Diumenge, 31 maig 2020

Tres concerts a l’Auditori de Barcelona commemoraran el centenari de l’Orquestra Pau Casals l’any 2020

Una exposició i un concert popular al Vendrell, ciutat natal del músic, completen la programació

|

+Notícies

La Patum de Berga se suspèn definitivament després que s’hagués ajornat al setembre

La cancel·lació s'ha acordat per unanimitat durant la sessió ordinària del Patronat

Exhaurides les 190 entrades per a la primera sessió d’auto cinema a Golmés

Es posa en marxa dissabte i es farà tots els caps de setmana de juny al costat de la desapareguda discoteca Big Ben

La Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers anul·la l’edició del 2020 per la crisi de la covid-19

La magnitud de l'esdeveniment podia posar en risc els assistents, segons l'Ajuntament

Rosa Talamàs: «El periodisme és donar veu a tothom i, sobretot, a qui se’l sent poc»

Llicenciada en Economia i Periodisme, Rosa Talamàs ha format part dels equips de programes de TV3 com 'Valor afegit' i 'De Vacances', i després d'una època com a redactora en cap, actualment és corresponsal de la televisió pública a l'Alt Pirineu. Amb ella hem volgut parlar sobre periodisme i del que pensa de la seva professió.

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

Guim Puig: “He escrit 5 cançons, tard o d’hora sé que les voldré ensenyar”

Actualment interpreta a en Lluc Ferrer a la sèrie Les de l’hoquei (TV3). En aquesta entrevista ens ha fet alguna confessió ben curiosa. Té...

+Llegits

Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes

Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’

La Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers anul·la l’edició del 2020 per la crisi de la covid-19

La magnitud de l'esdeveniment podia posar en risc els assistents, segons l'Ajuntament

El Maldà comença el ‘Dilluns de merda’ i el DocsBarcelona encara la seva segona setmana, continua la cultura des de casa

El filòsof i teòleg català Francesc Torralba participa en una trobada organitzada per Pagès Editors

La segona edició del Festival Instants comptarà amb David Carabén, Èric Vinaixa i Maria Jaume Martorell

L'esdeveniment, de petit format, combina música, degustacions gastronòmiques i visites al celler Carol Vallès

La candidatura dels raiers a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco es tramitarà durant l’any 2022

Les associacions de l'antic ofici del transport fluvial de fusta de la Pobla i Coll de Nargó formen part del projecte

Enderrock busca la millor cançó del confinament entre una cinquantena de temes seleccionats

Sabor de Gràcia, Stay Homas, Cesc Freixas, Ebri Knight i Marina Rossell, entre els finalistes

La fundació Pau Casals commemorarà l’any 2020 el centenari de l’orquestra que va fundar el reconegut músic català amb la programació de 3 concerts a l’Auditori de Barcelona el proper mes de juny. L’orquestra de Salzburg, la de París i The Orquestra of The Age of Englishtenment tocaran un recull de les millors peces que va dirigir el mestre Casals en diferents etapes de la seva carrera. La programació del centenari de l’Orquestra Pau Casals, que s’ha presentat aquest dijous, també preveu una exposició simultània a Barcelona i el Vendrell, la seva ciutat natal, una diada de record a Casals i un concert popular. El director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, ha explicat que els actes de celebració pretenen “resseguir l’esperit de Casals, que volia fer arribar la música a tothom”.
Els tres concerts a l’Auditori de Barcelona es faran els dies 19, 21 i 22 de juny. Obrirà la programació la Camerata de Salzburg, una de els principals orquestres de cambra a nivell mundial, que comptarà amb el concertino Gregory Ahss a la batuta i el jove violoncel•lista Edgar Moreau. El dia 21 serà el torn de The Orquestra of the Age of Enlightenment, dirigida pel reconegut director Mark Elder i amb el prestigiós pianista Stephen Hough. L’Orquestra de París, dirigida per Hannu Lintu tancarà aquests tres concerts el dia 22 de juny. El director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, ha destacat l’esforç que han fet per aconseguir uns preus populars per aquests concerts “perquè aquest era l’esperit de Casals, que volia fer arribar la musica a tothom”.

Prèviament a aquestes tres audicions, el dia 17 de juny, el CaixaForum de Barcelona, acollirà la Diada Pau Casals, un acte-concert amb la participació de Maria Casals i on ja s’ha confirmat que també hi participaran ciutats amb qui Casals hi va tenir un vincle important, com Montevideo o Texas.

Publicitat

A banda d’aquestes audicions a la capital catalana, el Vendrell, la seva ciutat natal l’hi retrà un homenatge el 10 de juliol amb un concert a la plaça nova. Serà un concert simfònic a l’aire lliure per commemorar el concert que Pau Casals va regalar a la seva població l’any 1927. En aquest cas la música anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae dirigida per Jordi Mora i que interpretarà una selecció de les millor obres que habitualment dirigia Casals.

Exposició simultània

- Publicitat-

Paral•lelament als actes musicals, la Fundació Pau Casals ha preparat una exposició que es podrà veure simultàniament a Barcelona i El Vendrell. Segons ha explicat Nuria Ballester, directora del Museu Pau Casals, “la mostra repassarà la trajectòria de l’Orquestra Pau Casals, alhora que reivindicarà la figura de Pau Casals com a director en tota la seva dimensió”. El que es pretén, també es donar valor al “projecte importantíssim” que va ser l’Orquestra Pau Casals, ha dit. Les dues exposicions complementàries es faran al Museu de la musica de Barcelona i al Museu Pau Casals del Vendrell. En aquestes exposicions s’ensenyarà documentació inèdita de l’orquestra que es guarda en arxius de diferents fons, com el de la Biblioteca de Catalunya o el de la pròpia Fundació Pau Casals. Ballester també ha comentat que es treballa en una exposició itinerant per fer arribar Pau Casals a tot el territori.

- Publicitat-