Sitges homenatja als grans mestres Antoni Català i Manuel Oltra

El concert s’enmarca dins “Sitges, la Festa”, el festival de la Sardana i la cobla de Sitges   

Felip Vallejo | Sitges

El Concert (Foto Albert Solé)

Ahir a la nit la Societat Recreativa El Retiro acollí la 28a edició del Concert de Primavera, amb l’actuació un any més de la cobla Maricel. Enmarcat en el “Sitges, la festa”, enguany ha servit per commemorar el 125è aniversari del naixement del músic i compositor sitgetà Antoni Català i retre un homenatge  pòstum a l’insigne mestre de mestres Manel Oltra, molt vinculat musicalment a la vila, que va morir al setembre a l’edat de 93 anys. La vetllada musical també va tenir un  record  per a Enric Morera, que l’any passat es commemorava el 150è aniversari del seu naixement.

La sardana Sitges va obrir  aquesta primera part dedicada al mestre local. Seguida per L’Aplec del Vinyet, La Processó de Sant Bartomeu, veritable himne de Sitges i tancant aquesta primera part La Festa Major, sardana d’Enric Morera i la Glosa del Ball de la Moixiganga de Sitges de Català.

Després d’una curta pausa,  va  arribar el moment més emotiu del concert amb unes paraules de record pel mestre Oltra i l’entrega d’un ram de flors a la seva vídua, la senyora Pepita Vives.

La Rapsòdia per a piano i cobla va obrir aquesta segona part dedicada integrament al mestre Oltra amb Montserrat Rios, al piano i Ferran Armengol a la percussió. Van seguir les sardanes Jordi de Sant Jordi i Febrerina i va  tancar el programa el petit quadre simfònic Montmagastre. Tot plegat un concert amb obres tant emblemàtiques com interpretades, però que per la seva bellesa mai ens cansaríem d’escoltar.

La Trobada Sardanista Escolar obria pel matí la programació del festival

Quasi bé  250 nens i nenes de les escoles Agnès de Sitges, Esteve Barrachina, Maria Ossó, Miquel Utrillo i Pia van participar en aquesta ballada, de la mà de la Cobla Contemporània amb les seves peculiars sardanes basades en bandes sonores de pel·lícules, dibuixos i musicals. L’acte  va finalitzar amb el repartiment d’obsequis a les escoles participants. 

Aquesta ballada clou  els tallers de sardanes impartits en horari lectiu al llarg d’aquest trimestre  a  les  5 escoles  de  la  vila. Aquest treball és fruït de la col·laboració de l’entitat Amics de la Sardana amb les escoles i compta amb el suport de la Regidoria d’Ensenyament.

La Trobada sardanista escolar (Foto: VisitSitges)

Diumenge arriba el punt àlgid  amb l’Aplec de la Sardana

Sitges, la festa continuarà diumenge amb el XXXIIè Aplec de la Sardana. Des de les onze del matí i a partir de dos quarts de cinc en el torn de tarda, l’Hort de Can Falç acollirà centenars de sardanistes d’arreu del país que ballaran i gaudiran  amb la música de les cobles Principal del Llobregat, Maricel i Marinada.

L’Aplec comptarà amb una sardana de concurs per a colles improvisades, amb premis per a tots els participants, i amb el concurs sardapista.

L’Aplec Sardanista (foto: Felip Vallejo)