La Generalitat prepara un reguitzell d’actes a Catalunya i a l’exterior per celebrar Sant Jordi

Un programa de més de mig miler d’activitats compta amb presentacions de llibre, portes obertes de museus o recitals entre d’altres

El Govern de la Generalitat ha preparat una Diada de Sant Jordi carregada d’activitats que ompliran carrers i equipaments institucionals tant de Catalunya com de fora del país. A banda dels actes institucionals més tradicionals hi haurà lectures dramatitzades, trobades amb escriptors, brindis literaris o jornades de portes obertes a museus, més de mig miler d’activitats pensades perquè el llibre esdevingui l’autèntic protagonista del dia. La celebració s’estén més enllà de les fronteres catalanes, fins al punt que una quarantena de països s’hi afegiran a través de Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior.
L’acte institucional de la Diada de Sant Jordi al Palau de la Generalitat constarà principalment d’una missa i la benedicció de roses d’entitats d’iniciativa social. Aquesta celebració se suma als actes festius i commemoratius que el Govern organitza arreu del territori català i a l’exterior. El Govern ha habilitat un web (http://santjordi.gencat.cat) on es poden consultar. La Generalitat animarà els ciutadans a celebrar la diada a les xarxes socials amb el hashtag #santjordi i estrenarà compte a Instagram.

La celebració al Palau de la Generalitat començarà aproximadament a les 08.30 h amb una declaració institucional del president Carles Puigdemont, que es retransmetrà per TV3. Mitja hora més tard es desplaçarà a la capella Sant Jordi, on l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, oficiarà una missa. L’acompanyaran el cardenal arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull.

Després, Puigdemont assistirà a la tradicional benedicció de les parades de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati de Carruatges del Palau, amb l’objectiu de recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme.

Des de les 11.30 h del matí fins a les 19.00 hores de la tarda, el Palau de la Generalitat s’obrirà als ciutadans en una jornada de portes obertes. La carillonista Anna Maria Reverté farà dos concerts, a les 12.00 h i a les 18.00 hores, de 45 minuts de durada cadascun, des del carilló del Palau.

El Departament de Cultura participarà en la celebració amb més de mig miler d’activitats, entre les quals destaquen conferències, presentacions de llibres, jornades de portes obertes a diversos museus, lectures dramatitzades, recitals de música i poesia, brindis i concursos literaris, trobades amb escriptors, tallers de lectura, etc.

La Revetlla de Sant Jordi, que enguany celebra la seva 4a edició, tindrà lloc el 22 d’abril com a preludi de la diada. Oferirà activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques i arribarà arreu del territori a través de les 400 biblioteques públiques i bibliobusos de Catalunya.

Amb el lema ‘Entra i coneix’, la Biblioteca de Catalunya (BC) obrirà les portes als visitants. S’oferiran visites guiades de grup i lliures. A la Sala d’exposicions, es trobarà disponible l’exposició ‘Ramon Llull: “Ha mester paraules e llibres”’, que ha organitzat la Biblioteca amb motiu de l’Any Llull. A l’Espai Zero, es podrà visitar l’exposició Shakespeare entre nosaltres, que la BC ha preparat conjuntament amb l’Institut d’Estudis Medievals de la Universitat Autònoma de Barcelona per sumar-se a la commemoració del 4rt centenari de la mort de Shakespeare.

D’altra banda, diversos museus i jaciments de Catalunya fan jornada de portes obertes. Entre les institucions col·laboradores hi ha el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Art de Girona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) participarà, un any més, en la campanya #ReciclaCultura, impulsada per la Fundació Servei Solidari. Durant la setmana de Sant Jordi hi haurà una parada al vestíbul de la Sala Petita, on es posaran a la venda, a preu solidari, llibres portats i dedicats per membres de diferents companyies artístiques de la temporada 2015/2016. Es tracta d’una venda solidaria amb la finalitat de recaptar diners per la Fundació Servei Solidari, dedicada a fer possible l’alfabetització de persones nouvingudes o amb pocs recursos.

D’altra banda, l’Optimot, el servei lingüístic en línia de la Generalitat, ha llançat a Twitter, fins al 19 d’abril, el concurs ‘Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot!’, amb el qual desafia els usuaris a unir creativitat i llengua en un tuit amb l’etiqueta #StJordiÒptim.

A més, des de començaments d’abril, els centres de normalització lingüística (CNL) organitzen i participen en diverses activitats, a tot Catalunya, relacionades amb la lectura o la literatura: concursos literaris, activitats a les aules de català, jocs florals, dictats populars, trobades amb escriptors, gimcanes lingüístiques, tallers de lectura, intercanvi de llibres, recitals de poesia, clubs de lectura, intervencions en programes de ràdio, etc.

Pel que fa al Sant Jordi fora de Catalunya, a Madrid el Centre Cultural Blanquerna celebra la Setmana de la Cultura Catalana del 16 al 23 d’abril, amb la finalitat de promocionar la cultura catalana i la Diada de Sant Jordi a la capital d’Espanya. Destaca l’homenatge a la periodista i escriptora Montserrat Roig.

Així mateix, una quarantena de països se sumaran a la celebració de la diada de Sant Jordi. Per mitjà de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, coordinada per l’Institut Ramon Llull, i en col·laboració amb les delegacions del Govern de la Generalitat, s’han programat actes culturals al llarg de tota la setmana a ciutats com Chicago, Berlín, Londres, Moscou, Nova York, Santiago de Xile, Venècia o Washington, entre d’altres. Gairebé totes les universitats que ofereixen docència d’estudis catalans i els casals catalans organitzaran parades amb llibres i roses per la diada. Gran part d’aquestes activitats es pot consultar al portal BooksandRoses.cat,impulsat per Diplocat.

A més, l’Institut Ramon Llull organitza, en col·laboració amb Amical Wikipedia, la Viquimarató ‘Qui té por de Ramon LLull?’, un projecte que vol reunir el màxim nombre d’estudiants de català d’arreu del món amb l’objectiu d’actualitzar, ampliar i crear articles sobre Ramon Llull a la Viquipèdia en diversos idiomes. L’activitat, que s’emmarca dins els actes de l’Any Llull, tindrà lloc la mateixa setmana del 25 al 29 d’abril simultàniament a les universitats que formen part de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior d’Alemanya, Estats Units, Hongria, Japó, Romania, Rússia, Sèrbia i Xile.

També cal destacar que per aquesta edició 2016 de Sant Jordi segueix operatiu el portal web www.catalanday.cat, un espai pensat per recollir i compartir tota l’activitat al voltant de Sant Jordi arreu del món que es va inaugurar l’any 2014 amb motiu de la celebració del Tricentenari.