Setmanari digital i cultural

Dijous, 21 novembre 2024

Contingut patrocinat

L’estiu, temps de festivals

Arriba la millor època de l’any per gaudir de la cultura a l’aire lliure amb un bon nombre de propostes d’arts en viu. Pobles i ciutats es preparen per a les cites culturals destacades de l’estiu, que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona

Traca final del mes de juny

El mes de juny s’acomiada amb una bateria de festivals per a tots els gustos i edats: el 27 de juny ha començat el SonaB Arts, que omplirà Berga de música, poesia i projeccions, cada nit de dijous fins al 25 de juliol. Avui 28 de juny arrenca el Nits d’Estiu de Calella, NEC, amb les propostes més intimistes a l’emblemàtic escenari del far i els concerts de gran format al Parc Dalmau, amb artistes com Guillem Gisbert, Santiago Auserón, Alba Carmona, Manu Guix, Mònica Green, Mishima i Quimi Portet en un programa doble, o l’humorista Pep Plaza, i fins al 30 d’agost.

Per a qui prefereixi les expressions d’arrel tradicional, destacar el DesFOLCa’t de Calaf, el 28 i 29 de juny, amb artistes com l’Elèctrica Dharma o Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. I la festa dels Templers de Puig-reig, del 28 al 30 de juny, amb fira d’artesania, concerts, recreacions històriques i visites guiades.

Qui busqui rialles garantides, el Festivalet Internacional de l’Humor d’Alpens presenta les actuacions de Pepa Plana i altres clowns, els dies 28 i 29 de juny.

Juliol amb arts escèniques de carrer

El mes dels festivals per excel·lència començarà amb l’acció al carrer del festival Artot de Sant Hipòlit de Voltregà, de l’1 al 18 de juliol, amb un combinat d’actuacions de circ i arts escèniques  de companyies com Duo Kaos, Campi Qui Pugui, Jimena Cavalletti i Sònia Gómez, entre d’altres, més les actuacions musicals de Xarim Aresté i Guillem Gisbert.

El Festival de Llegendes de Catalunya celebrarà el seu quinzè aniversari omplint Sant Martí de Tous (l’Anoia), del 4 al 7 de juliol, amb teatre al carrer, folklore, música i narracions, envoltats de patrimoni medieval.

A Viladecans, el 35è festival Al Carrer ha programat del 5 al 7 de juliol una trentena d’espectacles itinerants, circ, clown i màgia de companyies catalanes i d’altres provinents d’Aragó, Castellà i Lleó, la Comunitat Valenciana, Múrcia i el País Basc, i també de França i d’Itàlia.

Del Baix Llobregat saltem al Berguedà i al Bages amb dues cites del festival Test, que enguany presentarà fins a tretze microespectacles: set es veuran a Gironella, el 5 de juliol, i sis, a Avinyó, el 6 de juliol. Es tracta de petits muntatges de música, dansa, teatre, poesia i nous llenguatges, de curta durada i per a espais reduïts on la distància entre públic i artistes serà mínima.

A l’aire lliure seran també les funcions del Ple de Riure del Masnou, del 17 al 20 de juliol, amb les funcions repartides entre la platja d’Ocata i les places de la vila. I les del festival TIFA de Borredà, al Berguedà, els dies 26, 27 i 28 de juliol, que presentarà les seves propostes amb el lema “Teatre i família a la natura”.

El 35è festival Al Carrer de Viladecans ha programat del 5 al 7 de juliol una trentena d’espectacles itinerants

Poesia i arts visuals a la fresca

La Fundació Palau presentarà una nova edició del Poesia i +, del 3 al 14 de juliol, a la seva seu de Caldes d’Estrac i també als municipis veïns d’Alella, Arenys de Mar, Dosrius, Mataró i Teià. El seu programa inclou prop d’una quarantena de propostes d’artistes com Mishima, Maria Arnal DJ, Christina Rosenvinge, Alba Careta + Henrio, Mar Pujol, Anna Ferrer amb Clara Fiol i Blanca Llum Vidal, entre d’altres. A més, al Parc de Can Muntanyà hi haurà rutes amb auriculars per escoltar poesia i música entre la natura.

La paraula serà també la protagonista de les activitats de l’Estiu a La fàbrica, organitzat per la Fundació Miquel Martí i Pol, per al cap de setmana del 5 al 7 de juliol, amb un seguit de propostes als jardins de La Blava, la fàbrica on va treballar el poeta. Del seu programa destaquen l’espectacle de dansa “Els dits als mots” dedicat al poeta de Roda, a càrrec de la Companyia LaFonte; les cançons de Guillem Roma i Mariona Castells; o el monòleg de Xavier Grasset, a partir d’una obra d’Anton Txèkhov. A més, també hi haurà activitats per a tota la família.

Les arts visuals contemporànies seran l’eix del festival Ex Abrupto, els dies 5 i 6 de juliol, als carrers i als espais patrimonials de Moià, amb un programa d’instal·lacions, performances, concerts, un espai gastronòmic i l’Ex Abrupto Canalla, amb activitats artístiques per a infants i famílies.

Música tot el mes de juliol

Els festivals de música són els grans referents del juliol que arrencarà amb una nova edició del Vida Festival, del 4 al 6 de juliol, a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú i un cartell de marcat caràcter anglosaxó, amb les actuacions d’artistes com James Blake, Crystal Murray, Black Lips, Ride, Lime Garden, M.I.A., Dolores Forever i Adiós Amores, entre d’altres propostes de la millor música independent.

El primer cap de setmana del mes de juliol també s’esdevindrà el Canet Rock, el dissabte 6 de juliol, amb un cartell de luxe per celebrar el seu desè aniversari, que inclou entre d’altres a Ginestà, Els Catarres, Oques Grasses, Miki Núñez, Figa Flawas i els The Tyets tancaran el festival la matinada de diumenge.

Un altre festival que celebrarà el desè aniversari aquest juliol és el PAS Pont a les Arts Sonores de Martorell, amb les actuacions a l’escenari del Pont del Diable, durant tres caps de setmana, del 5 al 20, d’artistes com Zalon, La Ludwig Band, el duet Quiet Colors, The Staples Jr. Singers, Alba Carmona o Belinda Davids. I, a més, comptarà amb la programació familiar del PAS Petit, amb el concert de l’Escola de Música, les actuacions de La Colla Pirata i els Atrapasomnis.

A Vilafranca del Penedès, la Rambla Sant Francesc tornarà a ser l’epicentre del ViJazz els dies 5, 6 i 7 de juliol, amb les casetes de cellers del territori, l’espai gastronòmic i l’escenari on se succeiran les actuacions d’artistes internacionals, com la pianista japonesa Hiromi, el teclista nord-americà Cory Henry, el saxofonista Marcus Strickland Twi-Life, o el guitarrista britànic Mansur Brown, entre d’altres.

La música espiritual negra es farà sentir al Campus Gospel Rajadell del 5 al 7 de juliol, amb la participació de formacions com el col·lectiu holandès Gospel Re-Experience, la International Peace Troupe de Chicago, el grup de polifonia vocal Moum i el director musical del festival Ramon Escalé conduint les veus dels Esclat Gospel Singers.

Els ritmes d’arrel popular i tradicional seran el fil conductor del 43è FIMPT de Vilanova i la Geltrú de l’11 al 14 de juliol, amb les actuacions d’artistes com la cantant d’origen kurd Aynur Dogan, el cantautor italià Antonio Castrignanò, el valencià Pep Gimeno “Botifarra” o el músic català d’origen senegalès Momi Maiga, entre d’altres.

Els ritmes d’arrel popular i tradicional seran el fil conductor del 43è FIMPT de Vilanova i la Geltrú de l’11 al 14 de juliol

La natura envoltarà el festival Cantilafont amb una desena d’actuacions, els dies 12 i 13 de juliol a Castell d’Olost (Lluçanès), amb artistes com La Ludwig Band, Dan Peralbo i El Comboi, Alidé Sans, Socunbohemio i el retorn de La Iaia.

A Igualada, l’Anòlia ha programat del 13 al 20 de juliol el concert inaugural al Parc Central amb el grup de versions La Banda del Coche Rojo; i la resta d’actuacions, al pati del Museu de la Pell, amb els ritmes urbans de Flashy Ice Cream, el folk de Bum Titis, l’electrònica de Mama Dusha, el pop de Cooba i la festa final amb Miki Núñez.

El Festival Nosaltres de Mataró combinarà els espectacles d’entrada lliure amb els de pagament, en un programa que arrencarà el 18 de juliol i s’allargarà fins al 22 d’agost. Les cites són en dimecres, dijous o divendres, amb artistes locals emergents i d’altres de més trajectòria, i combina els concerts amb els monòlegs, espectacles familiars i pòdcasts en directe.

També al Maresme, el 36è Festival MusiCab de Cabrils presentarà del 19 al 21 de juliol les actuacions de Martirio i Raúl Rodríguez, Paula Valls i La Ludwig Band en concert als jardins de l’Arborètum de Can Barba.

Els ritmes afro-caribenys seran els protagonistes del Festival Nowa Reggae de Vilanova i la Geltrú el 19 i 20 de juliol, amb l’actuació d’artistes com Perfect Giddimani, Dr. Ring Ding, Ranking Joe o Urtica Sound. A més, hi haurà els espais del Sound System i del Dub Corner, activitats familiars, oferta gastronòmica i parades d’artesania.

Una proposta original és la que acollirà Prats de Rei, a l’Anoia, en la segona edició del festival Música als Balcons el 19 i 20 de juliol, on artistes locals i internacionals oferiran les seves actuacions de jazz als balcons de les cases i en petits racons del poble.

A Sitges, del 24 de juliol al 9 d’agost, la música tornarà a omplir un any més els centenaris Jardins de Terramar amb la presència de destacades figures nacionals i internacionals, com el pianista i compositor italià Ludovico Einaudi, el violoncel·lista croat Stjepan Hauser o la banda britànica de rock The Waterboys. I de casa nostra destaquen la dupla formada per Jose Corbacho i Ramon Gener amb l’obra musical i teatral “Love Love Love“, i els concerts de Sopa de Cabra, 31 FAM, Mushkaa, Camela i Antònia Font, entre d’altres.

També al Garraf, el popular Tingladu de Vilanova i la Geltrú mantindrà la seva ubicació a la Torre d’Enveja, amb tres dies de festival, del 25 al 27 de juliol, on la música en català serà la protagonista amb una vintena d’artistes com The Tyets, Figa Flawas, Ginestà, Cesk Freixas, els discjoqueis Trapella i Hochi, i  Valtònyc en la seva primera actuació després de tornar d’exili.

Nits de música antiga i clàssica

Per als amants de la música clàssica, el Festival de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages celebra el seu trentè aniversari amb una edició que s’inaugurarà el 4 de juliol amb una gala extraordinària d’òpera i música i tres cites més: una gala instrumental (11 de juliol), un recital de duos romàntics per a dues veus i piano (18 de juliol) i la cloenda del festival amb el “Rèquiem de Mozart” a càrrec de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu (26 de juliol).

Fins a una cinquantena de concerts en 40 municipis ha programat el Festival de Música Antiga dels Pirineus entre el 5 de juliol i el 25 d’agost per gaudir de la música, el patrimoni i la natura. Per la seva banda, el 41è Festival Internacional de Música Francesc Viñas de Moià presentarà del 13 juliol al 17 agost, vuit actuacions, d’entre les quals destaquen el recital d’Albert Guinovart acompanyat a l’escenari per músics amics, el Jove Ballet de Catalunya interpretant “Don Quixote”, el concert de músiques del món per la formació Etnoh Catalonia i l’escenificació de l’òpera “Il trovatore” de Verdi.

El Cantilafont ha programat una desena d’actuacions els dies 12 i 13 de juliol, a Castell d’Olost (Lluçanès)

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Més notícies