Setmanari digital i cultural

Dissabte, 27 abril 2024

Prohibeixen l’accés a Patum amb motxilles pel nivell d’alerta antiterrorista

ACN

|

L’Ajuntament estudia instal·lar guarda-robes de cara a properes edicions

L’accés a la plaça Sant Pere de Berga durant la Patum s’haurà de fer sense motxilla per qüestions de seguretat degut al nivell d’alerta antiterrorista. Així ho ha explicat la sergent en cap de la Policia Local de Berga, Josefina Vizuete, qui ha afegit que es faran controls a l’accés de la plaça, on també es prohibirà l’accés amb vidre i es recomanarà no dur plàstics ni llaunes. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que la intenció de cara al futur és oferir punts de guarda-roba, però ha avançat que aquest any no podrà ser perquè l’Ajuntament no ha trobat la fórmula per fer-ho de manera segura i que no impliqui una gran despesa de personal. En total, un centenar d’agents vetllaran per la seguretat durant els cinc dies de Patum.
Abans que comenci la festa, a les nou del vespre, agents de la Policia Local faran controls d’accés a la plaça Sant Pere per tal de prohibir l’entrada al recinte amb motxilles. La mesura es fa no només per afavorir la mobilitat dels patumaires, sinó també perquè hi ha actiu un nivell d’alerta antiterrorista 4 que cal tenir en compte.

A més, també es prohibirà l’entrada de vidre i es recomanarà no entrar amb plàstic ni llaunes. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que la idea és que la gent sigui conscient que van a fer Patum i que entrar a la plaça amb determinats objectes “és perjudicial i no massa coherent”.
Garcia ha explicat que l’Ajuntament s’havia plantejat ubicar guarda-robes, però ha assegurat que és “un projecte de futur” perquè aquest any encara no s’ha trobat la formula per fer-ho de forma segura i que no impliqui una gran despesa de personal”.

En total, un centenar d’agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran cada dia tant per la seguretat ciutadana com del trànsit; unes 45 persones de la Creu Roja diàries, sis o set efectius de la Policia Local durant el matí i una dotzena durant la tarda i nit, més de 20 persones de seguretat privada durant els Passacarrers, fins a una quinzena de personal de Protecció Civil, i diversos efectius de Bombers de la Generalitat.

Parelles mixtes

Publicitat

El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, ha anunciat una prova pilot que es posarà en marxa aquesta Patum. Consistirà en què tres parelles mixtes es passejaran pels carrers de la ciutat durant els dies de festa per tal d’informar i assessorar sobre el consum de drogues i alcohol. Una vegada hagi finalitzat la campanya, es valorarà el seu funcionament de cara a propers anys.

El repartiment de plens, encara pendent de decidir

El repartiment dels 400 salts de plens de Patum és una de les qüestions que més preocupa els berguedans, després que l’Ajuntament de Berga hagi assumit la gestió directa de la colla per posar punt final al conflicte obert de la Patum. La regidora de Patum ha assegurat que, de moment, no s’ha decidit la formula que s’utilitzarà i ha assegurat que l’Ajuntament treballa “a contrarellotge” per establir un sistema que sigui més democràtic.

Fins ara, el repartiment el decidia la comparsa de plens i maces que rebia els salts de l’Ajuntament i els hi en retornava 40 destinats a personal i regidors. La resta es distribuïen de la següent manera: 15 per a cadascun dels 22 integrants de la colla incloent-hi el cap (330 en total) i cadascun els repartia com li semblava. Els 30 salts restants corresponien a la colla col·lectivament i servien per atendre compromisos.

Publicitat