Setmanari digital i cultural

Diumenge, 29 desembre 2024

Tret de sortida al Dansàneu amb més de trenta propostes de dansa i música tradicionals

|

Espectacles, formació, presentacions de llibres i dues grans cercaviles participatives integren una edició on el debat entre tradició i modernitat esdevé més viu que mai

Esterri d’Àneu ha donat, aquest dimarts, el tret de sortida al Dansàneu rebatejat des de l’any passat com el Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu. Enguany, arriba a la 25 edició amb més de trenta propostes de dansa i música tradicionals gratuïtes i obertes al públic. Els assaigs de la producció Esvorell, creada amb motiu del 25è aniversari, i el concert amb tast simultani Decanta, amb Carles Belda i Joan Garriga, són les propostes destacades de la primera jornada. El festival proposarà des d’aquest dimarts i fins diumenge 26 de juny una mostra de caràcter participatiu amb la dansa com a eix vertebrador adreçada a públics de totes les edats i perfils, des dels més experimentats als neòfits que s’acosten per primera vegada a la dansa i la música tradicionals.
Aquesta edició són un total de vuit els pobles els que acolliran activitats del Dansàneu: Esterri d’Àneu, València d’Àneu, Isil, la Guingueta d’Àneu –amb l’ermita de Santa Maria d’Àneu com a escenari de les produccions més destacades-, Espot, Escaló, Sorpe i Sort.

Una de les novetats del Dansàneu d’aquest 2016 és la seva capacitat d’apostar amb fermesa per la producció. Gràcies a les aliances traçades amb el festival Ésdansa de les Preses (Garrotxa) i amb la fira Mediterrània de Manresa –dos autèntics referents en el seu gènere-, el Dansàneu presentarà la culminació del procés de treball associat a la producció Esvorell, amb el ballarí i coreògraf Magí Serra i l’acordionista Marçal Ramon al capdavant. Serà dissabte 25 de juny a Santa Maria d’Àneu.

El tret de sortida als cursos de formació musical l’ha donat Francesc Sans amb un taller de cornamuses, sac de gemecs i bot pallarès.

Publicitat

La commemoració d’aquest quart de segle de trajectòria del Dansàneu s’escenificarà amb l’acte institucional que se celebrarà a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu el dijous 23 de juny, a dos quarts de set de la tarda, i que s’obrirà amb el pregó de l’escriptor andorrà Albert Villaró. Seguidament tindrà lloc la inauguració de l’exposició Festes de foc al Pirineu, produïda pel Departament de Cultura i presentada al Museu d’Història de Catalunya el desembre de 2015, coincidint amb la Declaració de la UNESCO que reconeix les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Publicitat