Dissabte, 25 Gener 2020

Que no falti la vidalba!

20.03.2015 ACN
Mar Martí | Berga
La manca de pluja ha provocat que algun any la festa berguedana per excel·lència hagi tingut dificultats per trobar aquesta herba ignífuga

[dropcap]L[/dropcap]a brigada municipal de jardineria de l’Ajuntament de Berga ha començat aquesta setmana a plantar vidalba amb l’objectiu de garantir-ne la provisió per Patum. La vidalba és una planta que creix de forma silvestre als boscos i també als marges dels carrers i que s’utilitza per vestir els plens, ja que té propietats ignífugues. Segons ha explicat l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, alguns anys la brigada municipal “ha tingut moltes dificultats” per trobar vidalba perquè no ha plogut prou i, per això, “hem decidit plantar-la i podrem garantir que cada any en surtin entre 7 i 10 camions”. A més, permetrà tenir vidalba “neta”, és a dir, que no estigui barrejada amb altres herbes com els esbarzers.

La vidalba (Clematis vidalba) és una liana autòctona molt comuna a Catalunya i que es troba, principalment als boscos humits d’alzinars i rouredes mediterrànies. A més, també és comú trobar-ne pels marges dels carrers. Precisament d’aquí és d’on la brigada municipal de jardineria de Berga la recull per vestir, any rere any, les carotes dels Plens de Patum. Molts anys, però, la brigada es troba amb dificultats de trobar-ne perquè no ha plogut prou.

958088

Amb l’objectiu de posar remei a aquest problema, l’Ajuntament de Berga ha decidit tirar endavant una plantació de vidalba per garantir-ne la provisió per Patum. Aquesta setmana els treballadors de la brigada de jardineria ja han començat a plantar vidalba a un camp de propietat municipal, situat darrere de la zona poliesportiva. Els operaris, a banda de preparar el terreny i sembrar la vidalba, també han col·locat estaques i filats de filferro per afavorir-ne el creixement.

958081

L’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha detallat que la plantació no ha de servir només per garantir que hi hagi la quantitat necessària de vidalba, sinó també la seva qualitat. “Si plantem la vidalba ens creixerà neta i això és molt important perquè la vidalba silvestre està barrejada amb esbarzers i altres plantes que poden fer mal a la persona que es vesteix de ple”, ha explicat Gendrau.

Es preveu que la producció de la plantació pugui omplir anualment entre set i deu camions -es calcula que per cada Patum es necessiten una vintena de camions plens de vidalba-. El batlle berguedà ha detallat que els treballadors de la brigada cullen la vidalba “el dia abans o, fins i tot, el mateix dia del salt de Plens, ja que és necessari que l’herba estigui fresca per poder-la manipular bé”.

958084

Segueix-nos a les xarxes socials: