Reus recull en un disc totes les cançons del seguici de la Festa Major

ACN

0
Alguns dels integrants de la Banda de la Festa Major i la regidora de Cultura de Reus, Montserrat Caelles.

S’han editat 1.500 còpies en el marc de la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana 2017

Les cançons del seguici de la Festa Major reusenca ja estan recollides en un disc, editat en el marc de la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana 2017. El treball recopila 21 cançons dels acompanyaments dels elements festius i balls del seguici. Les peces han estat composades pels set músics que integren la Banda de la Festa Major, un conjunt musical que es reuneix de fa anys amb motiu de la festa major, i serà un dels “llegats” de la capitalitat. El repte ha estat posar lletra a unes melodies que, la majoria, no en tenien fins ara, i adaptar-les a diferents estils, des del soul, al rock o el txa-txa-txa. El disc es presentarà al públic dissabte a les 23 hores en un concert a la plaça Mercadal, on es podrà adquirir el CD, que inclou les lletres, per 10 euros.

El coordinador del projecte, Dani Carbonell, ha explicat que la composició ha partit de tots elements del seguici que tenen música, als quals s’ha afegit una part amb lletra, en un format “més modern”, que incorpora, bàsicament, elements de rock. Així, “hi ha melodies tradicionals, amb instruments tradicionals, i rock’n’roll”, al qual s’afegeixen unes lletres “molt adequades, pensant en cada ball”, que ha elaborat Xavier Ciurans.

Segons Carbonell, els seguicis ja feia temps que reclamaven un disc amb les cançons que es toquen al concert als jardins de l’IMAC. Amb tot, les peces definitives són lleugerament diferents de les que han escoltat fins ara. “Era una demanda, cada vegada que acabàvem el concert, ens deien que féssim un disc i que els gravéssim la seva”, ha comentat Carbonell, que ha admès que la seva cançó preferida és la de la Mulassa, que fins ara no tenia cançó pròpia, i que ha quedat “molt tendra”.

En total, s’inclouen 21 cançons: el Ball de Diables, el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, els Xiquets de Reus i l’Àliga.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, considera que feia temps que calia tirar endavant un projecte com aquest. “Recull l’esperit de la nostra Festa Major, amb la seva música, i és una manera de poder-la tenir a mà durant tot l’any en qualsevol moment”, ha apuntat Caelles, que ha destacat la “singularitat i originalitat” del projecte, que ha encaixat en l’eix de les Tradicions de la Capital de la Cultura Catalana.

La Banda de la Festa Major està integrada per Xavier Ciurans (veu i guitarra), Albert Galcerà, Albert Carbonell, Jaume Aguza, Daniel Carbonell, Lluís Chabuch i Gerard Massip. Tots plegats van gravar durant tot l’agost, a partir d’una idea de l’Aula de Sons, que se n’ha encarregat de l’edició del disc. Les lletres i les melodies del disc han anat a càrrec de Xavier Ciurans, mentre la direcció del treball ha estat responsabilitat d’Albert Galcerà, que també ha realitzat la majoria d’arranjaments. En el cas dels arranjaments del Ball de Bastons, La Víbria i el Drac, la responsabilitat ha estat d’Albert Carbonell.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada