Dimarts, 2 juny 2020

Òmnium, Cruïlla i Joan Fontcuberta impulsen un gran fotomosaic per homenatjar la solidaritat col·lectiva per la covid-19

El projecte busca explicar el confinament de la ciutadania a través de milers de fotografies

|

+Notícies

La Patum de Berga se suspèn definitivament després que s’hagués ajornat al setembre

La cancel·lació s'ha acordat per unanimitat durant la sessió ordinària del Patronat

Exhaurides les 190 entrades per a la primera sessió d’auto cinema a Golmés

Es posa en marxa dissabte i es farà tots els caps de setmana de juny al costat de la desapareguda discoteca Big Ben

La Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers anul·la l’edició del 2020 per la crisi de la covid-19

La magnitud de l'esdeveniment podia posar en risc els assistents, segons l'Ajuntament

Rosa Talamàs: «El periodisme és donar veu a tothom i, sobretot, a qui se’l sent poc»

Llicenciada en Economia i Periodisme, Rosa Talamàs ha format part dels equips de programes de TV3 com 'Valor afegit' i 'De Vacances', i després d'una època com a redactora en cap, actualment és corresponsal de la televisió pública a l'Alt Pirineu. Amb ella hem volgut parlar sobre periodisme i del que pensa de la seva professió.

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

Guim Puig: “He escrit 5 cançons, tard o d’hora sé que les voldré ensenyar”

Actualment interpreta a en Lluc Ferrer a la sèrie Les de l’hoquei (TV3). En aquesta entrevista ens ha fet alguna confessió ben curiosa. Té...

+Llegits

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

Durro suspèn la baixada de falles prevista per al 15 de juny

La Pobla de Segur tampoc celebrarà la festa i posterior desfilada de fallaires i pubilles i estudien un acte simbòlic

Guim Puig: “He escrit 5 cançons, tard o d’hora sé que les voldré ensenyar”

Actualment interpreta a en Lluc Ferrer a la sèrie Les de l’hoquei (TV3). En aquesta entrevista ens ha fet alguna confessió ben curiosa. Té...

Aquest dissabte s’estrenarà el primer auto cinema de Catalunya

S'inaugurarà dissabte amb una pel·lícula sorpresa i part de les entrades es destinarà a la lluita contra la covid-19

La segona edició del Festival Instants comptarà amb David Carabén, Èric Vinaixa i Maria Jaume Martorell

L'esdeveniment, de petit format, combina música, degustacions gastronòmiques i visites al celler Carol Vallès

Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes

Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’

Òmnium Cultural, el festival Cruïlla i l’artista Joan Fontcuberta han decidit impulsar un homenatge a la solidaritat col·lectiva contra el coronavirus, una “gran” obra d’art que tindrà forma de mural. Sota el nom ‘Mirades des del confinament’, amb milers de fotografies intentaran explicar com la societat civil s’ha autoorganitzat i “ha donat el millor de si mateixa” per superar la crisi social i sanitària. Segons han explicat, de l’11 al 19 de maig i a través de la pàgina web miradesdesdelconfinament.cat es recolliran fotografies de la ciutadania que responguin a la pregunta ‘Què has fet durant el confinament?’. Un cop acabat el termini, Fontcuberta ho convertirà en un fotomosaic, que s’exposarà a la propera edició del festival Cruïlla.
Segons els impulsors, l’objectiu és que cadascú expressi què ha representat el confinament per a ells, ja sigui des de la quotidianitat de casa o des de la feina de sectors essencials. “S’hi val tot: la idea és poder compartir des d’aquelles estones que estem preocupats fins a aquells petits esclats de creativitat domèstica”, ha explicat Fontcuberta. “De prop, només és una foto… però, si amplies la mirada, veuràs la imatge de molta gent fent història. La nostra història”, diuen al vídeo promocional de la iniciativa.

A més, ha detallat que un cop es tinguin totes els fotografies en farà un mural “monumental” que quedi en el futur “com a testimoni i homenatge d’aquesta gran experiència col·lectiva”. La imatge final de l’obra serà una incògnita fins a l’últim moment. L’obra s’esposarà en la propera edició del Cruïlla, que l’organització ja ha avisat que, en cas de ser aquest 2020, difícilment serà com les edicions habituals. En cas d’ajornament, s’exposarà el 2021.

Publicitat

Els impulsors expliquen que mentre que Fontcuberta serà l’encarregat de la creació artística, Òmnium i el Cruïlla posaran a disposició del projecte “tota la musculatura i expertesa de mobilització ciutadana”. De fet, admeten que ja feia mesos que havien iniciat aquest projecte cultural, però n’han hagut de reorientar la temàtica a causa de la pandèmia.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha destacat que el confinament ha canviat la vida quotidiana de la ciutadania. “Hem vist els balcons plens de vida, hem descobert altres maneres d’estar amb la família, els amics o els veïns, i hem aplaudit el personal sanitari, els caixers de supermercat i els voluntaris, que han treballat contrarellotge per salvar vides i no deixar ningú pel camí”, remarca, i afegeix que això demostra que “la força d’un país és la seva gent”.

- Publicitat-

El president de l’entitat, Jordi Cuixart, que es troba empresonat, ha lloat el “compromís” de Fontcuberta i ha assegurat que així es fa perdurar la lluita per la vida digna mitjançant la cultura i l’empoderament. “Cultura valenta que ens reafirma en la força del poder col·lectiu sense deixar-nos ningú pel camí”, constata.

També el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, ha celebrat la seva participació, i ha apuntat que amb aquesta acció se’l vol “reivindicar” i donar a conèixer perquè, tal i com ha subratllat, tant el festival com Òmnium volen destacar els grans artistes que “contribueixen a engreixar la cultura del país”.

- Publicitat-