La Fira Mediterrània programa cinc muntatges que promouen la participació de diferents col·lectius de la societat

Els espectacles vinculen les arts escèniques amb àmbits com la salut, la lluita contra l’exclusió o la pedagogia

Manresa (ACN).- La Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 15 al 18 d’octubre, ha reservat part de la seva programació a projectes que vinculen les arts escèniques amb la millora social. Un total de cinc espectacles mostraran com l’art pot ampliar la base social de la cultura quan es combina amb àmbits com la salut, la lluita contra l’exclusió o la pedagogia. Es podran veure iniciatives com ‘Five days to dance’, que ensenyarà el poder del moviment als alumnes de l’IES Pius Font i Quer, la interacció amb el públic durant 24 hores d’Ada Vilaró, el conte del flautista d’Hamelín protagonitzat per una nena sorda, o el treball de la coreògrafa Marta Carrasco amb un grup de persones amb malalties mentals.
En el cas del projecte ‘Five days to dance’, més de cent alumnes de l’IES Pius Font i Quer de Manresa deixaran les seves classes durant una setmana per dedicar-se vuit hores al dia a ballar. L’objectiu d’aquest projecte liderat per DE LooPERS-dance2gether és treure els alumnes de la seva zona de confort, fer que descobreixin l’art i el moviment com a formes d’expressió i tractar d’enfortir-los com a individus. El resultat de l’experiència amb els alumnes manresans es podrà veure diumenge 18 d’octubre a la sala gran del teatre Kursaal.

Per la seva banda, Ada Vilaró proposa la performance ‘Públic Present 24h’, en que estarà 24 hores seguides asseguda al carrer, interaccionant amb el públic i amb diferents col·lectius del territori, només amb la mirada i una capsa de guixos. Una aposta per potenciar l’espai públic com a lloc de trobada, de diàleg i de visibilitat del teixit social. Al seu torn, Farrés Brothers Cia, proposen ‘El silenci d’Hamelín’, el conte del flautista en una versió particular en què la protagonista és una nena sorda, aliena als seus encanteris. Es tracta d’una proposta familiar per acostar els més petits al llenguatge de signes.

En l’àmbit de les arts comunitàries, la fira ha programat ‘Bon Nadal o l’últim sopar’, de la Companyia Marta Carrasco. Un espectacle fruit del treball formatiu que la coreògrafa vallesana ha fet amb un grup de persones amb malalties mentals. Per últim, de la mà de Taller de Músics, es farà una mostra del projecte Cabal Musical, una iniciativa de suport al talent musical a la Franja Besòs de Barcelona. Els participants reben preparació musical i artística per convertir les seves inquietuds creatives en projectes d’emprenedoria. Aquesta activitat està inclosa dins la Setmana Apropa Cultura que treballa per fer accessible la cultura als col·lectius en situació de risc d’exclusió.