Montblanc es prepara per a una Setmana Medieval massiva davant el frenètic ritme de venda d’entrades

ACN

La coincidència de la diada de Sant Jordi en dissabte fa preveure l’èxit de públic en aquesta festa de retorn al passat amb una setantena d’actes en deu dies

El president de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, entitat organitzadora de la Setmana Medieval, Joan López, i l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, junt amb Ariadna Ferrer, regidora de Turisme, i Oriol Pallissó, regidor de Festes, i els protagonistes de la festa, la família reial i Sant Jordi, durant la presentació del programa de la 29a edició, el 18 d'abril del 2016. (Horitzontal)
El president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, entitat organitzadora de la Setmana Medieval, Joan López, i l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, junt amb Ariadna Ferrer, regidora de Turisme, i Oriol Pallissó, regidor de Festes, i els protagonistes de la festa, la família reial i Sant Jordi, durant la presentació del programa de la 29a edició
Màximes expectatives a Montblanc a les portes d’arrencar aquest divendres una nova edició de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, una de les festes més emblemàtiques i que suposa més projecció internacional per a la capital de la Conca de Barberà. Aquesta serà la 29a edició de la cita medieval, que concentra prop d’una setantena d’actes entre aquest cap de setmana i el següent. El fet que enguany coincideixi la diada de Sant Jordi en dissabte afavoreix l’arribada de més públic a un dels actes estrella. Per a la ‘Representació de la Llegenda de Sant Jordi’ ja s’ha venut de forma anticipada més de la meitat de l’aforament -que és de 1.500 persones per passi. Una versió d’aquesta història adreçada als més petits i la recuperació dels jocs medievals nocturns són les novetats que incorpora el programa d’aquesta festa de retorn al passat, pressupostada en uns 150.000 euros. Dura deu dies i s’hi involucra tot el poble.

Montblanc reviu el seu passat medieval des d’aquest dijous 22 d’abril al pròxim diumenge 1 de maig. Prop d’una setantena d’actes en deu dies conformen el programa de la 29a edició de la Setmana Medieval de Montblanc, que s’ha presentat aquest dilluns al migdia a l’Ajuntament, amb la presència de l’alcalde Josep Andreu, els regidors de Festes i Turisme, el president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi que organitza l’esdeveniment, Joan López i, com és habitual, dels joves que representen el paper de Sant Jordi i la princesa, així com el rei i la reina. Molts montblanquins participen en aquesta festa medieval que cada any intenta superar-se i guanyar més públic. El volum real de visitants es fa difícil de concretar, però per intentar afinar més l’organització engega enguany un protocol de seguretat, que a més servirà per reforçar les mesures sobretot en els espectacles de gran format que mouen un públic massiu.

És el cas de la ‘Dracum Nocte’, que torna a la plaça de Sant Francesc, i de la ‘Representació de la Llegenda de Sant Jordi’ amb la participació de 250 figurants a part dels actors principals, dos dels plats forts que es concentren en el primer cap de setmana de la festa. La venda anticipada d’entrades pel primer passi, dissabte a les nou del vespre, ha tingut un ritme frenètic mai vist, segons l’organització. “És un indicador que ens fa pensar que serà una jornada amb molt de públic”, ha afirmat Joan López, president de l’associació organitzadora. Enguany es recupera, després d’anys sense fer-se, un altre espectacle de gran format. Es tracta del ‘Torneig Medieval Nocturn’, a la muralla de Santa Tecla, el dissabte 30 d’abril també en dos horaris, a les nou i a les onze de la nit. Una altra de les novetats, i que l’organització tenia en ment feia temps, és un espectacle pensat per a la canalla. S’escenificarà la llegenda, però en petit format, de curta durada i preu simbòlic.

I és que bona part del públic assistent a la Setmana Medieval és de caràcter familiar. El mercat medieval i la mostra d’oficis, altres atractius imprescindibles de la festa, es mantindran en els dos caps de setmana, així com la quinzena de tavernes repartides pel nucli antic. La Setmana Medieval s’inaugura aquest dijous amb un pregó poc convencional a càrrec del caricaturista montblanquí Joan Vizcarra, que col·labora amb diverses publicacions d’abast nacional, i es tancarà el diumenge 1 de maig amb un espectacle estrenat l’any passat i que, vist l’èxit, enguany repeteix, de cloenda. Es tracta de ‘Sant Jordi. L’endemà’, que relata què va passar amb el cavaller Sant Jordi i la princesa després de la batalla amb el drac, un desenllaç basat en els textos de Joan Amades. La representació tindrà lloc a l’església de Santa Maria a dos quarts de set de la tarda.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha destacat la rellevància de la fira, durant la qual s’estrenarà la il·luminació d’un altre tram de muralla. “És una il·luminació de colors que sorprèn i agrada, millor que Carcassona”, ha dit bromejant. Amb tot, el batlle ha reconegut que queden temes pendents d’executar com l’adequació de l’espai Sant Jordi a la capella del claustre de Sant Francesc. En aquest sentit, Andreu ha anunciat que ja disposa d’una proposta de l’historiador Xavier Hernàndez, expert en l’època medieval, si bé encara no ha pogut estudiar aquest esbós. “Volem que sigui una realitat al més aviat millor, però volem que estigui molt ben fet”, ha dit Andreu. Una altra assignatura pendent és la ruta de ciutats europees on Sant Jordi n’és patró, i de la qual Montblanc es postula ser la seu, d’aquesta associació.