TV3 estrena aquest diumenge els dos primers capítols de la sèrie documental ‘El judici’, que relata des del punt de vista dels advocats de la defensa el judici als dotze líders independentistes. “És un documental que defensa drets democràtics i té una visió crítica de la justícia”, ha avançat el director del muntatge, Lluís Arcarazo, en una entrevista a l’ACN. La sèrie de vuit capítols, produïda per Jaume Roures, vol aportar les claus jurídiques i polítiques de la coneguda causa del procés. Per fer-ho, es recullen els dos anys d’investigació judicial i les 54 sessions de vista oral al Tribunal Suprem, que van generar més de 400 hores d’emissió. “És un documental honest que no amaga el seu punt de vista”, ha remarcat el director.
La sèrie documental en format thriller judicial narra i reconstrueix de forma rigorosa el judici als dotze líders independentistes catalans jutjats per rebel·lió, sedició, malversació i desobediència al Tribunal Suprem arran de la convocatòria del referèndum per la independència de Catalunya, celebrat l’1 d’octubre del 2017. A més, s’hi inclouen imatges inèdites dels preparatius de la vista i les diferents visions i estratègies de la defensa. “D’una banda hi ha la defensa tècnica i de l’altra la defensa política, coses com aquesta són les que s’expliquen en el documental”, ha aclarit Arcarazo.
Un dels trets diferencials del la docusèrie és el fet que compta amb més de trenta entrevistes realitzades a tots els implicats en el procés. Així, s’hi poden veure des d’advocats, jutges, fiscals, juristes, experts, acusats, familiars, observadors internacionals, testimonis i representants de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. Entre aquests, el director del muntatge ha destacat la coordinadora dels observadors d’International Trial Wathch, Anaïs Franquesa, l’advocat expert en drets humans August Gil-Matamala i el fiscal Javier Zaragoza.
Malgrat tot, Arcarazo ha assegurat que li hauria agradat poder tenir més testimonis de les acusacions. Així mateix, ha lamentat no poder comptar amb el jutge Manuel Marchena, tot i que ha assegurat que “té un punt de lògica” perquè es tractava d’un judici “amb un tema delicat”. El director ha confessat que van estar a punt d’entrevistar també l’anterior advocat de l’Estat, Edmundo Bal, qui d’entrada va acceptar, però va acabar renunciant quan es va incorporar a les llistes de Ciutadans.
Les entrevistes es complementen amb les imatges del judici, de les reunions dels advocats i les imatges d’arxiu. Tot plegat ha generat més de disset mesos de feina, que es mostren amb la veu en off de l’actor Jordi Boixaderas.
“És una visió crítica de quina va ser la resposta jurídica de l’estat espanyol davant d’un conflicte que té arrel política”, ha definit Arcarazo. En aquesta línia, el director ha assegurat que el documental “és un element més per al debat” sobre el conegut judici al Tribunal Suprem que aporta “una visió crítica d’una resposta jurídica a un problema polític”.
A banda de la docusèrie ‘El judici’, Arcarazo ja havia treballat anteriorment en diversos documentals al voltant d’aquesta temàtica. El primer va ser ‘1-O’, que es va emetre el 2018, i el van seguir ’20-S’ i ‘Causa especial 20907/2017’. “El judici era un artefacte massa gros per poder-lo explicar en format petit”, ha explicat el guionista. En aquesta línia, Arcarazo ha assegurat que ‘El judici’ “tanca un bloc de documentals” sobre el tema del procés.