Tarraco Viva celebrarà la XXII edició de l’11 al 18 d’octubre amb 184 actes presencials i en línia. El certamen romà de Tarragona, que estava previst que se celebrés el passat mes de maig de 2020, ha hagut d’adaptar-se a les circumstàncies que ha marcat la crisi sanitària. El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, destaca “l’esforç de l’equip de Tarraco Viva per arribar a tenir, avui, una programació tan digne” i ha fet referència a la temàtica d’enguany com “una oportunitat per reflexionar sobre tot el que ens està passant enguany i per entendre les crisis com una necessitat de canviar i millorar”. Enguany, els 184 actes d’aquest festival s’han reprogramat tenint en compte la situació actual.
Segons informen fonts municipals, l’edició d’aquest any vol remarcar que els períodes de crisi també són oportunitats de reflexió i de canvis, i que conèixer el passat pot ajudar a conviure amb el present i veure’l amb la perspectiva que ens ofereix el coneixement de la història. Sota el fil conductor Resiliència i Solidaritat a l’Antiga Roma, el lema d’enguany fa referència a l’oportunitat que té la societat actual d’impulsar un canvi de paradigma a nivell econòmic i social, basat en valors com la cooperació i la solidaritat, i que aposti per l’educació, la cultura i la ciència.
Actes per a tots els públics i interessos
Tarraco Viva segueix mantenint una quantitat de propostes àmplia i diversa com ara recreacions històriques, monòlegs, visites comentades, xerrades, tallers, conferències, converses, lectures dramatitzades, visites guiades… També s’hi representen una sèrie de temàtiques diverses sobre les quals versaran les activitats: cuina, patrimoni, habitatge, salut, enginyeria, combats, humor, vida diària, tecnologia alimentària, mercats, emprenedoria, mort, etc.
Les novetats del festival
Entre les novetats del festival, destaca el debat inaugural amb Enric Calpena i especialistes en història antiga de Roma i Egipte, i també les produccions audiovisuals fetes pel festival a càrrec del grup de músics Ludi Scaenici (Roma) i Ars Dimicandi (Bergam) sobre la música romana i el món dels gladiadors. També es desmarquen del programa les recreacions històriques sobre la medicina, la salut i la vida quotidiana al món antic (Ars Medica, Plebs, Egipte, etc), les recreacions sobre el món de les legions romanes, la cavalleria romana i els gladiadors.
Aquesta és també una edició “amb més monòlegs que mai”, s’afirma des de l’Ajuntament, sobre personatges de la història antiga, com Frontinus, l’encarregat de les aigües de Tarraco -un acte patrocinat per Ematsa.
Els tallers en línia, com el de mosaics o les visites guiades a espais patrimonials de Tarraco en col·laboració amb la Xarxa de Centres Cívics de TGN, també seran protagonistes; les converses amb diàlegs entre periodistes i historiadors sobre la lluita per sobreviure al món antic: Ricard Lahoz amb Joaquin Ruiz de Arbulo, Sara Sans amb Irene Cordon o periodistes de la revista Despertaferro amb Fernando Quesada; l’entrevista a Pedro Olalla, el gran helenista que presentarà el seu audiovisual: ‘Per què Grècia?’ o les xerrades en línia sobre cuina i vida quotidiana, són altres novetats i actes més rellevants d’aquesta XXII edició.
Actes gratuïts amb accés limitat
Tots els actes de Tarraco Viva seran gratuïts, però els aforaments dels actes presencials i dels actes online seran limitats. Les invitacions es podran reservar a la pàgina web de Tarraco Viva. Actualment es pot consultar el programa a www.tarracoviva.com. Properament es podran consultar els detalls de tots els actes del festival i accedir a la reserva d’invitacions.