls Populars va acceptar el nostre projecte sense dubtar-ho”, apunta el coordinador del centre de Diagrama a Cubelles, Sergi Aguilar, que també destaca la predisposició dels nanos.

“Els agrada qualsevol cosa relacionada amb la festa, el soroll, la música i la diversió”, assegura, i explica que l’encaix dels dos joves a les colles de timbalers i dels geganters va ser “molt senzilla”. Per una banda, explica, un d’ells ja tenia experiència amb la percussió al seu país d’origen, el Marroc, mentre l‘altre noi “estava disposat a apuntar-se al grup que fos”. Aguilar celebra que “a tots dos els va agradar de seguida l’activitat i volen continuar l’any vinent”.

Publicitat

Els educadors es mostren satisfets per la rebuda que han tingut els nanos a les respectives colles populars i els beneficis que això els ha aportat a nivell personal, amb una integració que ha estat “molt ràpida”. “És important que la gent els conegui i vegi que són joves que volen participar a les activitats del poble, però també és bàsic que ells es puguin relacionar amb altres nois i trenquin el cercle de gent del centre on viuen”, relata l’educador.

A banda d’inscriure aquests dos joves a les colles de balls populars, la Fundació Diagrama celebra que els altres vuit menors acollits al mateix centre també s’han implicat a les cercaviles de Festa Major d’aquest estiu. Aguilar assenyala que es tracta de nois més tímids i menys avesats a les activitats culturals que requereixen un compromís als assajos, però destaca que tots vuit han participat com a voluntaris a la festa, amb tasques d’entrega d’aigua als balladors, col•laborant amb el desenvolupament dels cercaviles i en el muntatge de les activitats.

- Publicitat-

Aguilar assegura que, gràcies a ser membres de les colles i a haver-se implicat com a voluntaris, els joves acollits a Cubelles han guanyat autonomia i confiança per desplaçar-se sols per la vila: “S’han sentit acceptats i ara poden ser més naturals, perquè se senten part de la societat del poble sense problemes, de manera que el seu dia a dia és molt més fàcil”.

“Estem molt agraïts”

En Khalid Ousini i en Mamadou Yero, tots dos de 17 anys i amb menys d’un any d’estada a Catalunya, somriuen tímidament cada cop que se’ls fa una pregunta sobre la seva experiència amb la cultura popular. El primer diu que ràpidament va decidir apuntar-se a la colla de timbals que acompanya els diables per aprofitar els seus coneixements musicals al Marroc, si bé assegura que el va sorprendre la diferència d’estils entre les dues cultures. “M’agrada més com es toquen els tambors al meu país, però aquí ha estat molt fàcil aprendre les cançons i sonen molt bé”, diu.

Al seu torn, en Mamadou va conèixer la cultura gegantera a través d’uns vídeos que li havien ensenyat els responsables del centre d’acollida. “Va ser ell qui ens va dir que volia participar-hi”, expliquen els educadors, mentre ell admet que li ha sorprès gratament el pes dels gegants. Recorda que “el primer dia va ser molt difícil” i estava convençut que “pesarien molt més”. Ell ballava danses tradicionals a Guinea Conakry, on vivia amb la seva família, i assegura que eren coreografies “força més complicades” que haver de fer dansar els gegants.

Tot i la plena adaptació als nous costums culturals, els dos joves admeten que en un primer moment els va sobtar el format de la Festa Major. Especialment per la quantitat de música diferent –amb grups de gralles i timbals-, per la munió de gent als carrers i per la pirotècnia. “Jo havia vist petards a les pel•lícules i em pensava que només n’hi havia als aniversaris”, relata un d’ells, mentre l’altra reconeix que, d’inici, el va sorprendre veure el foc tant a prop dels timbals.

Més enllà de l’enriquiment cultural, els dos es mostren “feliços” d’haver conegut gent nova, ja que han pogut fer nous amics i ara queden amb ells per jugar a futbol. Alhora, remarquen que se senten “molt agraïts” amb els responsables de l’Agrupació de Balls Populars per la seva acollida i per haver-los generat, implícitament, més confiança i seguretat. “Els dono les gràcies perquè ens han ajudat molt. Abans, quan veia un policia sentia por, i ara ja no en tinc”, resumeix en Mamadou.

“Un aprenentatge mutu”

Des de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles (ABPC) afirmen que l’arribada dels MENA a l’entitat ha significat un “aprenentatge mutu”, tant pels joves nouvinguts com pels membres que ja formaven part de les colles i han traçat noves relacions amb els menors acollits al municipi. “Són persones de procedències i cultures diferents, i això ha estat una bona oportunitat per a què tothom pugui conèixer coses noves”, destaca Clàudia Rodríguez, portaveu de l’ABPC.

Rodríguez explica que la intenció de l’entitat és eixamplar la relació amb la Fundació Diagrama i que més joves puguin participar a altres colles de balls populars “per a què puguin conèixer la diversitat de la festa i puguin participar en una de les activitats més integradores que hi ha a poble”. Alhora, ho considera una oportunitat per “crear una gran xarxa entre tots”.

Des de l’entitat també destaquen que la integració dels MENA a l’ABPC “s’ha convertit en una manera de contrarestar els missatges negatius que propaga part de la societat”, en un moment en què al municipi han aflorat comentaris xenòfobs vers aquests joves. “Se’ls hi estan adjudicant etiquetes injustes i nosaltres defensem que tothom mereix una oportunitat”, afegeix Rodríguez.

- Publicitat-