Dimecres, 26 Febrer 2020

L’Esperit de Nadal i el seu Seguici tornen als carrers de Barcelona

|

El món de la cultura popular i tradicional s’ha enriquit, des de fa cinc anys, amb un nou però ja habitual personatge: l’Esperit de Nadal. Aquest capgròs amable i somrient, creat per l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, duu un pessebre sota el barret i participa, amb el seu Seguici de músics i dansaires d’esbarts, en diversos actes nadalencs de la ciutat de Barcelona, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Aquest personatge màgic i el seu Seguici del Nadal van reaparèixer als carrers barcelonins el passat 16 de desembre per fer el pregó nadalenc de la ciutat des del balcó de la Casa dels Entremesos, seu del Centre Barceloní de Difusió i Producció de Cultura Popular d’Arrel Tradicional Catalana, després de visitar espais emblemàtics d’aquestes festes, com són la Fira de Santa Llúcia i el Pessebre de la Plaça Sant Jaume.

Publicitat

Si no vàreu tenir l’oportunitat de contagiar-vos de la il·lusió nadalenca que desprèn aquest peculiar capgròs, podeu anar a trobar-lo el proper 30 de desembre a dos districtes de Barcelona: a les 10 del matí, visitarà el Mercat Santa Caterina, a Ciutat Vella, acompanyat del seu camarlenc, el senyor Caneló d’Escudella i Bontorró, i dels seus músics i dansaires. A la tarda, a les 18h, tot el Seguici del Nadal es desplaçarà fins a Nou Barris per rebre-hi els Patges Reials.

Reinventant la tradició

L’Esperit de Nadal i el Seguici que l’acompanya són la demostració de la vitalitat de la cultura popular i tradicional, i de la seva capacitat de crear noves propostes. El personatge, que va néixer el 2012 per iniciativa de l’actual president de l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, Abel Plana, aglutina al seu voltant un imaginari propi però hereu de diversos elements de la tradició nadalenca catalana.

Així, el personatge va sempre acompanyat del Seguici del Nadal, format per un grup d’intèrprets d’instruments tradicionals catalans, que toquen peces nadalenques, i per dotze dansaires d’esbarts barcelonins, abillats amb barrets que evoquen cada mes de l’any i vestits amb els colors característics de l’estació de l’any a què pertanyen. Montserrat Garrich i l’Anna Bigas, de l’Esbart Català de Dansaires, van crear-ne la coreografia.

Foto: Associació de Pessebristes de Ciutat Vella

Pel que fa a la imatge de l’Esperit del Nadal, combina l’aspecte propi d’un capgròs amb el món pessebrista, ja que damunt la seva calba llueix un pessebre cada any diferent que s’il·lumina quan acaba de dansar i es treu el barret. El seu constructor va ser Jordi Grau, mentre que el vestuari va dissenyar-lo Montse Ginesta i el va confeccionar Manuel Peña.

Des del 2015, aquest màgic personatge té un assistent, el camarlenc Caneló d’Escudella i Bontorró, encarregat de vetllar perquè tot estigui ben impregnat de la màgia del Nadal per quan arribi el seu amo; amb un estrafolari vestuari dissenyat per Àlex Muñoz, vol ser un homenatge als àpats tradicionals d’aquestes festes a casa nostra. Tots plegats formen, doncs, el seguici més fantasiós i entranyable del Nadal barceloní.

Publicitat