Setmanari digital i cultural

Diumenge, 29 desembre 2024

Més de 32.000 visitants han passat per la Casa des Gegants de Lleida des de la seva obertura ara fa dos anys

ACN

|

L’espai expositiu de la cultura popular difon els elements tradicionals i festius propis de la ciutat

Un total de 32.265 persones han visitat la Casa dels Gegants de Lleida des de la seva obertura el 26 d’abril del 2014. Aquest espai cultural, on es pot trobar la col·lecció de gegants més important de Catalunya, ha despertat un gran interès entre els lleidatans i els visitants de la ciutat ja que permet conèixer una part important de la història de la cultura tradicional i popular a Lleida i els elements de la seva comparseria festiva. La Casa dels Gegants, ubicada a l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), es va crear amb el propòsit de ser un espai per difondre i apropar els elements festius propis lleidatans a la ciutadania i a les persones interessades en aquest àmbit, partint d’un treball fet des del rigor en la documentació i la contextualització històrica i amb una vessant didàctica i divulgativa.

A més de donar a conèixer els elements tradicionals i festius propis de la capital del Segrià, la Casa dels Gegants pretén ser un motor de recuperació i de restauració del patrimoni festiu material i immaterial de la ciutat i el de ser un punt de dinamització de projectes al voltant de la cultura tradicional i popular de Lleida, segons ha explicat la tinenta d’alcalde i regidora de Cultura. Montse Parra ha remarcat que “l’èxit” de visitants assolit fins al moment respon sobretot a les visites d’escolars i de públic infantil.

La col·lecció de la Casa dels Gegants està formada pels Gegants de Lleida -el conjunt de 12 gegants és un del que té més valor artístic de Catalunya-; els Capgrossos de la comparsa municipal; els Cavallets del Ball de Cavallets; les Trampes i el Penó, amb els vestits dels Heralds, els Signífers i el Pregoner; els Marraquets de Lleida; els elements de la cartellera i la difusió de les Festes, i el Marraco, que no hi està present per les seves dimensions físiques però se li dedica un espai informatiu i gràfic. Cal recordar que l’espai exposa els gegants més antics de la col·lecció, com són Marc Antoni i Cleopatra, de l’any 1840, i la col·lecció compta, a més, amb Donya Elionor i Jaume I el Conqueridor, la Faraona i el Faraó, els gegants Xinesos, la parella que formen el Moro i la Mora Zobeida i Donya Violant i l’Infant Berenguer.

Publicitat

Exposició de cultura popular amb motiu de la Festa Major de Lleida

Com cada any, la Casa dels Gegants acull per la Festa Major de Lleida una exposició divulgativa de cultura popular. Enguany s’hi exposa ‘La Patum i altres patrimonis’, una exposició del Museu Etnològic de Barcelona que ha documentat les festes i a la gent que les fa, captant les imatges dels processos de treball o de creació col·lectiva en un espai i durant un temps tan extraordinaris com efímers.

Algunes festes i tradicions com ara la Patum de Berga, el Misteri d’Elx, la Muixaranga d’Algemesí, el Cant de la Sibil·la de Mallorca i els Castells, són ja patrimoni de tota la Humanitat. Però hi ha aspectes d’aquest patrimoni intangible que mereixen una mirada íntima, una perspectiva interna per entendre millor la seva dinàmica. La mostra es pot visitar fins el 29 de maig.

Publicitat