Centenars de persones han entonat la cançó ‘A Solsona, bona gent’ mentre feien baixar l’animal de cartró-pedra de la Torre de les Hores
Els solsonins no s’han volgut perdre una de les cites més esperades del Carnaval i, després d’estar-se cinc dies penjat pel coll al campanar de la Torre de les Hores, s’han acomiadat de la festa amb la tradicional despenjada del ruc –elaborat amb cartró pedra-. Al ritme de la cançó ‘A Solsona, bona gent’, centenars de persones s’han concentrat a la plaça del Ruc per despenjar l’animal, acompanyats per la imatgeria festival del Carnaval. La tradició prové d’una llegenda que diu que a Solsona van enviar un ruc a menjar-se les herbes que creixien al campanar, però com que l’escala era molt estreta, van decidir pujar l’animal penjat del coll. Fent ús del sentit de l’humor, els solsonins han convertit aquest acte en un dels més populars.
La despenjada del ruc d’aquest Dimecres de Cendra ha posat punt final a deu dies de festa a la ciutat de Solsona. A les onze del matí s’ha instal·lat l’ermita ardent a la Plaça de l’Ajuntament i s’ha fet la crida pel nucli antic. A les vuit del vespre, la comitiva fúnebre ha avançat lentament i en estat de dol pels carrers del nucli antic de Solsona. El seguici ha continuat, entre plors, fins a l’escola Arrels, on ha tingut lloc la crema i el castell de focs.
Després, centenars de persones s’han concentrat a la plaça del Ruc per fer la despenjada de l’animal elaborat amb cartró pedra. Com ja és tradició, la multitud de persones que s’ha concentrat a l’acte ha entonat la cançó ‘A Solsona, bona gent’. Amb el ruc i els anomenats ‘gegants bojos’, una paròdia dels gegants de la Festa Major, amb faccions molt marcades i aspecte grotesc, la festa ha seguit a la Plaça Major de Solsona per esgotar els últims moments del Carnaval.
Els actes del Carnaval van iniciar-se amb intensitat el Dijous Llarder i s’han allargat fins aquest Dimecres de Cendra. Amb més de quaranta anys de tradició, el carnaval solsoní s’ha convertit en un dels més populars de la Catalunya Central. La festa està del tot arrelada al municipi, on cada any creixen el nombre de comparses que hi volen participar, cadascuna identificada amb una bata diferent. El Carnaval de Solsona va ser declarat l’any 1978 Festa d’Interès Turístic Nacional.
La presidenta de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona, Maria Àngels Guilanyà, ha fet una valoració molt positiva de l’edició d’enguany del Carnaval i ha dit que no hi ha hagut cap incidència. En relació a la qüestió que més preocupava a l’organització sobre el canvi de recorregut d’alguns actes a causa de les obres al Portal del Pont, Guilanyà ha dit que tot ha funcionat correctament. La presidenta de la festa ha dit que els actes del cap de setmana, com és habitual, han estat els més concorreguts.