Setmanari digital i cultural

Dijous, 9 gener 2025

Un experiment inèdit recupera la manera antiga de fer vi i descobreix el patrimoni de pedra seca del Bages

|

26.11.2013 18:09h
ACN
El projecte del celler Abadal consisteix a vinificar en una tina al mig d’una vinya i alguns dels resultats obtinguts són “extrems”

[dropcap]E[/dropcap]l celler Abadal ha mirat al passat vitivinícola del Bages per idear un projecte innovador. Es tracta d’una iniciativa que recupera la manera antiga de fer vi, en una tina de pedra seca al mig d’una vinya. La voluntat de reivindicar el patrimoni rural del Bages i la recerca de varietats autòctones de vi van motivar un projecte que és “únic a Europa”, ha assegurat l’enòleg Miquel Palau. Del raïm fermentat, se n’han fet tres extraccions; de la maceració curta, han obtingut un resultat “molt suau”; de les llargues, uns vins “extrems”. La presentació del projecte ha tingut la participació del sommelier d’El Celler de Can Roca, Josep Roca, que ha dit que el paisatge de pedra seca és “un tresor amagat”.

La finalitat del projecte de Mas Arboset no era només “obtenir un bon vi”, sinó elaborar-lo “al mateix lloc, integrat en el paisatge, perquè se n’impregni i expressi uns valors singulars”. Així ho ha explicat el president del celler Abadal, Valentí Roqueta, durant la presentació del projecte, que ha tingut lloc aquest dimarts al costat de la tina de pedra seca on s’ha realitzat l’experiment. Aquesta tina es troba al mig d’una vinya de la Vall del Flequer, al terme municipal d’El Pont de Vilomara i Rocafort (Bages).

El projecte, que va començar ara fa tres anys, ha consistit a recuperar la tina de Mas Arboset, l’única de la zona que es troba al mig d’una vinya, i elaborar el raïm com es feia antigament. El fruit ha fermentat dins la tina sense cap additiu i els responsables del projecte també han volgut experimentar; per això, n’han fet tres extraccions. La primera, al final de la fermentació (després de 17 dies); la segona va correspondre a un estadi intermedi (34 dies) i l’última, a una maceració llarga (53).

Publicitat

La presentació del projecte ha culminat amb una demostració de l’extracció del líquid de la tina i un tast de vins corresponents a les tres maceracions. L’acte ha reunit diversos sommeliers i enòlegs, així com el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ja que va ser aquesta institució l’encarregada de recuperar les tines a peu de vinya de la Vall del Flequer. “Segur que el projecte serà molt ben vist en el món vinícola”, ha augurat Roqueta.

Unes construccions “il·lustratives” del Bages

L’enòleg del celler Abadal i responsable del projecte de Mas Arboset, Miquel Palau, ha assenyalat que “vinificar en una tina de pedra seca és únic a Europa i està documentat”. Palau ha explicat que la proliferació de construccions de pedra seca va lligada a l’aparició de la fil·loxera a França, a mitjan segle XIX, i el volum de plantació al Bages. “El raïm era or en aquella època i se’n va plantar molt. Volien minimitzar els costos i per això vinificaven a peu de vinya”, ha assenyalat. Roqueta ha destacat que el paisatge de pedra seca, amb les barraques i les tines, és “il·lustratiu, referent i diferenciador” de la comarca del Bages.

Palau ha explicat que amb el projecte volia “recuperar les sensacions que tenien els nostres avis en vinificar el raïm d’una vinya antiga i a més fer-ho en una tina de pedra seca”. Tot i que el projecte és innovador, Palau ha considerat que “si els parléssim de ‘pioner’ als nostres avis, els semblaria estrany, ja que ells ho havien fet tota la vida d’aquesta manera i sobretot en zones abruptes com aquesta”.

Buscar els orígens amb els coneixements actuals

“Vinificaven a peu de vinya, perquè els era menys costós. Una vegada elaborat el vi, el traslladaven amb carros al mas o fins i tot el venien directament a peu de vinya i se l’emportava el traginer”, ha explicat. Per al responsable del projecte, l’atractiu rau a “tornar als orígens i experimentar”. “Vinifiquem com ho feien ells, però aplicant els coneixements actuals per donar un sentit i un valor al resultat obtingut”, ha dit.

Sobre els resultats, Palau ha detallat que de la primera extracció, corresponent a la maceració curta, i per tant amb poc contacte de la pell amb el líquid, els resultats han estat “sorprenents”; un vi “molt suau i molt més golós del que pensàvem i sense cap tipus de brutícia ni sensació estranya”. Pel que fa a les extraccions de les maceracions més llargues, els resultats han estat uns vins “extrems, però no menys agraïts de tastar; de sensacions més dures i una mica més aspres”.

“Ja no cal que els vins facin olor de maduixa, sinó d’autenticitat”

El sommelier d’El Celler de Can Roca, Josep Roca, ha quedat “esparverat de la bellesa natural” del paisatge de pedra seca del Bages i ha assenyalat que la comarca “ha fet un pas endavant” amb aquest projecte. Per a Josep Roca, la “tendència” actual s’ubica en “el sentit de pertinença al territori, l’agraïment a una mirada més curta, lloar el paisatge i aconseguir que els vins el transmetin”. “Ja no necessitem que el vi faci olor de maduixa, sinó que tingui una identitat i una autenticitat. Segur que aquest vi tindrà gust d’autenticitat”, ha elogiat.

Sobre el potencial de la Denominació d’Origen Pla de Bages, Palau ha destacat que el projecte de recuperació del vi de tina és “l’excusa perfecta perquè la gent conegui el territori i el paisatge”. “El Bages podrà ser una comarca internacionalment coneguda pels seus vins i paisatge. Però primer ens ho hem de creure nosaltres”, ha dit Palau.

 843278

Publicitat