‘Escape Room: La Pel·lícula’ arriba als cinemes el proper 11 de març després de quatre temporades d’èxit de l’obra teatral homònima, que han vist més de 200.000 espectadors. La comèdia de Joel Joan i Hèctor Claramunt salta a la pantalla gran -dirigida pel segon-, com una rèplica “augmentada” de la trama esbojarrada original. La cinta la fa créixer en matisos i intensitat i fa més vius els elements de thriller i suspens que ja contenia el muntatge teatral. La pel·lícula situa els quatre protagonistes (Joan, Mònica Pérez, Ivan Massagué i Paula Vives dins d’un escape room. Res és el que sembla, i les dues parelles posen a prova la seva amistat mentre intenten sortir del joc superant proves enginyoses, divertides i perilloses.
Joan i Claramunt han explicat a l’ACN aquest dimarts que, de fet, el primer lector que va tenir ‘Escape Room’, va entendre que es tractava d’una pel·lícula. El seu pas a les sales ha estat, doncs, “el salt natural” diu Claramunt, coautor de l’obra i director de la pel·lícula.
L’obra “ha crescut” en esdevenir pel·lícula, sostenen tots dos. Els elements cinematogràfics de la llum, el so, el suspens, el muntatge –enumeren-, és un embolcall que suma, “particularment en una comèdia on es juga al thriller i al suspens, una combinació de gèneres”, remarca Joan.
L’artefacte narratiu
La producció d’Arriska, Focus i Nakatomi amb el suport de TV3 i l’ICEC arribarà a una cinquantena de sales de tot el país després de demostrar-se com un gran èxit teatral de les últimes temporades. Un dels secrets, “l’artefacte” narratiu que és en si mateix l’escape room. EN opinió de Claramunt, la situació permet anar posant a prova els personatges constantment amb un esquer que “els obliga a actuar”.
“I a posar-los al límit”, hi afegeix Joel Joan, per emfasitzar el rerefons de la trama, que el que fa és “desemmascarar” les aparences dels quatre personatges. “Això fa molta gràcia, perquè tots distem molt de ser els qui diem –o creiem- que som”, sosté l’actor i director.
‘Escape Room. La pel·lícula’ s’estrena en català a sales de tot el territori català perquè els seus productors i responsables no volien que el públic de fora dels grans nuclis de població se la perdin. Hi ha en aquesta aposta també una reivindicació del cinema fet al país i en català. “En això som radicals”, diu Joel Joan. Els dos creadors creuen que la cinta és una “oportunitat” pels espectadors del país de veure una pel·lícula “en la seva llengua, amb els seus referents i la seva història i on es reconeixeran, cosa que no és gaire habitual en la nostra cinematografia”.